KX675@279X 發表於 2011-6-17 15:56

797X 調景嶺站←→荃灣西站 (修訂方案在#35, 歡迎作出比較)

基於將軍澳往來荃灣及葵涌區有潛在需求,加上九巴38, 42C已出現飽和情況,乘搭港鐵往來將軍澳/九龍東及荃灣/葵涌區均需多重轉車,為令居民提供更多選擇,以及方便兩地居民往來兩地上下班,故建議新巴開辦往來將軍澳至荃灣的巴士線,編號為797X,並舒緩港鐵觀塘線, 荃灣線及九巴38, 42C龐大客量,以及提供更快捷途徑往來將軍澳及九龍東至荃灣及葵涌。由於開辦新路線需要從其他路線抽出車輛,故此將軍澳區其他路線亦有調整。

797X 調景嶺站←→荃灣西站
服務時間 〈班次〉
星期一至五
調景嶺站開
0540-0700 (20)
0700-0930 (10)
0930-1610 (20)
1610-1930 (10)
1930-2345 (15)

荃灣西站開
0700-0730 (15)
0730-0930 (10)
0930-1610 (20)
1610-1930 (10)
1930-0100 (15)

星期六
調景嶺站開
0540-0700 (20)
0700-0900 (10)
0900-1200 (20)
1200-2345 (15)

荃灣西站開
0700-0730 (15)
0730-0900 (10)
0900-1200 (20)
1200-0100 (15)

假日
調景嶺站開
0540-0800 (20)
0800-2345 (15)

荃灣西站開
0700-0800 (20)
0800-0100 (15)

往荃灣方向行車路線
往調景嶺站方向行車路線
全程行車里數約33公里
全程行車時間約75分鐘
建議用車:10XX, 11XX, 12XX, 50XX, 51XX, 55XX

收費表
全程:$11.10
過將軍澳隧道後往荃灣西站:$8.50
葵涌廣場往荃灣西站:$4.60
龍翔道〈畢架山花園〉往調景嶺站:$7.50
龍翔道〈龍翔中心〉往調景嶺站:$6.40
觀塘道〈牛頭角站〉往調景嶺站:$4.60

沿途各站 (街道/位置)
調景嶺站開
1. 調景嶺站 (巴士總站)
2. 健明邨 (景嶺路)
3. 尚德商場 (唐明街)
4. 佛教志蓮小學 (唐俊街)
5. 將軍澳廣場 (寶邑路)
6. 新寶城 (銀澳路)
7. 南豐廣場 (培成路)
8. 厚德邨德富樓 (寶寧路)
9. 景林邨景棉路 (寶琳北路)
10. 欣明苑欣梅閣 (寶琳北路)
11. 將軍澳戲院 (寶豐路)
12. 梁潔華小學 (寶豐路)
13. 茵怡花園 (寶康路)
14. 寶康公園 (寶康路)
(將軍澳隧道, 觀塘道隧道, 觀塘道)
15. 創紀之城 (觀塘道)
16. 定富街 (觀塘道)
17. 牛頭角下邨 (觀塘道)
18. 九龍灣站 (觀塘道)
(觀塘道, 龍翔道天橋, 龍翔道)
19. 鑽石山站 (龍翔道)
20. 黃大仙中心 (龍翔道)
21. 摩士泳池 (龍翔道)
22. 永光書院 (龍翔道)
23. 天馬苑 (龍翔道)
24. 豐力樓 (龍翔道)
25. 畢架山花園 (龍翔道)
(龍翔道, 呈祥道, 葵涌道)
26. 荔景邨 (葵涌道)
27. 葵涌廣場 (葵富路)
28. 智芳街 (興芳路)
29. 林士德體育館 (興芳路)
30. 光輝圍 (葵涌道)
31. 和記行 (青山公路)
32. 大窩口站 (青山公路)
33. 千色店 (青山公路)
34. 力生廣場 (青山公路)
35. 福來邨永康樓 (青山公路)
36. 嘉力工業中心 (青山公路)
37. 柴灣角街 (青山公路)
38. 荃灣西站 (巴士總站)

