DD2113 發表於 2009-2-20 09:15

台北 試乘公車(捷運免費接駁)

木柵線捷運 (1月尾2月頭晚間停駛時) 的免費接駁公車 (辛亥線/軍功線) :)

本來遊台北, 都冇想過搭公車 (因為唔識搭), 但上述原因... 令小弟搭了一個站咁多...
(車廂內的相片, 不是圖1,2那部車... 因為影完...佢就客滿走左, 小弟上了隨後的"吉車")

公車上有濃厚的日本色彩.
而據觀察所得, 台北絕大部份公車上的座位都係高背位...
即係有得座就幾舒服:lol... 但車上"水塘位"多 (前門與中門間的, 都是單座位), 大部份乘客就要辛苦點.

不過, 有得坐都要有公德, 見有老弱, 孕婦或有需要的人就好讓座啦 (有幾多"博愛坐")!
否則會好唔好意思... 台北人公德心比較強, 這方面中港澳同胞要學習了!

jackson_bus 發表於 2009-2-20 13:23

其實我第一次係跟團去
縱使最後一日係自由行都係搭捷運
係第二次去
到第二日先嘗試搭公車
因為無實質研究過
同比較信賴旅遊書
d旅遊書篇幅有限
邊會教咁多搭公車
所以好少搭
就算搭睇完一大輪路線圖
同都係博下去唔去到
好彩都無錯

免費接駁公車
我只有坐劍潭<>美麗華
去美麗華時有位坐
個高背位勁舒服~~
夜晚出返劍潭班次疏了
人又多
企車頭就真係好辛苦
還有車頭個路線牌遮擋視線
(類似三菱企車頭咁)
成程都要向下望
望遠d都無

sap32aaa 發表於 2009-2-20 15:34

樓主這篇的免費接駁公車
是因為台北捷運內湖線通車在即
需要與木柵線機電整合 於是12月到1月中的周末進行停機測試
暫停營運期間 開辦兩線免費接駁公車
後來因為還有需要重新測試的部分 所以於春節期間又再度停駛

DD2113 發表於 2009-2-20 16:04

原帖由 sap32aaa 於 2009-2-20 15:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主這篇的免費接駁公車
是因為台北捷運內湖線通車在即
需要與木柵線機電整合 於是12月到1月中的周末進行停機測試
暫停營運期間 開辦兩線免費接駁公車
後來因為還有需要重新測試的部分 所以於春節期間又再度停駛 ...

其實本來幾奇怪, 點解捷運木柵線停駛, 唔係顯示 "木柵線 免費接駁公車",
而係 辛亥線/ 軍功線? (好有革命色彩哦!)

後來見到單張, 才知道上述兩線所途經的地點少許不同, 除了停木柵線的原來車站外,
辛亥線係經辛亥路; 軍功線係經軍功路. :o

不過, 各地習慣唔同啦...
就算... 如果香港的地鐵港島線停駛, 接駁巴士係唔會叫 "軒尼詩線/ 英皇線" 既... :D

sap32aaa 發表於 2009-2-20 17:25

辛亥線跟軍功線各一張...

Oliver_ME16 發表於 2009-2-20 23:21

原帖由 DD2113 於 2009-2-20 16:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實本來幾奇怪, 點解捷運木柵線停駛, 唔係顯示 "木柵線 免費接駁公車",
而係 辛亥線/ 軍功線? (好有革命色彩哦!)

後來見到單張, 才知道上述兩線所途經的地點少許不同, 除了停木柵線的原來車站外,
辛亥線係經辛亥 ...

台北巴士唔算難搭
識用其實好過坐捷運好多

hksf 發表於 2009-2-21 01:34

台北的巴士似乎不太"實用",
咁大部高地台巴士, 載客量竟然比
城巴低地台B6LE 還要少 (座位34+18企位)

wong 發表於 2009-2-21 08:51

原帖由 Oliver_ME16 於 2009-2-20 23:21 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

台北巴士唔算難搭
識用其實好過坐捷運好多

係,例如去香港人好鐘意食既鼎泰豐咁(永康街果間),個個都跟d旅遊書教路,o係台北車站搭捷運去,落左車仲要行成4個字,我就o係台北車站搭22,o係正鼎泰豐門口落,仲有ikarus搭添,不知幾方便,搭完捷運轉公車又有轉乘,只係幾蚊台幣

DD2113 發表於 2009-2-21 11:11

原帖由 wong 於 2009-2-21 08:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係,例如去香港人好鐘意食既鼎泰豐咁(永康街果間),個個都跟d旅遊書教路,o係台北車站搭捷運去,落左車仲要行成4個字,我就o係台北車站搭22,o係正鼎泰豐門口落,仲有ikarus搭添,不知幾方便,搭完捷運轉公車又有轉乘,只係 ...

咁請問搭公車是否像香港一般條條線唔同車費 (仲要有咁多間公司), 上車入錢, 不設找續?
有冇類似捷運一日通, 或八達通的東西 (非接觸式智能咭)?
如果係前者, 就不太方便了; 如果是後者都好d.

wong 發表於 2009-2-21 11:39

原帖由 DD2113 於 2009-2-21 11:11 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁請問搭公車是否像香港一般條條線唔同車費 (仲要有咁多間公司), 上車入錢, 不設找續?
有冇類似捷運一日通, 或八達通的東西 (非接觸式智能咭)?
如果係前者, 就不太方便了; 如果是後者都好d. ...

北市內可用悠遊卡俾錢,同八達通係同類型product,但唔一定上車俾錢,有部份路線係落車先俾,尤其係兩,三段票既路線,上車俾錢既路線由前門上車,中門落車,落車先比就相反,中門對上同司機位上面會寫明"上車收票"定"下車收票"
頁: [1] 2
查看完整版本: 台北 試乘公車(捷運免費接駁)