lrt505 發表於 2010-7-5 10:29

PLEASE DELETE (前為23A/C 偉論)

取消發表(本人承認此為偉論),請del此post及舊post,謝

上一次發表時遭人大量負評,主要是班次、用車及收費部分出錯(本人非巴士迷,對巴士認識不大,只是在巴典工作才得到相關知識),這次將班次調整、改回使用大型空調單層巴士(如ASC、AVC等)、及增加八達通短途收費以保障短途客的車費不會過於高昂。再重申一次,本人非巴士迷,若內容仍有問題勿插!

23A途經道路:(坪石總站╱彩虹鐵路站)→清水灣道→新清水灣道→順清街→順景街→利安道→順安道→秀茂坪道→秀明道(南行)→曉光街(東行)→秀茂坪道(東行)→連德道→德田街(西行)→啟田道(南行)→鯉魚門道(藍田鐵路站)→(觀塘鐵路站)→協和街→曉光街→秀茂坪道(北行)→順安道→利安道→新清水灣道→清水灣道→(坪石總站╱彩虹鐵路站)

途經分站為沿途所有同方向可停靠的分站,而23C走線則為相反但途經道路相同(只適用於順安道至藍田站)

班次:
平日:6-9分鐘(繁)9-15分鐘(非繁)
週六:7-10分鐘(繁)8-14分鐘(非繁)
週日:7-15分鐘
班次按需要作增減,此只為參考
由於藍田鐵路站至中秀茂坪(經觀塘站)一段需求較低(已有小巴及港鐵行走),可加開坪石至藍田鐵路站的短途循環班次,取代兩線部分全程班次
短途班次:(23A)…德田街→啟田道(北行)→將軍澳道→鯉魚門道(東行)→(23C)(藍田鐵路站)→啟田道(北行)→德田街…

收費:
全程收費$4.4(參考15P的收費)
另設八達通短途收費,最低為$1.5,以距離按比例計算
前門登車時拍卡會先扣除全程車費,中途站中門落車時再拍位於落車門後的收費器,回贈車費差額
落車收費器需另外安裝,若技術許可,不宜置於站近落車門的乘客伸手可及的地方,例如位於車外,以防未落車先拍卡
此收費系統乃模仿城巴的雙向分段收費方式(但單門不宜使用),以及港鐵的里程收費方式

JX9097 發表於 2010-7-5 10:41

23A唔可能行新利街入順利
因為咁行的話,行安道放唔到巴士站去serve順利邨客

而且,開咗23A/C之後
請問其他路線會唔會有相應調整呢?
如26M減班/取消

lrt505 發表於 2010-7-5 11:08

原帖由 JX9097 於 2010-7-5 10:41 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
23A唔可能行新利街入順利
因為咁行的話,行安道放唔到巴士站去serve順利邨客

而且,開咗23A/C之後
請問其他路線會唔會有相應調整呢?
如26M減班/取消

利安道南行無站?但係如果行順利邨道會轉唔道入去順安道,或者服務站數會更少

開辦左新線,26M客量的確會低左,但係因為23A/C來往觀塘同埋四順需要繞經曉光街、秀茂坪道,而26M較直接,所以應該都有一定客量。觀塘至彩虹路線可以轉為小巴行走,可使用觀塘至中秀茂坪服務減班╱取消後既資源

JX9097 發表於 2010-7-5 12:07

利安道沿途冇位畀巴士停站
(新利街右轉利安道之後有一個凹位
不過成日都有車泊喺度)
順利總站附近冇乜位適合做巴士站
(即使強行加站都冇用,因為冇適合過路設施)

P.S.剛開線嘅23/23M都好似閣下咁行(利安道東行)
       不過順利邨居民投訴後,23/23M就變成現時路線
       (往觀塘方向改經順清街)

閣下條23A/C(往觀塘方向)可以行新清水灣道,順清街,順景街,利安道(東行),順安道去服務順安/天
設站位置改於順利邨利康樓

問題係26M,有幾多人搭?
假設四順大部份人會轉23A/C
(因為班次比26M密得多)
即係話26M喺四順嘅需求將會進一步減低
單靠執死雞同彩雲呢個獨市位
相信至少都要改做繁時服務

lrt505 發表於 2010-7-5 12:39

原帖由 JX9097 於 2010-7-5 12:07 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
利安道沿途冇位畀巴士停站
(新利街右轉利安道之後有一個凹位
不過成日都有車泊喺度)
順利總站附近冇乜位適合做巴士站
(即使強行加站都冇用,因為冇適合過路設施)

P.S.剛開線嘅23/23M都好似閣下咁行(利安道東行)
   ...

如果26M改為小巴服務得唔得?

JX9097 發表於 2010-7-5 13:22

原帖由 lrt505 於 2010-7-5 12:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果26M改為小巴服務得唔得?

相信唔會有人接手

睇番客源
彩虹<>觀塘:正常乘客都唔會揀上山
彩雲<>觀塘:唯一一批冇被照顧嘅人
                   但呢批客以學生為主
                   非繁時都只係小貓三四隻
四順<>觀塘:現時有23/23M,綠小47            
協和街/翠屏<>觀塘:睇唔到有太大需求

試問咁,點吸引到人去投標?
不如屈九巴加29M<>23/23M算數啦
(反正29M同23/23M班次都唔算疏)

lrt505 發表於 2010-7-5 14:18

而家主要問題都係係高客量巴士線整唔整到雙向分段

上車同落車都要拍卡,中門既拍卡機係要企係路面先拍到。所以如果有站上車人數遠比落車人數少,可能最後幾個落車既人拍唔切卡,架車已經走左

或者,可以為本線特別改為中門上車,前門落車,以方便車長留意落車客

JX9097 發表於 2010-7-5 15:07

原帖由 lrt505 於 2010-7-5 14:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
而家主要問題都係係高客量巴士線整唔整到雙向分段

上車同落車都要拍卡,中門既拍卡機係要企係路面先拍到。所以如果有站上車人數遠比落車人數少,可能最後幾個落車既人拍唔切卡,架車已經走左

或者,可以為本線特別改為中門 ...

咁樣改乘車習慣係不設實際
(main point在於只適用於極少數"高客量"路線)
而且咭機放車廂外,日曬雨淋,會唔會好快壞?

p.s.一般路線,如53,只需要學城巴咁上落拍一拍卡已經足夠應付

lrt505 發表於 2010-7-5 15:50

原帖由 JX9097 於 2010-7-5 15:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁樣改乘車習慣係不設實際
(main point在於只適用於極少數"高客量"路線)
而且咭機放車廂外,日曬雨淋,會唔會好快壞?

p.s.一般路線,如53,只需要學城巴咁上落拍一拍卡已經足夠應付 ...

不過巴士頂閘時就好難去返上車門果部機

bobbycheng 發表於 2010-7-5 16:59

26M同呢2條線幾乎完全重疊
只係聯合有獨市位
同埋落觀塘會快d(但係以26M既班次黎講...:L )
有左呢2條線26M都可減班/轉細車
頁: [1] 2
查看完整版本: PLEASE DELETE (前為23A/C 偉論)