a396 發表於 2005-7-14 17:30

你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好?

我要問問大家, 你地住緊o既單位(屋企)有
幾多尺? 好唔好住? 同埋你地住緊果幢樓起
果陣係由邊間發展商參與?

我住緊一個約五百零平方尺o既單位, 海景
o黎, 兩房一廳, 算係夠住, 不過由於我住緊
o既係樓齡過廿五年o既樓, 而且冇任何o既
發展商參與興建, 所以o係大廈管理方面就
差o的, 不過勝在夠爽, 尤其夏天有風吹入
我屋企果陣, 感覺就唔錯.

另你地覺得邊間發展商係最好呀? 有人話
恆基o的樓差, 有人話新世界o的樓差, 我自
己唔知點揀好.

gsrc0525 發表於 2005-7-14 17:35

本人的家很大很大...
有800多呎。
而本人的樓宇是由長實策劃興建的。

而本人只有其中一間睡房向海,其餘的只能向本人所在的屋苑和平台...#:-/
還有由於本人的家是向本人所在的屋苑,被其他樓宇檔住涼風,所以本人的家會比較熱。#:-/#:-/

[ Last edited by gsrc0525 on 2005-7-14 at 17:42 ]

guia 發表於 2005-7-14 18:14

居住於中西區樓齡40餘年商住大廈發展商不詳
800多平方尺, 3房2廳

kenytw 發表於 2005-7-14 18:15

700多呎, 發展商是裕泰興.

新鴻基的樓宇最好, 因為其實用率是最高的(接近90%)

gsrc0525 發表於 2005-7-14 18:17

guia在 2005-7-14 18:14 發表:

居住於中西區樓齡40餘年商住大廈發展商不詳
800多平方尺, 3房2廳

為什麼40多年樓齡會有800呎那麼大?#:-[#:-[#:-[#:-[
本人頂多只聽到商住樓宇最多400多呎啊。#:-[

kenytw在 2005-7-14 18:15 發表:

700多呎, 發展商是裕泰興.

新鴻基的樓宇最好, 因為其實用率是最高的(接近90%)

什麼叫實用率?
實用率(實用面積)和實際單位有什麼不同?

[ Last edited by gsrc0525 on 2005-7-14 at 18:19 ]

a396 發表於 2005-7-14 18:31

gsrc0525在 2005-7-14 18:17 發表:

為什麼40多年樓齡會有800呎那麼大?#:-[#:-[#:-[#:-[
呢o的面積有成七八百呎單位o既樓, 好多都
集中晌舊區, 例如西環一帶有好多呢類樓宇,
而且佢地都過三四十年樓齡. 據某地產經紀
講, 呢o的單位仍然有人問津, 最主要o既原
因係平, 一個樓齡達三十幾年約七百平方呎
o既單位, 現時o既價應該約六七十萬蚊左右.
不過買呢o的單位可能有一定o既風險, 例如
冇業主立案法團同治安麻麻等呢o的情況.

kenytw 發表於 2005-7-14 18:43

gsrc0525在 2005-7-14 18:17 發表:
什麼叫實用率?
實用率(實用面積)和實際單位有什麼不同?

實用率即是: 實用面積/建築面積

實用面積即是一個單位的可用面積(已扣除窗台, 牆壁等等...)

guia 發表於 2005-7-14 18:45

a396在 14-7-2005 18:31 發表:

呢o的面積有成七八百呎單位o既樓, 好多都
集中晌舊區, 例如西環一帶有好多呢類樓宇,
而且佢地都過三四十年樓齡. 據某地產經紀
講, 呢o的單位仍然有人問津, 最主要o既原
因 ...

我大廈有業主立案法團及廿四小時保安的

nwfb1601 發表於 2005-7-14 18:55

gsrc0525在 2005-7-14 06:17 PM 發表:
唔出奇,就算係深水步舊區都可以搵到有千幾呎0既大
單位0既唐樓。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/wink.gif

講番正題,我屋企0既建築面積係 752 平方呎,實用面
積係 586 平方呎,而發展商就係置地。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/wink.gif

nwfb1601 發表於 2005-7-14 19:07

a396在 2005-7-14 05:30 PM 發表:
另你地覺得邊間發展商係最好呀? 有人話
恆基o的樓差, 有人話新世界o的樓差, 我自
己唔知點揀好.
仲有長實 D 新樓,用料同手工都奇差,有 defects 就同
你慢慢拖。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/angry.gif

詳情請睇呢度。

P.S. 而家信德帶頭發展0既寶翠園真係殘得好快。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好?