iseen 發表於 2024-3-8 02:12

建議 73 拉至上水 及 274A 祥華聯和上水 - 大埔 - 城河東

有鑒於城巴將開設皇后山 - 新東區域線而北區市區北 尚未有區域線,特建議善用現有資源改動:

1. 73 按現有73B 走線拉至上水總站,並全日以大埔中心班次行至大埔中心五期,繞經那打素醫院,後拉至大埔海濱公園。華明作定時點。
2. 72A過寶鄉橋後經大埔太和路,南運路往富亨村。沙田段改作循環線,源禾路-田園閣-博康-希爾頓-源禾路往大埔,補上88K 轉乘    [注: 回文10 有改動,改以建議取消]
3. 73A 不經大埔公路
4. 74A 不經大涌橋路,改以沙田路-沙田圍路(沙田圍路-銀城街-大涌橋路) 上大隧經宏照街及海濱路往觀塘碼頭,以補73A 大埔公路 - 醫院需求[注: 回文10 有改動,以取代72A]
5. 取消 73B 並改開 274A,聯和墟開經261走線至上水站後直上粉嶺公路,用73B 走線至大埔中心總站,大埔太和路出,經大涌橋路,源禾路,沙田大會堂,大埔公路,美田路往大圍總站

72A 用車及時間
行車時間 65 分鐘 -> 105 分鐘。用車: 5 -> 4

73 用車及時間
行車時間 53 分鐘 -> 53 - 8 + 25 = 75 分鐘。用車: 4 -> 6

73A用車及時間
行車時間 68 分鐘 -> 58 分鐘。用車: 5 -> 4

75K 用車及時間
行車時間 50 分鐘 -> 45 分鐘。用車 -1

73B / 274A 用車及時間
行車時間: 65分鐘
用車: 3 -> 5
班次: 30 分鐘

274A 聯和墟 - 大圍站
收費: $14.4,大圍 <> 翠怡花園 $11.1,聯和墟<>大埔 $9.2 ,源禾路起 $5.0
聯和墟開 05:50 - 19:50
大圍站開 07:00 - 21:00

聯和墟總站 - 天平總站 - 上水站 -(粉嶺公路) - 翠怡花園 - 大埔中心總站 - 新興花園 - 石門鄉議局大樓 - 沙田第一城 - 禾輋邨 - 瀝源邨
- 沙田大會堂 - 帝都酒店 - 美林邨 - 大圍街市 - 大圍總站

改動不涉及新增資源,並大部分舊路接駁位置仍有直接服務

補上轉乘:
74A 及 大隧各線轉乘免費
73/73A 及 72, 72A, 74A 轉乘 南行共收費 $ 11.5,北行樟樹灘或之後轉乘 共收費 $7.0

284 發表於 2024-3-8 12:10

73A 已經冇人搭,仲要開多架 274A 再蝕多D?

iseen 發表於 2024-3-8 17:24

284 發表於 2024-3-8 04:10
73A 已經冇人搭,仲要開多架 274A 再蝕多D?

73A 無人搭係因為唔夠快,所以先會建議佢飛起無人上落既大埔公路,而72 基本上已經補到個位而274A 你睇清楚D,係無同73A 重疊既位咁濟,上水市,聯和墟,百和路,大埔中心,石門,源禾路,沙角。無一個係會同73A 重疊。
而你睇到城巴夠膽開79,都代表呢段路係可以有客出到黎。

kmb71k 發表於 2024-3-8 21:50

北區往返汀角路近太平工業中心一段好似無補償喎

72A同88K轉乘根本趕客
因為疏車鬥疏車

仲有274A第一城至大埔走線近乎倒模B8甚至乎806系
呢一段路係咪真係咁大需求到九巴要分埋同一杯羹?
另外印象中有人話過聯和墟都已經好爆下
似乎好似唔適合開新線做總站

