4437 發表於 2011-11-28 00:49

作為交通迷的反思

前幾天在街上碰到一位巴士迷朋友,我還沒開口,他就已經用手掩住胸口。
我問他是不是不舒服,他說沒甚麼,向來都是這樣,只是肚間中有點痛。
再看清一下他的樣子,雙眼無神,臉色偏黃、偏黑,沒有那種年輕人應有的活力。
我問他,「你近來有沒有運動?」他說沒有……

其實不單是這次,八月港鐵上環封站進行工程,
剛巧路過的我也看到不少到場拍照的巴士迷精神不振,臉色很差……
我覺得長期以來,不少交通迷可能因為喜歡拍照,
往往很少放下相機,去參與一些對身心和健康皆有益的休閒活動(尤其是體育運動)。
後果呢?是身體狀況差,沒有精力,更嚴重的是生活壓力太大,
對於某些人而言,更可能因壓力大變得思想偏激,喜愛撩事鬥非,甚至精神錯亂。
比如像italk這裡,每天都發生胡亂扣分、屢勸不改、為一二字而爭論不休等。

我不是一竹篙打一船人,但作為大家的一分子,我感受到有很多交通迷都不注重體育運動,
每一次網聚均離不開交通,至於休閒活動如踩單車、踢足球,則屈指可數。
即使在italk內,每逢有體育的新聞和討論,該帖子都一定「拍烏蠅」。
香港的交通迷,是否應該反思一下呢?

(個人認為香港交通迷人數雖然不多,但實際上也不少,如果說要為交通迷舉辦體育活動,我認為條件和人數上是絕對足夠的:lol)

kwyeung 發表於 2011-11-28 01:21

回復 1# 的帖子

拿, 說話唔好亂講呀...

上星期練長跑, 經過南昌站時,
見到有巴士迷衝出馬路影車,
跑得仲快過我呀!:victory:

再者, 雙眼無神,臉色偏黃、偏黑,
乃係典型毒男表徵, 毒到入骨者尤甚!

peterpan 發表於 2011-11-28 14:40

記唔記得hkitalk.net以前個中文名稱?

「樂在生活互動區」嘛!

除左交通同影相,人生仲有好多樂趣o既!:handshake

SSBT 發表於 2011-11-28 21:03

應該唔止係交通迷掛?
而家時下年青人好多都缺乏運動…

kwyeung 發表於 2011-11-29 02:58

原帖由 peterpan 於 2011-11-28 14:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
記唔記得hkitalk.net以前個中文名稱?

「樂在生活互動區」嘛!

除左交通同影相,人生仲有好多樂趣o既!:handshake

子非魚, 安知魚之樂?
如果覺得自己生活很好, 別人怎看又如何?
人於不同時期, 對生活態度有不同看法。
時辰未到, 怎樣說也不能改變一個人。

曾幾何時, 我以為讀書工作是一切,
沒有追車影相, 一樣貌似病壞書生, 思想偏激, 喜愛撩事鬥非。
有閒情可以在網上跟個素未謀面的人激辯幾十頁,
到人家無聲可出時, 我會自我感覺良好。
事實上, 可能係我只會死做死讀, 但體育唔掂, 追女仔唔掂,
生活苦悶才要找方法「自我感覺良好」。

又不知何時何刻, 我再沒有跟人網上激辯的閒情,
講一次你聽唔明又要撐, 解釋多一次, 但唔會有第三次。
我亦開始沒興趣去遊車河、打機。
如果有時間, 為甚麼不多行兩次山、玩多次市區長跑、看多本書?
世界咁大咁靚, 做乜要浪費時間係陌生人身上?

價值觀會變, 今日迷巴士, 十年後、廿年後?
可能 gone were the days, but who knows?
又好似早幾星期, 有新板友投訴我打錯字都有人加分,
我當然覺得好小事, 小朋友唔高興, 咪搵篇文加佢分等佢開心番。
不過, 十年前仲係益仔時, 我一樣會好重視呢D無聊野。

所以我唔覺得特別需要反思, 需要的只是時間。

kwyeung 發表於 2011-11-29 03:20

原帖由 SSBT 於 2011-11-28 21:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
應該唔止係交通迷掛?
而家時下年青人好多都缺乏運動…

難得有個post我真係好有興趣討論:loveliness:

時下年青人少運動是事實,
而交通迷越來越少人會運動亦是事實。

我記得遠古時代, 曾經要由N板拆個體育板出黎,
A10板初時最多人貼的是山徑相片。
而家體育板唔知去左邊, 郊區相片搵多張都冇,
體育post就更少, 一年頂多兩個,
仲要係首相大人用黎宣傳佢會跑 / 已完成渣馬。

學樓主話齋, 有板聚都未必一定係遊河,
規模細D, 10-20人一齊行山、跑街聯誼下, 都未嘗不可。

pklaw 發表於 2011-11-29 22:47

我以前都喜歡行山、但出來工作之後經常和朋友不同假日、只有自己去又危險,現在只是放假去踩單車影下相而已...........:L

Snoopy@FB8617 發表於 2011-11-29 23:59

其實我都真係好想運動
但一要考AL
有時間想訓覺多過做運動...

kwyeung 發表於 2011-11-30 02:13

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-11-29 23:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實我都真係好想運動
但一要考AL
有時間想訓覺多過做運動...

作為過來人, 我認真覺得AL唔應該日讀夜讀,
讀得多仲唔入腦, 浪費時間哂心機。

以前AL可以日讀18個鐘,
最後反而考得麻麻 (雖然都係碌到入D所謂神科)。
初時入到U又係日讀夜讀, 結果gpa插水。

後來把心一橫, 每日運動一粒鐘,
唔會成日眼訓, 專注力強左, 諗野快左, 反而谷底彈上頂。
生活態度係絕對會影響效率。

DIH 發表於 2011-12-1 18:27

#1:
那位朋友似乎唔只係缺少運動咁簡單,可能係胃部有問題,
我會建議佢去檢查一下,及留意飲食習慣。

#9:
我自己由小學到大學都算係成績唔錯,
而我係唔會好似其他人咁讀通頂呀、唔食飯唔出街呀、死操爛操呀咁,
我認同最重要都係要精神好,step 1聽得明、step 2記得快、step 3溫得精,無往而不利。
頁: [1] 2
查看完整版本: 作為交通迷的反思