cong 發表於 2007-11-20 18:56

JN6854 發表於 2007-11-20 20:23

原帖由 北角---九龍城 於 2007-11-20 01:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有冇人坐過????
此線尚未正式投入服務
我日日經過天后"站頭"都仲係得0個塊鐵牌同"即將投入服務"張紙
(應該唔會係未安排夠車數0卦...)

北角---九龍城 發表於 2007-11-23 01:10

應該遲d會加站牌話幾時服務:loveliness:

fai 發表於 2007-11-23 11:56

呢條線唯一有吸引力既地方係太古(仲有西灣河,不過o個度變左要同
柴觀爭客,柴觀好多時西灣河都未必坐滿),因為太古去觀塘坐地鐵
要轉兩次車。我有時o係太古放工都會坐綠小18去藍田貪佢快,可惜
落唔到觀塘。

則魚涌都有少少吸引力既,地鐵要落好深先去到將軍澳線月台,不過
就比太古/西灣河轉少一次車。

不過太古(加埋康怡)客源實在十分有限。

bombmanhk 發表於 2007-11-23 13:27

原帖由 fai 於 2007-11-23 11:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
呢條線唯一有吸引力既地方係太古(仲有西灣河,不過o個度變左要同
柴觀爭客,柴觀好多時西灣河都未必坐滿),因為太古去觀塘坐地鐵
要轉兩次車。我有時o係太古放工都會坐綠小18去藍田貪佢快,可惜
落唔到觀塘。

則魚涌都有少 ...

柴官好多都坐唔滿?? 要睇下幾時
因為放工時間好多時係柴灣已經滿坐走人
而且有空位的話都只是有人留位, 有時唔留位真係好難係放工時間上到車
其他時間會好d, 大半滿都係正常
我對太古ge 客量仲有d觀望. 因為佢夠唔夠車可以載到咁多人
定係已經有留位服務俾佢地呢?? 從天后到太古都有好一段路程

JN6854 發表於 2007-11-30 18:52

最新消息 ─ 12月10日啟行

開辦團體:天官分會(新分會)
初期(暫定)服務時間:逢星期一至五 1700~2100
全程收費:$11.0

行走路線
宜安街→協和街→鯉安苑→油麗村→東隧→太古城(吉之島)→
太古坊(魚則魚涌地鐵站)→七姊妹道(書局街地鐵站)→
油街(炮台山地鐵站)→清風街→天后總站(天后地鐵站)
天后(地鐵站)→北角油街(政府物料供應處)→城巿花園→
北角碼頭(書局街)→嘉華中心→太古坊(魚則魚涌地鐵站)→太古城(吉之島油站)→
東隧→藍田(地鐵站)→官塘法院→協和街(官塘地鐵站APM)→康寧道(豐澤)宜安街→
路德會(牛頭角)→第五街(淘大)→牛頭角第三座→官塘宜安街總站
[竟然俾我估中...]

註1:路德會、第五街、牛頭角第三座可轉車往天后
註2:西灣河來回不設上落客

查詢/意見:6387 6687

106116_1023 發表於 2007-11-30 19:39

張紙係咁ge

limited 發表於 2007-11-30 23:59

星期六日唔開, 星期一至五又只開到九點,
似乎唔太在意觀塘夜晚返港島o既客
(o係 APM 行完夜街返太古唯有幫襯港鐵....)
做油麗村客又唔做朝早繁時, 唔知點咁....

bombmanhk 發表於 2007-12-1 00:05

我都影左, 但比你快左一步貼tim:lol
路德會之後係唔係跟619咁轉再轉返去宣安街,
好似有d遠,其實 可唔可以學柴官咁行呢?

limited 發表於 2007-12-1 00:14

原帖由 bombmanhk 於 2007-12-1 00:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都影左, 但比你快左一步貼tim:lol
路德會之後係唔係跟619咁轉再轉返去宣安街,
好似有d遠,其實 可唔可以學柴官咁行呢?

咁行目的好明顯想做太古坊→淘大, 牛頭角村客
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: 天后至觀塘紅巴線於12月10日開辦