2ac 發表於 2008-7-10 01:21

大家平時隔幾遠就會去「叮一叮」?

電車乃至平港島北岸交通工具
有時懶行又有電車站坐兩三個站方便又就腳

唔知大家隔大約幾遠距離, 就會想到坐電車呢?
或者咁問: 平時坐電車的距離若何呢?

以本人而言, 約2個地鐵站的距離,就會選擇電車

歡迎分享一下
* 註:持月票者唔計^^" (月票就1個電車站距離都搭電車啦^^)

38.HKT.138 發表於 2008-7-10 13:03

無月票都一個站就搭:lol 例如中央圖書館去天后地鐵/Sogo
最經常近距離1個站咁搭就係灣仔油站搭去龍門
(呢段路過馬路又麻煩,又多人..特別係等過馬路時D巴士係咁噴熱氣/廢氣)
當然幾步一個站果D就會行 xd

Wright---AVW16 發表於 2008-7-10 16:31

短途既通常都係行路,中途多數都會叮,長途就睇下有冇閒情同時間

nwfb1601 發表於 2008-7-10 19:51

我正路係堅城往返石塘咀或者上環
0個陣先至會搭電車。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/rolleyes.gif

ML29 發表於 2008-7-10 20:40

我一般來說最少兩個地鐵站距離才會坐電車,至於最遠
就大概四、五個地鐵站距離(遊車河另計)。

現在2A、82號線加價至$4.1,我用巴士代步的意欲更低
了……

ccicoltd 發表於 2008-7-10 21:01

我也是至少兩個地鐵站的距離,但再遠一點便有其他選擇 (65 小巴兩分鐘到北角實在太吸引),然後到炮台山至銅鑼灣才會再考慮電車。

有時候在銅鑼灣上班,也會提早出門坐電車,省點錢。

Transperth 發表於 2008-7-11 00:50

我就多數會坐以下行程:

西環去中環
灣仔去中環
灣仔去銅鑼灣
跑馬地去銅鑼灣

有時由銅鑼灣去中環,如果天氣唔係太熱,而電車又唔逼既話,我都會揀電車搭。

VA54-HN8897 發表於 2008-7-11 17:24

我最常坐就係堅尼地城卑路乍灣 <-> 七號差館 來回都坐,日日返學都坐... :lol

最近就係堅尼地城去到屈廠出面,有時去飲茶都會坐

另外我成日去銅鑼灣補習都坐叮叮,堅尼地城 <-> 堅拿道天橋 都只係45 - 50 分鐘,夜晚最快仲可以去到27分鐘,次次坐親都快過巴士,所以好多時坐叮叮:lol
巴士等得車黎我坐叮叮都行左唔少路...加埋西區D 巴士流水線,好慢..=.="

2ac 發表於 2008-7-11 23:45

都唔咪經常出現既情況 : 就係電車比流水巴士線快
2號就係一個相當好的例子
5號10號等亦然

不過有樣野搭單問下:
係咪一壞電車就一定係免費放人? [係公司叫落定係司機們約定俗成?]
(因為可能有乘客剛上車就壞車)
試過一次要去金鐘點知架車o係軍器廠街壞左
我由筲箕灣開始坐, 便宜了一個長車程

宜家新記加左價, 就連紅小都加左
坐電車的次數同距離都相應提高/ 增長了

ML29 發表於 2008-7-12 00:55

原帖由 VA54-HN8897 於 2008-7-11 17:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外我成日去銅鑼灣補習都坐叮叮,堅尼地城 <-> 堅拿道天橋 都只係45 - 50 分鐘,夜晚最快仲可以去到27分鐘,次次坐親都快過巴士,所以好多時坐叮叮:lol
巴士等得車黎我坐叮叮都行左唔少路...加埋西區D 巴士流水線,好慢..=.="
堅尼地城出銅鑼灣我真的寧願坐電車,坐5/5B線很多人上落,遇著
繁忙時間中、上環塞車,真的坐到「火都嚟」……:@
即使不塞車一般車程都要足足45分鐘,那麼為何還要多付$1.4去坐
那些未必有位的巴士?

記得去年暑假在堅尼地城上班,有一次放工約了人到銅鑼灣,我選
擇了坐18P線在銅鑼灣避風塘下車再步行返回時代廣場,上車前剛
好看到#90在堅尼地城預備開車去跑馬地;
結果我下車後剛步行到波斯富街便看到#90轉入來……:'(
頁: [1] 2
查看完整版本: 大家平時隔幾遠就會去「叮一叮」?