edhong 發表於 2010-4-18 00:25

091320906 發表於 2010-4-18 00:26

3ASV196 發表於 2010-4-18 00:56

見到呢個話題, 只是想講下, 依家d人係唔係真
係詞窮得咁緊要, 唔加d 無謂的字, 都表達唔
到自己的意思呢...

係唔係用下呢d 字, 就代表"前衛"呢...
其實我只是覺得幼稚...

即諗返下, 返工返學, 又會唔會寫野用呢d字?
呢d字又形容緊係d咩? 點解要用一d唔尊重自己
及他人的說話? 是否滿口講d性器官, 就係開放,
前衛? 不接受, 就是守舊....

如果係, 我寧願守舊, 起碼我知道咩係尊重

有d人, 自己講完, 仲理直氣壯咁講出黎話返人轉頭,
真係只可以講句, 呢d人, 連個醜字都唔識..

p.s., 我唔係講緊版規問題, 只不過真係唔明d人
無啦啦都要講呢d字, 覺得有d 可笑, 個人意見..
講緊係好多網民的情況, 切勿對號入坐...

cky 發表於 2010-4-18 18:14

語言的世界, 有好多字唔駛加助語詞
威力比起呢一大堆助語詞更厲害
所以玩辯論的人
你見到一個 "另類" 助語詞都唔講

我寧願要串
都唔要講講下加埋晒唔等駛 (或者本身有更好的字去代替) 的用字
然後就講埋甚麼思想守舊, 唔接受 "主流" 網絡文化之類

呢個係關乎個人品格的問題
而唔係接唔接受到 "新思維" 的問題

AL_71 發表於 2010-4-19 09:33

好遺憾
R1篇文果位版友講俗語都被停版 (又係30日)
italk真可悲

238X 發表於 2010-4-19 12:00

回復 25# 的帖子

【個人意見】

呢個唔同喎,今次直情有人係呢個主題同佢講,
佢都唔改,其實可以當係公民抗命。

但都睇得出板主執行板規實在太過一刀切。

如果你要鬧可悲,應該第一篇回應就鬧;
但講真,講到咁,我會有少少覺得你唔尊重呢度,
雖然你有理想、有執着,我覺得係好事,
但如果我係你,真係無謂哂心機啦 :(

kay 發表於 2010-4-19 13:22

原帖由 AL_71 於 2010-4-19 09:33 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好遺憾
R1篇文果位版友講俗語都被停版 (又係30日)
italk真可悲
仲有上訴機制,如果當事人不服,可以就裁決/刑期上訴,
呢個都係要睇當事人肯唔肯。

edhong 發表於 2010-4-19 20:13

ATE22 發表於 2010-4-22 21:36

回復 25# 的帖子

我覺得樂仔係專登挑釁我師兄,想我師兄停佢版....

091320906 發表於 2010-4-22 23:40

頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: R1 板主題 503014 判決事宜