kmb3asv141 發表於 2010-4-7 08:18

澳門行走雙層巴士

我曾睇過雙層巴士於澳門街道行走的短片和相片

請問當時行走既雙層巴士係咩型號?
澳門係幾時開始無雙層巴士行走?

2001/2002年新福利曾有計畫行走雙層巴士, 好似係兩軸MAN, 最後無曬下文

現時澳門有邊d道路可以行走雙層巴士? 於香港行走既E400能否令到澳門再次使用雙層巴士服務?

franklei 發表於 2010-4-7 09:02

澳門己經有十幾廿年無雙層巴士了

STR 發表於 2010-4-7 14:13

原帖由 franklei 於 7-4-2010 09:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
澳門己經有十幾廿年無雙層巴士了
原帖由 kmb3asv141 於 7-4-2010 08:18 發表 images/common/back.gif
現時澳門有邊d道路可以行走雙層巴士?
於香港行走既E400能否令到澳門再次使用雙層巴士服務?

你答緊邊條 ? :L

MAN(13-230) 發表於 2010-4-7 14:32

原帖由 kmb3asv141 於 2010-4-7 08:18 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我曾睇過雙層巴士於澳門街道行走的短片和相片

2001/2002年新福利曾有計畫行走雙層巴士, 好似係兩軸MAN, 最後無曬下文

現時澳門有邊d道路可以行走 ...
1974年10月,澳大橋通車後,離島線的巴士服務爲福利公共汽車公司和海島公共汽車公司之專利,澳大橋通車後一年,福利巴士公司開設雙層巴士服務,當時市民對此的反應好壞各半,雙層巴士於福利巴士公司改組成新福利巴士公司後停止服務,改由各款舒適的冷氣巴士進行服務。
1975年1月中旬,福利巴士公司從英國購買了8部二手雙層巴士,其中有兩部先來到澳門,並於1月18日先行試車。這些雙層巴士大約十四呎高,有座位73個,連企位可容納90人,約等於兩部單層巴士之載客量,只需一個司機和沽票員。本來行走雙層巴士是一個如意算盤,但當時卻遭受一些商人反對,尤以新馬路商人最爲激烈,理由是雙層巴士在載客上落時易造成車輛擠塞,而且新馬路的路面狹窄、地基不穩、舊樓又多,實在不宜行走雙層巴士。後來在市政廳支持下,巴士公司與新馬路商戶代表商議後達成協議,爲方便行駛雙層巴士,整條馬路要將19個招牌及廣告牌升高,所需費用的三分之二由福利公司負擔。於是,雙層巴士便於6月16日正式載客,行走路兩地,途經新馬路。當時有4輛雙層巴士,但經常行駛的只有3輛,乃將一輛改爲敝蓬式,每逢假日派出行走離島線,而這種巴士在外國早已流行,叫做『觀光巴士』或『旅遊巴士』,但在澳門則屬首次。由於外型古怪,所以吸引很多人注意和乘坐,特別是黃昏、陰天或略有陽光時,沿途風光一覽無遺,真是非常寫意,但遇到雨天或驕陽高照時,卻又是另一種風味了。
及後,新福利公司成立,認爲雙層巴士過於殘舊,已無法維修、沒有冷氣及操作困難,故終被淘汰。

Daimler CVG6 (East Lancs body)
Daimler CCG6 (Weymann Orion body)
Bristol Lodekka LD5G (ECW body)
Bristol Lodekka LD6G (ECW body)
Bristol Lodekka KSW6G (ECW body)
Leyland Titan PD3/4 (Burlingham body)
Leyland Titan PD3A/1 (Northern Counties body)
Leyland Titan PD3A/2 (unknown)

路氹都可以行雙層…但喺澳門區就…單喺皇牌線3號都好多地方行唔到啦!而且澳門唔似香港,好多道路都唔符合「國際標準」,行雙層好易反車。

MAN(13-230) 發表於 2010-4-7 14:44

Daimler CVG6 (East Lancs body)
M-87-56 DAIMLER CVG6-30 (1969)
M-87-57 DAIMLER CVG6-30 (1969)

Daimler CCG6 (Weymann Orion body)
M-87-58 DAIMLER CCG-6 (1969)

Bristol Lodekka LD5G (ECW body)
M-87-59 BRISTOL LD5G (1969)

Bristol Lodekka LD6G (ECW body)
M-87-60 BRISTOL LD6G (1969)
M-87-60 BRISTOL LD6G (1969)

Bristol Lodekka KSW6G (ECW body)
M-07-15 BRISTOL K (1977)
M-07-16 BRISTOL K (1977)

Leyland Titan PD3/4 (Burlingham body)
M-87-62 LEYLAND PD3/4 (1969)

Leyland Titan PD3A/1 (Northern Counties body)
M-87-63 LEYLAND PD 34/1 (1969)

Leyland Titan PD3A/2 (unknown)
M-42-67 LEYLAND --- (1971)

AA48@43A 發表於 2010-4-7 22:34

講開又講, 原本福利仲有架DMS, 後來架車年到咗香港就取消訂單, 最後城巴要咗架車, 車隊編號係45

AA48@43A 發表於 2010-4-7 22:41

原帖由 MAN(13-230) 於 2010-4-7 14:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

路氹都可以行雙層…但喺澳門區就…單喺皇牌線3號都好多地方行唔到啦!而且澳門唔似香港,好多道路都唔符合「國際標準」,行雙層好易反車。

以前4米幾又咪咁行, 依家d金龍五洲龍同長Dart都成12米, 理論上放架B9TL都得.

我反而覺得係搭車模式先用唔到雙層. 以前d雙層都係過海, 市區線站密不特止, 市區線d客根本唔會坐過得遠, 有幾多客會走上一層坐陣都冇就落車??

SengQ 發表於 2010-4-7 23:14

其實最大問題係澳門道路上有太多很矮的廣告牌,所以唔適會雙層巴士行走

MAN(13-230) 發表於 2010-4-7 23:41

原帖由 AA48@43A 於 2010-4-7 22:41 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

以前4米幾又咪咁行, 依家d金龍五洲龍同長Dart都成12米, 理論上放架B9TL都得.

我反而覺得係搭車模式先用唔到雙層. 以前d雙層都係過海, 市區線站密不特止, 市區線d客根本唔會坐過得遠, 有幾多客會走上一層坐陣都冇 ...
我嘅意思喺高度囉…:L
past≠present
theory≠reality

AA48@43A 發表於 2010-4-9 00:49

原帖由 MAN(13-230) 於 2010-4-7 23:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我嘅意思喺高度囉…:L
past≠present
theory≠reality

講得唔清楚, 4米幾係指高度.

新馬路d招牌在升高咗之後基本冇新嘅招致裝上去, 除非有招牌裝在4.5米之下, 否則我話理論上行得雙層有乜問題??

況且我都講咗係乘車習慣用唔到雙層而唔係條路行唔到雙層, 所以我冇話理論一定要實踐.

頁: [1]
查看完整版本: 澳門行走雙層巴士