S3BL100 發表於 2011-5-29 11:21

建議縮短隧巴104及重組103/113港島區走線

現時隧巴104於西區上落車的過海客人數極少,使得
104號線的巴士自西區開出後,往往有一大段路近乎空載,
浪費資源及路面配額。考慮到104主要客源均在灣仔北、
金鐘一帶,理應可以縮短至金鐘或中環;然而,
縮短對乘客構成的最大不便,在於紅隧口另外兩條前往
堅尼地城之隧巴線101及113,紅隧起計行車時間均較104為長。

另外,103及113兩線,不論在港島或九龍,走線均相當曲折,
實有需要作出調整,增加對乘客的吸引力。九龍區的走線,
因途經獨巿位甚多,調整的空間似乎不大;但小弟有一個想法:
將113打造成一條紅隧口半特快前往中區及西環、堅尼地城的巴士線,
屆時113沿途前往中西區上班之乘客,車程將可有所縮短,
同時113取代104紅隧前往西環、堅尼地城之地位,104將可
後顧無憂地縮短,大幅節省成本及車隊數目,將車隊及路面配額
給予更有需要之路線。

因此,建議103及113重組港島區走線如下:

1. 103
往蒲飛路方向,停加寧街分站後,經堅拿道道天橋,於前往跑馬地之出口落橋,
經皇后大道東、金鐘道返回原線,不停馬會分站(以抵銷與現時113相比,
需途經維園道及告士打道之影響),沿途停站包括:華仁書院、胡忠大廈、
聯發街、太古廣場三座、太古廣場。

往九龍方向,停金鐘統一中心後,改經皇后大道東、摩利臣山道、堅拿道天橋
直入紅隧,沿途停站與現時113相同;銅鑼灣區受影響乘客,需步行至堅拿道西
分站候車。

班次及收費維持不變。

2. 113
往堅尼地城方向,出紅隧後改經告士打道、夏慤道天橋、干諾道中,返回德輔道西
現有路線,沿途停站包括:伊利莎白大廈、灣仔警署、分域街、皇后像廣場、
砵甸乍街、林士街。

往九龍方向,依現有路線至金鐘道後,改經軒尼詩道、馬師道、鴻興道入紅隧,
沿途停站包括:熙信大廈、柯布連道、史釗域道、杜老誌道。

班次及收費維持不變。

3. 104
縮短至中環交易廣場為終點站。往港島方向,依現有路線至德輔道中後,
右轉雪廠街,左轉干諾道中,右轉民耀街、左轉港景街。(星期日改經
皇后大道中及畢打街)

往九龍方向,自交易廣場總站開出後,改經干諾道中、紅棉路、返回金鐘道
現有走線。

班次維持不變,但因應路線大幅縮短,預料新巴及九巴可減車至少各四架,
同時建議971延長服務時間及加密班次至非繁忙時間15分鐘一班,必要時
可以縮短至數碼港作配合。

另建議增設104(中環方向)-> 101/113(堅尼地城方向)及101/113
(九龍方向)-> 104(九龍方向)之轉乘優惠,第二程免收車資。

歡迎討論,並希望大家能就以下各點分享意見:

1. 因不欲影響原有乘客,故103仍停加寧街;但考慮到113取道告士打道
前往中環及堅尼地城,停伊利莎白大廈分站,103是否仍有必要停銅鑼灣?

2. 103/113九龍區之走線,大家認為是否仍有調整空間?暫時只想到
九龍方向由窩打老道直接右轉界限街,不經太子道西及基堤道;
另外亦考慮過來回不經培正道,但屆時會對旺角東之乘客造成影響。

3. 反正113現時於彩虹及鑽石山客量稀少,如果改以慈雲山南為總站,
港島區調整後的走線,對慈雲山乘客會有多大吸引力?

SSBT 發表於 2011-5-29 12:53

103 去程行皇后大道東,
一定會比現時行內告士打道需時更長
可能會趕走半山區乘客

天空之神 發表於 2011-5-29 17:56

回復 1# 的帖子

113 不經太子道西及基堤道冇可能
分段客即時被 ko
搭過幾次 113 都有人上車

至於 104 , 開番 300 (太子地鐵站 <> 上環/中環) 解決架啦
另一部分就係 901 (達之路經石硤尾/油麻地 <> 西隧 <>堅尼地城)

113 馬師道右轉鴻興道有冇問題?