荃灣西站開
1. 荃灣西站 (巴士總站)
2. 柴灣角街 (青山公路)
3. 荃景圍天橋 (青山公路)
4. 愉景新城 (青山公路)
5. 荃錦中心 (青山公路)
6. 荃豐中心 (青山公路)
7. 大窩口站 (青山公路)
8. 國瑞路公園 (青山公路)
9. 豪華工業大廈 (葵涌道)
10. 聯泰工業大廈 (葵涌道)
11. 金龍工業中心 (葵涌道)
12. 荔景邨 (葵涌道)
(葵涌道, 呈祥道, 龍翔道)
13. 畢架山花園 (龍翔道)
14. 豐力樓 (龍翔道)
15. 天馬苑 (龍翔道)
16. 龍翔官立中學 (龍翔道)
17. 龍翔中心 (龍翔道)
18. 新光酒樓 (龍翔道)
19. 鑽石山站 (大磡道)
20. 斧山道嬉水泳池 (龍翔道)
(龍翔道天橋, 觀塘道)
21. 九龍灣站 (觀塘道)
22. 牛頭角下邨 (觀塘道)
23. 觀塘道休憩處 (觀塘道)
24. 牛頭角站 (觀塘道)
25. 觀塘市中心 (觀塘道)
(觀塘道隧道)
26. 觀塘遊樂場 (鯉魚門道)
27. 觀塘警署 (將軍澳道)
(將軍澳隧道)
28. 茵怡花園 (寶康路)
29. 寶林邨寶儉樓 (寶豐路)
30. 欣明苑欣蘭閣 (欣景路)
31. 景林邨 (寶琳北路)
32. 厚德邨 (寶寧路)
33. 厚德商場 (重華路)
34. 寶盈花園 (寶邑路)
35. 尚德商場 (唐明街)
36. 調景嶺站 (巴士總站)

路線調整
798 往沙田方向改經寶琳北路直入寶豐路,往將軍澳方向維持不變。

792M 西貢←→調景嶺站
縮減平日班次, 平日用車(-1), 假日用車數量不變, 平日改派單層巴士行走
服務時間 (班次)
平日
調景嶺站開
0600-2300 (30)

西貢開
0630-2330 (30)

假日 (+/- 0)
調景嶺站開
0600-2300 (20)

西貢開
0630-2330 (20)

796S 清水灣半島←→牛頭角站
縮減班次, 每日用車(-2), 並全線改派單層巴士行走, 往九龍方向改經全段寶邑路, 翠嶺路, 並改停景嶺路調景嶺站(與692P同站)及不經彩明街, 節省行車時間。
服務時間
每日
0530-2400 (20)

797M 將軍澳站←→將軍澳工業邨
取消, 由小巴112M延長至將軍澳站及九巴298E取代。(-1)

692 坑口北←→中環交易廣場
改為每日繁忙時間服務, 並延長路線至中環(港澳碼頭), 詳情如下:
服務時間
平日
坑口北開
0715-0900 (15)

中環港澳碼頭開
1800-1930 (15)

假日
坑口北開
0700-0930(30)

中環港澳碼頭開
1800-1930 (30)

班次到達中環後私牌往金鐘改行601, 到達九龍後私牌返回將軍澳, 假日班次改派單層巴士行走
用車(平日繁時): 九巴 (-1), 新巴 (-1)
用車(平日非繁): 九巴 (-4), 新巴 (-4)
用車(假日繁時): 九巴 (-1-2), 新巴 (-1-2)
用車(假日非繁): 九巴 (-4), 新巴 (-4)

原692九巴車隊用以加密將軍澳區高客量路線班次, 如98D
原692新巴車隊用以開辦新線797X之用

692P 調景嶺←→中環交易廣場
縮減班次, 延長路線至港澳碼頭
開車時間:0740, 0800
紅字:九巴班次
用車:九巴(-1), 新巴(-1)
用途改動與692線相同

694 調景嶺站←→小西灣
更改行車路線, 將軍澳區內跟797X/798, 並縮減班次, 非繁時段改派單層巴士行走
服務時間
平日
調景嶺站開
0600-0700 (30)
0700-0800 (20)
0800-2400 (30)

小西灣開
0600-1600 (30)
1600-2000 (20)
2000-2400 (30)

假日
調景嶺站開
0600-0900 (30)
0900-1400 (20)
1400-2400 (30)

小西灣開

用車:(-3)

797X用車(平日繁時):+10, 其餘8部車由港島區班次過密的路線, 如82, 8P減班抽調, 其中2部長期行走797X, 其餘6部由694路線往來將軍澳至港島東, 恢復行走港島路線
797X用車(平日非繁):+11, 其餘2部車由港島區班次過密的路線, 如82, 8P減班抽調
797X用車(假日繁時):+7,其餘6部車由港島區班次過密的路線, 如82, 8P減班抽調, 其中3部長期行走797X, 其餘3部由694路線往來將軍澳至港島東, 恢復行走港島路線
797X用車(假日非繁):+10, 其餘3部車由港島區班次過密的路線, 如82, 8P減班抽調

歡迎提供更可行意見!!!!!!

坤仔 發表於 2011-6-17 16:07

落觀塘停站已經fail

KX675@279X 發表於 2011-6-17 16:18

行觀繞都唔差得遠, 甚至更慢

reason 發表於 2011-6-17 16:56

潛在需求 support在哪?
行觀繞叫慢 甘咩叫快?
班次密就要抽佢車?
仲有692點解要延長?
694唔太清楚 望ching解答:handshake

kay 發表於 2011-6-17 17:27

8P/82抽一架都唔少野,82已經本身唔夠車,成日脫班

694我覺得可改空間有限,繁忙時間有足夠客源
而且唔好低估796S取消阻力

同埋我覺得樓主想做埋觀塘客,但我覺得將軍澳同觀塘只能二選一

neoplan720p 發表於 2011-6-17 17:43

cut咁多條線既車, 就係為左成全條797X.:L
694減班唔係唔得, 但唔該要一條606X俾東區人先.
792M減班, 其實而家唔係想像中咁蝕.
796S減班無乜野.
但係82其實已經無cut 車既空間, 係絕對無.

