天空之神 發表於 2024-3-14 23:43

[建議] 開辦市區特快線 29X 尖沙咀碼頭 - 上秀茂坪

前言
由於 1A 26 27 213D 95 等線由秀茂坪 四順來往旺角 及尖沙咀過慢
且互相重疊 , 26X 27X 效率亦不足

建議抽調資源開辦新線 29X 尖沙咀碼頭 - 上秀茂坪
集中半山客源將來可重組以上路線

詳細建議

往尖沙咀碼頭方向
https://maps.app.goo.gl/sZcqR5maGTyYPPKW7

往上秀茂坪方向
https://maps.app.goo.gl/2wLWxNAJqPpnoeWG7

來回程由花墟 <> 牛池灣間不停站
預計由 彩虹站 > 太子站只需 10 分鐘內, 花墟球場 > 牛池灣 10 分鐘內 (此段間不設停站)

收費 $9.4

班次 20 分鐘一班

單程預計總行車時間
繁忙時間 70 分鐘
非繁忙時間 40 分鐘

派車 8 部 , 由 1A 26 27 213D 抽調

歡迎討論

Kchlee 發表於 2024-3-15 00:31

將$6個幾同$8個幾嘅客一次過upgrade到$9.7,觀塘半山真係多謝你,同埋你肯定道西同界限街半直通真係10分鐘就搞掂

將$6個幾同$8個幾嘅客一次過upgrade到$9.7,觀塘半山真係多謝你,同埋你肯定道西同界限街半直通真係10分鐘 ...

Sorry, $9.4先啱

kmb71k 發表於 2024-3-15 01:05

去尖沙咀應該點都唔及213X及26X快
所以根本唔需要做尖沙咀
縮到西九龍站或九龍站已經夠玩

EX-TL 發表於 2024-3-15 09:20

由幾條多人搭的路線抽車, 去開一條20分一班所謂特快, 實際係班客寧願你唔好減我班, 我搭番原線.

p.s. 樓主請學會貼link, copy & paste在italk嚟講係幾咁麻煩.

天空之神 發表於 2024-3-15 10:10

kmb71k 發表於 2024-3-15 01:05
去尖沙咀應該點都唔及213X及26X快
所以根本唔需要做尖沙咀
縮到西九龍站或九龍站已經夠玩 ...

26X 全日唔到都無計
所以先要借秀茂坪過橋

西行避開死亡交叉攪手求打和
東行輸硬

去尖沙咀只係想抽 1A 水做更貴既流水線

天空之神 發表於 2024-3-15 10:14

EX-TL 發表於 2024-3-15 09:20
由幾條多人搭的路線抽車, 去開一條20分一班所謂特快, 實際係班客寧願你唔好減我班, 我搭番原線.

p.s. 樓主 ...

你該懂我係想繼續想郁線的
針對 27 213D 都幾明顯
長遠 213D 縮返山上慳車,平線 27 減班或者送 27X 上路走不了
至於油麻地本身對四順係黑洞黎,95 兜彩虹道唔吸引
一次過補完

平時貼 link 就咁就得你睇返我以往既post 都係咁做
Btw 謝提醒

頁: [1]
查看完整版本: [建議] 開辦市區特快線 29X 尖沙咀碼頭 - 上秀茂坪