JX9097 發表於 2011-5-29 18:13

窩打老道右轉界限街,12米車應該轉唔到
所以113"一定"要經基堤道調頭去九龍城

閣下咁調103/113,灣仔南搭乜去現113九龍服務範圍?
(例如:九龍城至彩虹)
即使轉港鐵,一嚟唔方便,二嚟唔係度度都有港鐵
(如九龍城,東頭邨)

AV385 發表於 2011-5-29 18:55

原帖由 JX9097 於 2011-5-29 02:13 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
窩打老道右轉界限街,12米車應該轉唔到
所以113"一定"要經基堤道調頭去九龍城

(如九龍城,東頭邨) ...
7B唔係星期一至五都有7既ORDER行經你講既位置囉...有咩問題?
但我唔贊成唔行基堤道,因為我曾幾何時都係每日搭車由愛民去基堤道落車既人
即使非繁時,間唔中都有人會上落,而且燈位等得唔耐,根本哂唔到幾多時間

AV385 發表於 2011-5-29 19:01

老實講句,如果係要搞104既,應該係用101黎做特快,因為101有111做返灣仔客,
而111唔到既地方,亦都有619包底,
而且101同104都係行皇后大道西,對乘客影響比又要改103又要改113少好多好多

PB602 發表於 2011-5-29 20:42

原帖由 天空之神 於 2011-5-29 17:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
至於 104 , 開番 300 (太子地鐵站上環/中環) 解決架啦
另一部分就係 901 (達之路經石硤尾/油麻地西隧 堅尼地城)

104最大客源係灣仔北,300走線如何可以解決呢個問題?

~誰@359~ 發表於 2011-5-30 01:33

當年最錯就係推左300去死再整密104
其實104睇頭睇尾都唔值得開咁密班次…
我諗比較簡單既做法,係分拆104,用中間果截開返條300
之後可能再執一執104定線,令兩個方向都各自入到300既總站,咁就可以做班次調節…

S3BL100 發表於 2011-5-30 07:01

原帖由 AV385 於 2011-5-29 19:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
老實講句,如果係要搞104既,應該係用101黎做特快,因為101有111做返灣仔客,
而111唔到既地方,亦都有619包底,
而且101同104都係行皇后大道西,對乘客影響比又要改103又要改113少好多好多 ...

咁其實我都有好認真諗過用101做特快(返九龍方向就唔好改),
亦都認為如果改到係最好,起碼到時啟業、上路都有車出灣仔北,
去中上環同堅尼地城都快左,而且觀塘去堅尼地城個需求
點都肯定大過黃大仙、九龍城唔少。

不過,到時會輪到啟業、淘大無車出灣仔南(619都係行內告士打道架),
受影響人數應該隨時多過我搞103/113,我驚會有阻力;
雖然以觀塘區議會的和諧程度而言,如果提出應該無乜可能過唔到。;P

但係我覺得無論點處理104都好,103/113港島區走線點都有必要重整,
只係我想嘗試下用我建議的行法,做到一箭雙鵰的效果,令兩線,
特別係113,對九龍區上車返工的乘客的吸引力增加。

S3BL100 發表於 2011-5-30 07:07

原帖由 JX9097 於 2011-5-29 18:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

(如九龍城,東頭邨) ...

咁呢樣野我反而覺得問題不大,因為受影響人數應該唔係太多,
始終係一線換一線,縮短左大部分人的行車時間。
九龍城、東頭邨可以行去灣仔道/摩利臣山道搭101/111過去,
雖然我知道兩條線都好爆。

反而我一路仲諗緊九龍區的路線仲有冇調整、加快的空間。
我諗113如果拉上慈南,但係港島區行法不變,到時對慈雲山
返工客依然係無咩吸引力;如果好似我咁改,起碼九龍段慢完
港島區會快返先……

另回#2:103半山方向,我估行皇后大道東同而家個行法,時間應該差唔多,
調轉方向應該仲會比而家快成截,始終而家103要停一停美利道,
而我建議條103係過左金鐘後直接左轉上山。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 建議縮短隧巴104及重組103/113港島區走線