前KMB員工家屬 發表於 2005-12-20 00:03

廣州地鐵3,4號線即將開通

星期日到過廣州一趟, 廣州地鐵已準備好3,4號線的開通,

在車廂內, 每次播完廣播後都有一小段廣告, 不過只有普通

話, 沒有廣州話及英語

廣州地鐵3號線首段及4號線大學城專線, 將於12月26日開通,

歡迎搭乘.

但我都不知包括那些車站, 聽聞3號線只到新造, 定價$9

以下節錄部份相片, 以供參考

tonyng 發表於 2005-12-20 11:11

前KMB員工家屬在 2005-12-20 12:03 AM 發表:星期日到過廣州一趟, 廣州地鐵已準備好3,4號線的開通,
廣州地鐵3號線首段及4號線大學城專線, 將於12月26日開通,
但我都不知包括那些車站, 聽聞3號線只到新造

3號線並沒有新造站,新造站是4號線的車站。

下星期開通的3號線,將包括:
廣州東站、林和西、體育西路(換乘1號線)、珠江新城、赤崗塔、客村(換乘2號線)

下星期開通的4號線,將包括:
萬勝圍(換乘2號線)、官洲、北亭、南亭、新造

2號線方面,亦於同日開通延長線:琶洲至萬勝圍(換乘4號線)。

kychung 發表於 2005-12-20 14:41

D站名同出口名仲係用putonghua pinyin就算
似乎有D過份(機場都串番jichang!?)

[ Last edited by kychung on 2005-12-20 at 14:43 ]

ben2004 發表於 2005-12-20 19:57

未知 體育西路站 的轉乘方法又係咪好似 公園前站 咁呢 ?
thx ~

P.S. 小弟下個星期返廣州, 一定要去坐下 #:-*

tonyng 發表於 2005-12-20 20:33

ben2004在 2005-12-20 07:57 PM 發表:
未知 體育西路站 的轉乘方法又係咪好似 公園前站 咁呢 ?
thx ~
P.S. 小弟下個星期返廣州, 一定要去坐下 #:-*

應該不會吧,因為興建一號線體育西路站時並沒有預留像公園前站的側式月台,
相信轉乘方法會類似二/三號線客村站或深圳地鐵會展中心站的十字換乘方式。

sunnykam 發表於 2005-12-21 01:13

9個人仔咁貴? 香港地鐵咁嘅價位啦wo

sg 發表於 2005-12-21 03:19

tonyng在 2005-12-20 20:33 發表:
應該不會吧,因為興建一號線體育西路站時並沒有預留像公園前站的側式月台,
相信轉乘方法會類似二/三號線客村站或深圳地鐵會展中心站的十字換乘方式。

真係唔明下下佢地都用十字換乘方式咁麻煩兼浪費資源。
相信唔用公園前站的側式月台,可能佢地醒左,
發覺真係無乜需要整多4 個側式月台, 浪費資源。
加上客村站出入客流量不大,
再作多一次換乘乘客及出入站乘客分流,
令列車多開一次門,浪費往返其他站的乘客時間,
以及減低列車運作效率。

香港的平衡換乘方式, 方便兼慳皮, 又唔用下。

小弟8月中就呢個問題同廣州地鐵的廣州市地下鐵道設計研究院的建築師傾過,
佢竟只揶揄一句"香港地鐵建造方式真的很經濟(慳皮)! "

而香港地鐵的建築師及AP則回應說廣州地鐵設計研究部門不聽港方建議 ,
一切只聽領導人的話, 並只以土建先行,
沒有與車務部門及其他前線部門作良好溝通,
好像廣州地鐵二號線為例,
因廣州地鐵的老總看過香港地鐵的將軍澳支線後,
覺得不錯, 竟把大部分車站裝修及室內設計搬過去廣州地鐵二號線應用,
包括長形搪瓷顏色鋼板, 連中國書法站名蝕刻, 出站導向牌, 站台導向牌,
石料踢腳及塊材,天花板, 甚至屏蔽門技術等等

唉! 抄又唔抄D 好野返來! 抄埋D 中看不中用的東西來!
唔知3 及4 號線抄野技術有冇好番d 呢 !

[ Last edited by sg on 2005-12-21 at 11:52 ]

sg 發表於 2005-12-21 03:31

前KMB員工家屬在 2005-12-20 00:03 發表:

星期日到過廣州一趟, 廣州地鐵已準備好3,4號線的開通,

在車廂內, 每次播完廣播後都有一小段廣告, 不過只有普通

話, 沒有廣州話及英語

真的快得恐怖, 上年春節在体育西路站工地往下望,
只見24小時不停倒緊站台層, 三個站台及隧道的石矢,
而家仲同我說早了2天可以用, 真係有小小擔心
#:`(

gakei 發表於 2005-12-21 14:34

這是國家標準。

"機場" 站是指舊白雲定新白雲? 如果係舊白雲叫 "Jichang" 好過喇。

kychung在 2005-12-20 14:41 發表:

D站名同出口名仲係用putonghua pinyin就算
似乎有D過份(機場都串番jichang!?)

[ Last edited by kychung on 2005-12-20 at 14:43 ]

kychung 發表於 2005-12-21 15:28

gakei在 21/12/2005 14:34 發表:

這是國家標準。

"機場" 站是指舊白雲定新白雲? 如果係舊白雲叫 "Jichang" 好過喇。

呢度果個"Jichang Zhan"應該係指新白雲
因為呢個站係屬於未起好ge機場專線
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 廣州地鐵3,4號線即將開通