hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 作為交通迷的反思
開啟左側

作為交通迷的反思

4437 發表於 2011-11-28 00:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前幾天在街上碰到一位巴士迷朋友,我還沒開口,他就已經用手掩住胸口。
我問他是不是不舒服,他說沒甚麼,向來都是這樣,只是肚間中有點痛。
再看清一下他的樣子,雙眼無神,臉色偏黃、偏黑,沒有那種年輕人應有的活力。
我問他,「你近來有沒有運動?」他說沒有……

其實不單是這次,八月港鐵上環封站進行工程,
剛巧路過的我也看到不少到場拍照的巴士迷精神不振,臉色很差……
我覺得長期以來,不少交通迷可能因為喜歡拍照,
往往很少放下相機,去參與一些對身心和健康皆有益的休閒活動(尤其是體育運動)。
後果呢?是身體狀況差,沒有精力,更嚴重的是生活壓力太大,
對於某些人而言,更可能因壓力大變得思想偏激,喜愛撩事鬥非,甚至精神錯亂。
比如像italk這裡,每天都發生胡亂扣分、屢勸不改、為一二字而爭論不休等。

我不是一竹篙打一船人,但作為大家的一分子,我感受到有很多交通迷都不注重體育運動,
每一次網聚均離不開交通,至於休閒活動如踩單車、踢足球,則屈指可數。
即使在italk內,每逢有體育的新聞和討論,該帖子都一定「拍烏蠅」。
香港的交通迷,是否應該反思一下呢?

(個人認為香港交通迷人數雖然不多,但實際上也不少,如果說要為交通迷舉辦體育活動,我認為條件和人數上是絕對足夠的
kwyeung 發表於 2011-11-28 01:21 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

拿, 說話唔好亂講呀...

上星期練長跑, 經過南昌站時,
見到有巴士迷衝出馬路影車,
跑得仲快過我呀!

再者, 雙眼無神,臉色偏黃、偏黑,
乃係典型毒男表徵, 毒到入骨者尤甚!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JT4686 + 1 靚抽啊

查看全部評分

peterpan 發表於 2011-11-28 14:40 | 顯示全部樓層
記唔記得hkitalk.net以前個中文名稱?

「樂在生活互動區」嘛!

除左交通同影相,人生仲有好多樂趣o既!
SSBT 發表於 2011-11-28 21:03 | 顯示全部樓層

應該唔止係交通迷掛?
而家時下年青人好多都缺乏運動…
=0=
kwyeung 發表於 2011-11-29 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 peterpan 於 2011-11-28 14:40 發表
記唔記得hkitalk.net以前個中文名稱?

「樂在生活互動區」嘛!

除左交通同影相,人生仲有好多樂趣o既!

子非魚, 安知魚之樂?
如果覺得自己生活很好, 別人怎看又如何?
人於不同時期, 對生活態度有不同看法。
時辰未到, 怎樣說也不能改變一個人。

曾幾何時, 我以為讀書工作是一切,
沒有追車影相, 一樣貌似病壞書生, 思想偏激, 喜愛撩事鬥非。
有閒情可以在網上跟個素未謀面的人激辯幾十頁,
到人家無聲可出時, 我會自我感覺良好。
事實上, 可能係我只會死做死讀, 但體育唔掂, 追女仔唔掂,
生活苦悶才要找方法「自我感覺良好」。

又不知何時何刻, 我再沒有跟人網上激辯的閒情,
講一次你聽唔明又要撐, 解釋多一次, 但唔會有第三次。
我亦開始沒興趣去遊車河、打機。
如果有時間, 為甚麼不多行兩次山、玩多次市區長跑、看多本書?
世界咁大咁靚, 做乜要浪費時間係陌生人身上?

價值觀會變, 今日迷巴士, 十年後、廿年後?
可能 gone were the days, but who knows?
又好似早幾星期, 有新板友投訴我打錯字都有人加分,
我當然覺得好小事, 小朋友唔高興, 咪搵篇文加佢分等佢開心番。
不過, 十年前仲係益仔時, 我一樣會好重視呢D無聊野。

所以我唔覺得特別需要反思, 需要的只是時間。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 相同同意

查看全部評分

kwyeung 發表於 2011-11-29 03:20 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2011-11-28 21:03 發表
應該唔止係交通迷掛?
而家時下年青人好多都缺乏運動…

難得有個post我真係好有興趣討論

時下年青人少運動是事實,
而交通迷越來越少人會運動亦是事實。

我記得遠古時代, 曾經要由N板拆個體育板出黎,
A10板初時最多人貼的是山徑相片。
而家體育板唔知去左邊, 郊區相片搵多張都冇,
體育post就更少, 一年頂多兩個,  
仲要係首相大人用黎宣傳佢會跑 / 已完成渣馬。

學樓主話齋, 有板聚都未必一定係遊河,
規模細D, 10-20人一齊行山、跑街聯誼下, 都未嘗不可。
pklaw 發表於 2011-11-29 22:47 | 顯示全部樓層

我以前都喜歡行山、但出來工作之後經常和朋友不同假日、只有自己去又危險,現在只是放假去踩單車影下相而已...........
Snoopy@FB8617 發表於 2011-11-29 23:59 | 顯示全部樓層
其實我都真係好想運動
但一要考AL
有時間想訓覺多過做運動...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kwyeung 發表於 2011-11-30 02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-11-29 23:59 發表
其實我都真係好想運動
但一要考AL
有時間想訓覺多過做運動...

作為過來人, 我認真覺得AL唔應該日讀夜讀,
讀得多仲唔入腦, 浪費時間哂心機。

以前AL可以日讀18個鐘,
最後反而考得麻麻 (雖然都係碌到入D所謂神科)。
初時入到U又係日讀夜讀, 結果gpa插水。

後來把心一橫, 每日運動一粒鐘,
唔會成日眼訓, 專注力強左, 諗野快左, 反而谷底彈上頂。
生活態度係絕對會影響效率。
DIH 發表於 2011-12-1 18:27 | 顯示全部樓層

#1:
那位朋友似乎唔只係缺少運動咁簡單,可能係胃部有問題,
我會建議佢去檢查一下,及留意飲食習慣。

#9:
我自己由小學到大學都算係成績唔錯,
而我係唔會好似其他人咁讀通頂呀、唔食飯唔出街呀、死操爛操呀咁,
我認同最重要都係要精神好,step 1聽得明、step 2記得快、step 3溫得精,無往而不利。