認同kay兄話, 觀塘同將軍澳係要分開黎搞.
但問題就係新巴唔可以只做觀塘;
而單做將軍澳, 全日只會係一條拉長版既796B.
但做觀塘, 即係要老九去做, 但呢間公司...:L
肯做先算

KX675@279X 發表於 2011-6-17 17:52

原帖由 reason 於 2011-6-17 16:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
潛在需求 support在哪?
行觀繞叫慢 甘咩叫快?
班次密就要抽佢車?
仲有692點解要延長?
694唔太清楚 望ching解答:handshake
將軍澳/九龍東往來荃葵區

若果行觀繞, 將會問題多多, 過觀繞後可以有2條走線
1. 經九龍灣工商業區, 偉業街出番觀塘道, 龍翔道 (偉業街會塞車)
2. 經啟德隧道, 東九龍走廊, 西九龍走廊, 葵涌道 (加士居道塞車問題)
3. 另外本人擔心只服務將軍澳, 恐怕非繁時客量不足, 經觀塘是客量的保證
ADD: (往荃灣)可考慮路線在過創紀後上橋, 直往牛下
         (往調景嶺)過休憩處後上橋, 直往觀中

班次密唔係問題, 但密得黎又唔係好多客, 同埋有路線重疊, 如8X, 82X, 85, 抽走數部以善用資源, 令路線客源更集中

方便更多上班人士, 盡量吸納客源

從港島東抽調的車輛, 為免空車入新界, 會行一程694入將軍澳, 入到將軍澳再行797X去荃灣, OEDER 797X完返到將軍澳後, 行返694返回港島東, 行返港島東路線。由於這樣, 694的繁時班次可以密返少少, 現在順道改返好694個時間表

平日
調景嶺站開
0700-1100 (20)
1100-2000 (30)
2000-2200 (20)
2200-2400 (30)

小西灣開
0700-0900 (20)
0900-1600 (30)

假日
調景嶺站開
0600-0900 (30)
0900-1400 (20)
1400-2400 (30)

小西灣開

kay 發表於 2011-6-17 18:03

底線,繁時觀塘不停站
and我覺得條線分站太多了
20個站就到TW就最好

但係82好多地方都係8X/82X/85做唔到
平日非繁都可以頂閘

而且我個人非常唔建議抽其他區車,一條692+797M,其實都夠

694再減除非有另一條特快路線取代藍田/九龍東<>西灣河
開30分鐘不如好似09年建議改為兩味

我覺得上一次有位站友既建議,差唔多得黎,但係恰到好處
http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=581241&highlight=%2Bctb8107

一個考慮,想留TKO客定觀塘客
收11個幾,本身地鐵已經平過你,時間上停咁多站,一d快既感覺都無

龍翔道d站其實可以全日飛埋佢啦

KX675@279X 發表於 2011-6-17 18:15

原帖由 kay 於 2011-6-17 17:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
8P/82抽一架都唔少野,82已經本身唔夠車,成日脫班
694我覺得可改空間有限,繁忙時間有足夠客源
而且唔好低估796S取消阻力
同埋我覺得樓主想做埋觀塘客,但我覺得將軍澳同觀塘只能二選一
************************ ...
或者新巴在港島區邊條路線係好少客/好似非繁8P咁(班次密但唔夠客)
繁時已維持原有班次
冇話取消, 只係減班, 因為我都擔心你所講的野
行觀塘道就是行車時間最穩定, 路線亦最直接, 經開觀塘, 黃大仙咪順便執客, 幫九巴清客(實際上是搶客), 而且九巴38, 42C經常頂閘及脫班, 可見九巴不思進取
其實有條咁高風險的E22A係度都未死得/未蝕本, 797X做哂2區問題應該不大

原帖由 neoplan720p 於 2011-6-17 17:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
cut咁多條線既車, 就係為左成全條797X.:L
694減班唔係唔得, 但唔該要一條606X俾東區人先.
792M減班, 其實而家唔係想像中咁蝕.
796S減班無乜野.
但係82其實已經無cut 車既空間, 係絕對無.

************************ ...
同上
若果這樣, 606又要減班, 除非606入太古城跟720上東廊, 唔經北角, 否則606X開左, 2條線並存, 客源會被分薄, 同埋694現時/縮減後的班次已可應付需求
即係平日蝕錢LA, 咁就CUT1部車, 蝕少D LA, 最多上下課時段加番科大特車, 加快回車進度

LAK2 發表於 2011-6-17 18:35

開乜鬼線, 搭村巴啦, 10蚊雞快靚正
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 797X 調景嶺站←→荃灣西站 (修訂方案在#35, 歡迎作出比較)