dippy 發表於 2010-6-11 00:57

JX9097 發表於 2010-6-11 09:56

其實個人覺得8?M系都應該乘機重組一下
或者咁講,將批M線拉落去深水埗
既可以擴大服務範圍,又可以令到其他線受惠(e.g.樓主提及嘅86系)

將批M線改做沙田<>九龍塘/深水埗線
86系改做沙田<>大角咀(經四小龍/青沙)

唔知可唔可行呢?

流星☆雨 發表於 2010-6-12 14:29

九龍塘M線延長應該要加價
原有嘅接駁客都會受影響(除非真係兜九龍塘站再落南昌街啦= =)
未必可行!?

kitarolo 發表於 2010-6-12 20:12

首先我認為現有的 72 加一至兩車加班
就可以,也應繼續行走大埔公路,但不要
再停沙田,應由86系補不足,理由見下.

西九新區,是否指海麗邨及其鄰近屋苑?
可以像北區清河邨/粉嶺南一樣,爭取改86A
途經青沙隧道去沙田,那就可以令72不用經沙田,
也不用像86系要上到澤安,甚至歌和老街才入獅隧.
不可能再改一條線入大埔道了,青沙隧道才是捷徑.

如論城隧,最遠只能到達美孚(46x)已是十分遙遠.278x轉36A
亦不符實際,目前如不搭港鐵的話,279X在欖隧轉68X會比較好.

反而 272p 可否改由北區開出? 建議由清河
開出,停粉嶺南再返回富亨及廣福道,當然北區
上車可能要調至$12左右,但考慮到這些地區乘港鐵
要乘$3.2的273系,要直接和港鐵競爭(票價上)就不可能了.

新272P建議如下:
1--上水清河邨 ($12.0)
2--欣翠花園
3--嘉盛苑
4--基新中學
5--粉嶺鐵路站
6--景盛苑
7--華心邨
8--富亨邨 ($9.6)
9--富善邨 (原有大埔中心至廣福的乘客請乘改善了的72)
10-青沙隧道轉車站 ($5.0) (暫時未有其他路線可供轉乘)
11-大南西街
12-興華街
13-元州邨
14-九江街
15-基隆街
16-深水埗東京街總站
加至 0645,0700 兩班由上水開出試辦.

hkstudent 發表於 2010-6-12 21:05

原帖由 kitarolo 於 2010-6-12 08:12 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
首先我認為現有的 72 加一至兩車加班
就可以,也應繼續行走大埔公路,但不要
再停沙田,應由86系補不足,理由見下.

西九新區,是否指海麗邨及其鄰近屋苑?
可以像北區清河邨/粉嶺南一樣,爭取改86A
途經青沙隧道去沙田,那 ...
272P唔太可行, 兜完大埔唔會有北區客
好兜唔兜仲要選最兜既富亨

又慢又貴無人坐
頁: [1]
查看完整版本: [研討]86系/72和青沙