daiteioh 發表於 2010-5-10 22:27

261A 屯門鐵路站<->上水(清河邨)

由於44A小巴[屯門往上水]需求己經飽和,加上未有類似261巴士服務,為了舒緩屯門往上水緊張服務,所以本人建議開設巴士服務。
261A 屯門鐵路站<->上水(清河邨)
開辦路線以下:
(往上水)
杯渡路,嗚明路,石排頭路, 震寰路, 田景路,青田路, 鳴琴路, 震寰路,青麟路
藍地交匯處,青山公路,元朗公路,粉嶺公路, 掃管埔路, 新運路,龍琛路,龍運街,新運路,掃管埔路,百和路及清曉路。
(往屯門)
清曉路,百和路,掃管埔路,新運路,龍琛路,龍運街,新運路,掃管埔路
粉嶺公路,元朗公路, 藍地交匯處,青麟路, 震寰路, 鳴琴路,青田路, 田景路,震寰路, 石排頭路及杯渡路
建議班次:每15~20分鐘一班

全程: $13
上水站往清河: $3.5
兆康往屯門站: $3.5

歡迎討論

lsc04d11 發表於 2010-5-10 22:40

咁同小巴有咩分別??
搭開既會等巴士嗎??而且小巴車海形式攻陷....

而且$13...競爭力不大..小巴都只是多$0.8

另外,分段方面...兆康往屯門站都理應是$3.7吧....而上水站係就唔應該設分段,要設就同273B一樣$3.2

就算呢條線加經藍地、洪水橋(261P路段)都唔夠客....(我覺得需要加藍地、洪水橋)

eric278 發表於 2010-5-11 10:05

原帖由 lsc04d11 於 2010-5-10 22:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁同小巴有咩分別??
搭開既會等巴士嗎??而且小巴車海形式攻陷....

而且$13...競爭力不大..小巴都只是多$0.6

另外,分段方面...兆康往屯門站都理應是$3.7吧....而上水站係就唔應該設分段,要設就同273B一樣$3.2

就算呢條線 ...
更正:小巴全程收費係 $13.80,比巴士貴 $0.80。

JX9097 發表於 2010-5-11 10:51

其實睇吓261依家都麻麻地
九巴肯定唔會再開多條261A去同自己打
44系車海實在太厲害喇
巴士根本冇可能比較速度(候車連乘車時間)
所以呢條線出現機會甚微
(即使真係出現都唔見得會全日服務)

daiteioh 發表於 2010-5-11 12:35

原帖由 JX9097 於 2010-5-11 10:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實睇吓261依家都麻麻地
九巴肯定唔會再開多條261A去同自己打
44系車海實在太厲害喇
巴士根本冇可能比較速度(候車連乘車時間)
所以呢條線出現機會甚微
(即使真係出現都唔見得會全日服務) ...
老實講,有附近居民投訴繁忙時間上唔到車,(儘管有許多44A小巴車海),不過有得可以開辦的話,可以只在繁忙時間服務。而且261非繁忙時間唔係好差的,始終巴士車速安全過小巴,相信總有部份居民會搭巴士去上水.....

KC3555 發表於 2010-5-11 13:14

原帖由 daiteioh 於 2010-5-11 12:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

老實講,有附近居民投訴繁忙時間上唔到車,(儘管有許多44A小巴車海),不過有得可以開辦的話,可以只在繁忙時間服務。而且261非繁忙時間唔係好差的,始終巴士車速安全過小巴,相信總有部份居民會搭巴士去上水..... ...
平常而言,44號服務乘客量比44A多一截,44友愛及市中心有261做代替路線,
261都搶唔到一部分44的乘客,更遑論261A去搶44A。
仲有261係平44 $1.80
還有運輸署表明過良性競爭,新開路線係唔會讓巴士與小巴大部份重疊。

ksmbh 發表於 2010-5-11 19:21

原帖由 daiteioh 於 2010-5-10 22:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
由於44A小巴[屯門往上水]需求己經飽和,加上未有類似261巴士服務,為了舒緩屯門往上水緊張服務,所以本人建議開設巴士服務。
261A 屯門鐵路站上水(清河邨)
開辦路線以下:
(往上水)
杯渡路,嗚明路,石排頭路, 震寰路, 田 ...
我自己都覺得搭高速小巴好唔安全
但事實證明河對面既261/752面對小巴競爭
成積都係強差人意
始終小巴競爭力太強啦
相信大巴好難搶到客

kitarolo 發表於 2010-5-11 21:42

當年261R 年代(上水至屯門的假日版)
九巴認為無利可圖而不願開每日,點知而家
綠色小巴做到食唔晒,九巴261只能做青山公路
同市中心,如果開辦文中建議的261A,你估小巴公司
會唔會強烈反對?

天空之神 發表於 2010-5-12 02:04

個人寧願 261 加班加屯公特車搶 44 好過盲目同 44A 爭

HT3592 發表於 2010-5-16 01:03

最大既問題係 就算而家261都好 其實都只係靠繁忙時間 先坐得滿
非繁忙時間 客量根本係開一班虧一班

就算44同44A都好 非繁忙時間客量都唔係咁好
再整多部261A出黎 先唔講小巴公司反唔反對
巴士公司都唔會肯做
頁: [1] 2
查看完整版本: 261A 屯門鐵路站<->上水(清河邨)