iseen 發表於 2024-3-9 04:29

kmb71k 發表於 2024-3-8 13:50
北區往返汀角路近太平工業中心一段好似無補償喎

72A同88K轉乘根本趕客

1. 平安里個站 行去 太平工業中心都係大約 550 米。返得工既都會係有腳行得到。同埋大家都有眼見個站無人上落,連搵條線過去都可以廢事啦。
2. 新274A 基本都補得曬大埔 - 大圍客。家陣只係差 舊路 - 大圍無直車先要補番個轉乘。但同樣道理,有幾多人原本會咁樣搭車?
3. 要九巴咁樣行 自然係要封住 79 係北區市內生仔,兼同時睇番 505 小巴已經暗底加到 15 分鐘一班,上水市加粉南去石門,源禾路係會生到客。另外,入到埔中同埋經新興,自然會食第二批客。 B8 做緊翠怡、新墟,79 做翠怡、大埔太和路,新274A 做緊埔中、新興,都無重疊。
不過你睇到,274A 係要打劫 73B 車,自然都要食埋上水 - 埔市半特快先會過到關啦。 當然,夠膽既,新274A 甚至可以上水後直上公路飛埋大埔都仲得。
4. 最後,當然係Upgrade 現有客源由 $9.1 / $10.6 上去 $11.1 啦。新274A 比 72 仲要快入到去沙市。下一步就等72A死多兩鑊,執好72/72A,咁樣九巴就唔會係埔公浪費太多區域線資源。

kmb71k 發表於 2024-3-9 20:45

iseen 發表於 2024-3-9 04:29
1. 平安里個站 行去 太平工業中心都係大約 550 米。返得工既都會係有腳行得到。同埋大家都有眼見個站無人 ...
1, 如果太平工業中心可以飛得甩
相信而家以工業邨做總站既73一早可以飛走呢個站

2, 你要用番轉乘補償番俾原本啲客
就應該甪比較吸引既轉乘計劃
用疏線轉疏線顯得無誠意
盞俾人BAN
所以有心搞就應該拖埋80K 85落水

3, 我諗到時屎水會嘈得好犀利
尤其係用緊九巴月票果堆客
因為屎水開79其中一個目的係想做埋大埔至沙田雙向通勤客
你咁樣叉隻腳埋嚟
佢唔嘈就有鬼

4, 沙巿往返大埔特快
你應該唔記得咗仲有條B3
所以你條274A肯定唔係最快到沙巿

其實大埔公路果堆反而最應該搵番72A 73A呢啲新界區內路線做轉駁
出九龍既72 74A應該反而提速飛走

HG6729 發表於 2024-3-10 10:01

72 其實可以入科學園不過總站唔入荔枝角 淨係深水埗 長沙灣就算 放海盈邨或深旺道 至於荔枝角 美孚 由272P全日好過

JH_LE4612 發表於 2024-3-10 11:09

kmb71k 發表於 2024-3-9 20:45
1, 如果太平工業中心可以飛得甩
相信而家以工業邨做總站既73一早可以飛走呢個站

路過講兩句。

1. 呢個statement其實擺邊條線都一樣,佢冇執到又唔代表唔值得執嘅,廢事/懶得執都可以。的確香港因為要保留 coverage原因,唔多 "無端端因為冇乜客/慳油所以飛走個站" (呢一刻只係冧到280X上年唔再高鐵站自轉,或者今年RPP改798P唔入美林總站)。講真作為一個 destination多過一個 origin (用呢個站嘅人通常都係入工業中心),斬線反對聲音會比起其他做origin嘅站頭細,而舊墟行過去都係合理步行距離。真係唔行得嘅,補個75K BBI比佢又點話,再唔得嘅,其實72A可以照行翻太平入富亨嘅,如果唔多死車嘅話時間應該唔會同一田爭太遠 (當然富蝶入哂伙就難講,得翻條右線嘅汀角路要食哂三富工業邨鳳園教大三門仔大尾篤嘅車流,冧起都興奮),但係73兜嚟只係燒油。

2. 同意塞多啲轉乘會好睇好多,不過85太豪啦,唔想比人太平出九龍。源禾路有自己條274A補到入美林嘅話比呢條轉乘好過。

3. 唔單只屎水,甚至 505 806系都會嘈埋一份 (頭尾站地盤問題)。要減少爭拗,只可以再將走線拆遠啲(例如跟翻73B做太和總站),不過兜得太多又會趕客,所以要平衡翻。當然又翻翻去demand extraction 個問題,新東區域線呢幾年間多左兩組小巴 (505 806)同埋四條巴士 (W3 73B B8 79),但好多都係表面上做新區(白石角/香園圍/皇后山甚至高鐵站),實際上做舊區(大埔至沙田),如果主力做後者嘅話好大機會係執雞。一係就照辦煮碗做新區拉上粉嶺北 (呢個就真係封住79生仔),咁順便解決埋聯和墟冇位嘅問題。

