hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) R1 板主題 503014 判決事宜
開啟左側

R1 板主題 503014 判決事宜

樓主| edhong 發表於 2010-4-18 00:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
091320906 發表於 2010-4-18 00:26 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2010-4-18 00:56 | 顯示全部樓層
見到呢個話題, 只是想講下, 依家d人係唔係真
, L0 M% c. |, m0 y3 A* Y係詞窮得咁緊要, 唔加d 無謂的字, 都表達唔
1 c& a) i, z$ T) w5 W. k到自己的意思呢...- p; L* M. z/ w# ?0 G. u" {

$ W- q& b( u, s( l$ B. |3 @7 p. P係唔係用下呢d 字, 就代表"前衛"呢...
; H8 U: i5 R1 G. T其實我只是覺得幼稚...
1 r' j% E' [% L& Q" i. @& @: o* B: X+ C& b% }& p3 H& w
即諗返下, 返工返學, 又會唔會寫野用呢d字?
6 c4 Z8 a7 o) x7 k4 u呢d字又形容緊係d咩? 點解要用一d唔尊重自己" U  q6 p; L4 v# c) }# B: u9 g) j, l) N9 G
及他人的說話? 是否滿口講d性器官, 就係開放, 3 R; v& x, a/ ?4 y+ ^
前衛? 不接受, 就是守舊....2 o, b0 X& M5 v4 m
1 f  |0 N9 H* B# q1 r, l
如果係, 我寧願守舊, 起碼我知道咩係尊重1 n  q! B8 c6 V/ w; z2 U$ Q

( `& V) a! d: P+ E. j7 d$ u, l有d人, 自己講完, 仲理直氣壯咁講出黎話返人轉頭, 3 w+ V3 Y) d5 W. H
真係只可以講句, 呢d人, 連個醜字都唔識..
. y) u+ Y  L% t, |3 o! b. R. X6 t4 y8 w
p.s., 我唔係講緊版規問題, 只不過真係唔明d人
% H+ r' {0 @' D1 L; W5 U3 Q9 h無啦啦都要講呢d字, 覺得有d 可笑, 個人意見..
" U& P! J4 C' r  A/ j講緊係好多網民的情況, 切勿對號入坐...
  e! X$ \% q( ?7 ~# B. ^- N
% d5 Q3 {  e- l; s$ X[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-4-18 01:02 編輯 ]
3ASV196.KE7270
cky 發表於 2010-4-18 18:14 | 顯示全部樓層

語言的世界, 有好多字唔駛加助語詞: ~! [- k5 W) T5 _
威力比起呢一大堆助語詞更厲害
: u* t5 N( i/ Z所以玩辯論的人
- K- x# E: [5 v3 Q2 f你見到一個 "另類" 助語詞都唔講# q" P4 g1 c6 Z0 W+ e- k

3 n# u9 ^- E) @2 c3 E: ?4 k我寧願要串+ b' n+ r  k% L  ?3 i1 f1 {
都唔要講講下加埋晒唔等駛 (或者本身有更好的字去代替) 的用字- n8 g5 h( l0 s, n* L5 [! d6 r
然後就講埋甚麼思想守舊, 唔接受 "主流" 網絡文化之類% |% }- R9 C% e) R; Z0 ]; _
+ t' S2 N2 y& |
呢個係關乎個人品格的問題
6 U: S0 U! J) R1 S5 W* w而唔係接唔接受到 "新思維" 的問題
AL_71 發表於 2010-4-19 09:33 | 顯示全部樓層
好遺憾
( Y  R  Y9 ~* q1 e9 E+ q. b9 dR1篇文果位版友講俗語都被停版 (又係30日)
+ V9 @/ c" U0 t8 ]4 \! M9 hitalk真可悲
238X 發表於 2010-4-19 12:00 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

【個人意見】; U, u+ j" u9 R( {

) l9 y4 S9 K1 e呢個唔同喎,今次直情有人係呢個主題同佢講,
& C" ?, Z6 O3 J1 Q: g: H- P6 U佢都唔改,其實可以當係公民抗命。
9 n+ Q0 A1 \. I/ ]( L3 T: G& x
( S* I. x8 T7 F! |但都睇得出板主執行板規實在太過一刀切。6 g0 }6 ?8 k% t0 a$ M5 e
& O1 c6 O, u7 S3 `2 X# h, g% `& c: s5 a
如果你要鬧可悲,應該第一篇回應就鬧;
% k/ T& d9 A, Q# h但講真,講到咁,我會有少少覺得你唔尊重呢度,5 d: I$ d- V: c( Q% R( a# c
雖然你有理想、有執着,我覺得係好事,
% N1 E2 K8 @: a1 ]但如果我係你,真係無謂哂心機啦
- j1 `- H4 `% x7 T1 D3 ~1 S' m& ^: s* W9 v
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kay 發表於 2010-4-19 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-4-19 09:33 發表 - z+ S- g, K9 b1 Y/ F) @
好遺憾
& t- P: c6 E* [; }R1篇文果位版友講俗語都被停版 (又係30日)7 ?, f7 F/ n$ i. q1 w, E" O. C0 Y
italk真可悲
6 R! G+ O1 @9 K
仲有上訴機制,如果當事人不服,可以就裁決/刑期上訴,
) H% P+ u3 ?0 o! J$ n呢個都係要睇當事人肯唔肯。
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| edhong 發表於 2010-4-19 20:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATE22 發表於 2010-4-22 21:36 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

我覺得樂仔係專登挑釁我師兄,想我師兄停佢版....
091320906 發表於 2010-4-22 23:40 | 顯示全部樓層