3004-3601 發表於 2010-6-26 18:43

[新巴]4X拉上置富

現時置富冇全日特快(山道天橋)路線往中/上環4X客量不高
穩定4X同30X既聯合班次 (避免瑪麗出現7分鐘30X, 3分鐘4X)

路線:
華富出發, 經置富, 之後反回原線, 回程不經置富

1 華富 (南)
2 華富邨華安樓, 華富道
3 余振強紀念第二中學, 薄扶林道
4 置富徑, 置富道
5 置富花園 1- 7 座, 置富道
6 置富南區廣場, 置富道
7 置富花園網球場, 置富道
8 薄扶林技能訓練中心, 薄扶林道
9 薄扶林水塘道, 薄扶林
10 嘉林閣, 薄扶林道
11 心光學校, 薄扶林道
12 瑪麗醫院, 薄扶林道
13 香港華人基督教聯會薄扶林道墳場, 薄扶林道
14 摩星嶺道, 薄扶林道
15 富林苑, 薄扶林道
16 蒲飛路, 薄扶林道
17 何東夫人堂, 薄扶林道
18 任白樓, 薄扶林道
19 中山紀念公園, 干諾道西
20 港澳碼頭, 干諾道中
21 中區政府碼頭, 民光街
22 中環 3 號碼頭, 民光街
23 中環 5 號碼頭
24 國際金融中心二期, 民耀街
25 中環 (交易廣場)       
26 砵典乍街, 干諾道中
27 恒生銀行總行, 干諾道中
28 中環中心, 皇后大道中
29 荷李活華庭, 皇后大道中
30 上環文娛中心, 皇后大道中
31 帝后華庭, 皇后大道西
32 修打蘭街, 皇后大道西
33 正街, 皇后大道西
34 西邊街, 皇后大道西
35 李陞小學, 薄扶林道        薄扶林道
36 香港大學西閘, 薄扶林道
37 何東夫人堂, 薄扶林道
38 蒲飛路, 薄扶林道
39 薄扶林遊樂場, 薄扶林道
40 香港華人基督教聯會薄扶林道墳場, 薄扶林道
41 碧荔道, 薄扶林道
42 瑪麗醫院, 薄扶林道
43 心光學校, 薄扶林道
44 明德村, 薄扶林道
45 薄扶林水塘道, 薄扶林道
46 薄扶林村, 薄扶林道
47 余振強紀念第二中學, 薄扶林道
48 華富邨華樂樓, 華富道
49 華富商場, 華富道
50 華富邨華清樓, 華富道
51 培英中學, 華富道
52 華富邨華生樓, 華富道
53 華富 (南)

星期一至六上繁(37X服務時間)維持舊有路線

天空之神 發表於 2010-6-26 21:26

其實應該將 4x 變埋中環/上環快車就更好
經永安直行高樂花園上山
已經還得神落

Choi 發表於 2010-6-26 22:26

4X入置富的問題是變得和4號時間相若,失去特快意義。
其實37AB除了轉90B外,容許轉4X/30X/43X/46X就可以了。

kay 發表於 2010-6-26 22:29

原帖由 天空之神 於 2010-6-26 21:26 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實應該將 4x 變埋中環/上環快車就更好
經永安直行高樂花園上山
已經還得神落
皇后大道一帶得返20分鐘4號會有人反對。

行快路又唔係慳到車,不如行慢路算

反建議,4經置富,37X全日。

天空之神 發表於 2010-6-26 22:41

回復 4# 的帖子

就算 37x 全日都解決唔到中區上山 / 置富慢到飛起既問題 :L
一直都係落山快上山慢既根本問題未解決 , 而且 71 又唔到恆生, 仲要皇后街屈入大道西

用 30 分鐘由恆生到大學 , 只係比起等足 30 分鐘 + 幾分鐘車程既 46x 好少少:L

kay 發表於 2010-6-27 08:44

原帖由 天空之神 於 2010-6-26 22:41 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
就算 37x 全日都解決唔到中區上山 / 置富慢到飛起既問題 :L
一直都係落山快上山慢既根本問題未解決 , 而且 71 又唔到恆生, 仲要皇后街屈入大道西

用 30 分鐘由恆生到大學 , 只係比起等足 30 分鐘 + 幾分鐘車程既 4 ...
但中區上山,以30X做辦,唔多覺得佢會有意欲開。

行內街係有佢既慣性收視,況且d人都唔介意去程快回程慢,
如果我回程係要快,我依家已經改行等43X lu(港大除外)

同埋以車程計,恆生同46X比,30mins似乎計多左,不過都唔會少好多。

以前我係金鐘等43X,10mins前開既90B,係士美非路出口平手。
所以可以勉強解釋到我點解要執意等43X,同埋巴士公司唔肯開多幾條線既原因。
頁: [1]
查看完整版本: [新巴]4X拉上置富