4. 你講W3?火車站個位同沙市/好運其實可以各有各做 (沙田大把區內線係咁,當然區外線準則可能緊啲)。佢又冇話274A最快到沙市嘅,只係話快過72姐,到站時間穩定過72嘅話 (青山道黑洞嚟)相信養到客嘅。反而係運吉批唔批沙市範圍有三條線入大埔,同埋W3角色會唔會好尷尬(唔飛得沙田,亦好難再減班) (又,與其話 upgrade 72其實可能係 upgrade緊W3客就真,到時就最窮嗰班打火車,要平啲但疏啲行多啲就行去火車站搭W3,廢事行就再比多少少上行山嘅72,又慳又想快嘅就課金274A,個 hierarchy 就係咁)。

至於埔公我冧冇人會認同佢到今時今日仲值得八班車啦 (上面話齋,飛得甩早就飛左啦,但唔代表唔值得飛,紅巴都唔係未試過 propose飛),但係埔公尷尬在長途線先難飛走,尤其條74A,飛左同殺線冇分別 (太和運頭塘咪又係想推比74D,黃鑽有75X 89B)。所以淨低三揀二甚至三揀一,如果74A頂左個醫院位,73A嘅價值已經少左好多。淨低72 72A我冇乜意見,反正72飛嘅話議員又可能會搵局長扭計,所以72A執好班次,博康加翻個定時點已經好好多。

最後想問多樓主幾樣野,根據往史你應該係想75K離開工業邨? 見你無端端斬走佢架車。另外你73應該係唔入埔中總站陪塞?同埋74A又入翻大涌橋路,你係想做埋濱景 (定係指小瀝源路?)先入老隧?

天空之神 發表於 2024-3-10 16:37

73B 其實最繁忙時間都接近無車 , 係咪即係 274A 都會無車無人用 ?

iseen 發表於 2024-3-10 20:41

JH_LE4612 發表於 2024-3-10 03:09
路過講兩句。

1. 呢個statement其實擺邊條線都一樣,佢冇執到又唔代表唔值得執嘅,廢事/懶得執都可以。 ...
3. 粉嶺北明顯仲要時間所以先要放係聯和墟擺,明顯係可以插定旗先。粉北 - 九龍/港島唔少機會要招標,不過區內/區域好大機會用改現有路線會有效得多。

4. 至於埔公線,好明顯議員意見會要區外直出多少少,所以接駁線最有效都未必有用。加密番主幹會仲好過。
    新74A 本意會係想佢代曬埔公既73A。南行停李家誠就直接做到醫院門診客,之後轉右上得公路。不過北行多石去診所有400米,雖然同好多區醫院差唔多,但區議員未必唔反彈,所以第一版係建議上銀城街上火炭路。
    我應該想做執一下,直接殺埋72A 比 72 同 新74A加班都仲得。

5. 75K 就眾所周知我想飛埔工入面,去減一車,73 都可以行南運路唔洗塞埔中。

所以新 74A 可以咁樣做:

穩定番行車時間,同做多少少位

74A 新路:
太和 至 落路下
大埔公路
(+沙田市中心?)
沙田鄉事會路
田園閣 - 小瀝源報案中心
大老山隧道
太子道東 釆頤
東九龍總區警察總部
啟晴村
宏照道
海濱道

北行麻煩少少:
海濱道
宏照道
龍翔道天橋
四美街
飛鑽石山上大隧
駕駛學院
[愉翠苑]
[威爾斯親王醫院]
[多石]
田園閣
大埔公路 飛廣福
達運路運頭塘外
大埔墟
原路返太和

殺左 72A, 74A 應該做到30 分一班 [加3車] ; 甚至 72 有機會加到 15分一班 [加2車]。 新74A都叫做做到 沙田圍兩邊,係乙明個邊做唔到,過關難度無咁大。同時一雞幾味應該會好做些少。 當然又會有河畔問題。
自然地,大埔公路會有
72: 太和、大埔、源禾路、沙田市
74A: 太和、大埔、運頭塘、田園閣、醫院

當然,我有些少擔心咁樣會搞死80x,不過呢個係後話。

頁: [1] 2
查看完整版本: 建議 73 拉至上水 及 274A 祥華聯和上水 - 大埔 - 城河東