TuNg''=) 發表於 2024-3-8 22:38

[建議]113P 竹園邨->筲箕灣

原因: 現時商業區東移至太古坊, 113沿線遠離鐵路, 仍未有前往東區巴士服務, 另外竹園, 東頭邨, 太子道西前往房署總部上班, 及前往都會大學, 何文田一帶中學上學有一定轉折, 此線會方便該等人士上班上學. 而何文田邨及愛民邨一帶亦較遠離鐵路, 本線會方便何文田居民前往東區上班
113P 竹園邨->筲箕灣1.    竹園邨 $14.8 (雙向分段至紅隧轉車站 $8.3)2.    天虹小學3.    馬仔坑遊樂場4.    摩士公園5.    摩士公園體育館6.    偉東樓7.    盈東樓8.    九龍寨城公園9.    賈柄達道10.太子道西11.喇沙利道12.伯爵街13.九龍醫院14.萬基大廈15.培正中學16.何文田廣場17.迦密村街18.香港都會大學賽馬會校園(8號小巴站)19.愛民邨20.紅隧轉車站 $11.521.北角消防局 $7.222.北角官立小學23.新威園24.船塢里25.太古城中心26.太安樓27.海晏街28.愛秩序灣道29.愛賢街30.筲箕灣
星期一至五 0720 0745

kay 發表於 2024-3-8 23:10

其實唔選遠鐵路
沿途都有樂富同宋皇臺

106116_1023 發表於 2024-3-8 23:28

憑乜野收8.3同14.8?

1181174166 發表於 2024-3-9 10:37

聯營雙向先例一開會點呢?

TuNg''=) 發表於 2024-3-9 15:07

kay 發表於 2024-3-8 23:10
其實唔選遠鐵路
沿途都有樂富同宋皇臺
得摩士一段近樂富
九龍城段其實唔近宋皇臺

憑乜野收8.3同14.8?
九巴過海線18公里內最高收費$14.8
除非收低過$10, 我相信今時今日過海線唔會因為平$2蚊多好多客量
呢個價仲係平過樂富/何文田搭港鐵去鰂魚涌

$8.3係貴, 轉車仲貴.
但呢個價已經平過好多學生搭既214,
同埋($8.3+$14.8)/2=$11.5 即係同111全程收費相若
當然我既如意算盤係培正-愛民邨段落一班$8.5既上班上學客, 上返一班$14.8既東區上班客

106116_1023 發表於 2024-3-9 16:12

TuNg''=) 發表於 2024-3-9 15:07
得摩士一段近樂富
九龍城段其實唔近宋皇臺

如果將7B早繁某一樂富開既班次拉去竹園
就唔洗挨貴車,對比1號6.4已經出到尖咀,11K 5.6到紅磡,8.3只到何文田差太遠
雖然都好懷疑聯營雙向既可能性
如果用要轉車黎做收貴既理由,咁以後D新直車線咪要貴一貴?

102P、106AP、118/P都係一般過海價,後者仲去埋柴小都平過你。
如果咁介懷里數,到太古城/康怡止步已經得,反正你主要係太古坊上班客
頁: [1]
查看完整版本: [建議]113P 竹園邨->筲箕灣