ASV63 發表於 2012-7-11 07:58

重組7/208,新線208A

背景:
1. 208客量長期偏低,特別是回程,大概原因是因為收費過高
2. 7客源集中在尖沙咀及九龍維景酒店/萬基大廈之間,樂富及中華電力/九龍醫院之間的路段客量偏低
3. 5M/74S小巴繁忙時間(特別是下繁)經常出現長長的人龍,導致不勝負荷
解決方法:
1. 由7/208抽車調配資源開全新路線208A(尖東麼地道<>窩打老道山(循環線)),收費為$3.9,新線用車數目為6車
2. 208改為循環線,回程取道公主道,收費下調至$4.6,取消所有分段收費,全日20分鐘定點班次,減3車
3. 7減至全日15分鐘定點班次,減3車
好處:
1. 來往尖沙咀及何文田北的市民可享用更便宜的服務
2. 來往尖沙咀及廣播道的市民可以合理收費乘坐208
3. 208回程可享受特快服務
4. 紓緩5M/74S繁忙時間的負荷
5. 增加定點班次
6. 擴大服務範圍至窩打老道山及何文田山一帶
壞處:
1. 可能會影響原7/208的乘客,等候時間加長
2. 對5M/74S小巴的客量有一定的打擊
3. 何文田山道不適宜容納長逾11米的車輛,只能使用短身單層巴士(AA/AAU/ASB)

7: 尖沙咀碼頭<>樂富
定線、分站、收費不變

班次改動:
尖沙咀碼頭開:
每天:
0625-0645 20
0645-0030 15
樂富開:
每天:
0530-2300 15
2300-2340 20

208: 廣播道<>尖沙咀東(循環線)
收費:$4.6

班次:
星期一至星期六:
0550-2330 20
2330-2345 15
星期日及公眾假期:
0900-1900 20

分站:
1. 廣播道($4.6)
2. 星輝豪庭
3. 范信達道
4. 馬可尼道
5. 香港浸會大學
6. 聯福道
7. 李惠利工業學院
8. 對衡道
9. 東寶庭道
10. 喇沙書院
11. 界限街
12. 伯爵街
13. 九龍醫院
14. 萬基大廈
15. 何文田街
16. 廣華醫院
17. 油麻地消防局
18. 永星里
19. 長樂街
20. 金巴利道
21. 中間道
22. 新世界中心
23. 麼地道
24. 加連威老道
25. 香港科學館
26. 嘉輝臺
27. 醫療輔助總部
28. 九龍維景酒店
29. 中華電力
30. 聖佐治大廈
31. 伯爵街
32. 喇沙書院
33. 蘭開夏道
34. 對衡道
35. 禧福道
36. 天保民學校
37. 香港浸會大學
38. 香港電台電視大廈
39. 廣播道

行車里數:13.1公里(來回)

208A: 尖東麼地道<>窩打老道山(循環線)
收費:$3.9
(晚上九時後開出的班次不途經何文田街、何文田山道及衛理道,不會途經紅字車站)

班次:
每天:
0600-0000 12

分站:
1. 尖東麼地道($3.9)
2. 半島酒店
3. 九龍公園
4. 栢麗購物大道
5. 南京街
6. 文明里
7. 青年會
8. 廣華醫院
9. 勝利道
10. 培正中學
11. 冠華園
12. 學餘里
13. 文運道
14. 萬基大廈
15. 何文田街
16. 文采閣
17. 仁禮花園
18. 文豪閣
19. 賀龍居
20. 何文田山道休憩公園
21. 何文田山道
22. 廣華醫院
23. 油麻地消防局
24. 永星里
25. 長樂街
26. 金巴利道
27. 中間道
28. 新世界中心
29. 尖東麼地道

行車里數:
21:00前班次:10.7公里(來回)
21:00後班次:9.3公里(來回)

dcyw 發表於 2012-7-11 09:30

回復 1# 的帖子

一點更正:
紅字分站的一帶是何文田山,而非窩打老道山。

ASV63 發表於 2012-7-11 16:10

原帖由 dcyw 於 11/7/2012 09:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一點更正:
紅字分站的一帶是何文田山,而非窩打老道山。
本線同時繞經窩打老道山(冠華園、學餘里、文運道)及何文田山(21:00打後班次除外)

GL3789 發表於 2012-7-11 19:45

何文田山道一帶出入多數都係搭廿幾蚊的士
全日巴士服務有無真正需要?
小巴唔夠載,應該係TD指令該些路線加強班次,並不是用專利巴士服務改善

好奇怪,成個建議似乎忽略一樣好重要既野
就係該些地區既居民屬於收入較高既一群
廣播道既樓普遍都係$9000呎以上
何文田山道平均超過一萬蚊呎
對於這些高收入家庭,有無需要引進這麼便宜的交通服務?

當然衛理道既東華書院、窩打老道山既幾間學校係有需求,但係咪有全日服務既需要?
廣播道有港台、商台等打工仔,有13A/29A(唔計疏既13),平價、合理既服務供應係非常足夠
208收$4.6,換言之每部車要載多約60%既客先維持番以往既收入水平,咁降低收費對九巴有甚麼好處?

ASV63 發表於 2012-7-11 21:35

原帖由 GL3789 於 11/7/2012 19:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
何文田山道一帶出入多數都係搭廿幾蚊的士
全日巴士服務有無真正需要?
小巴唔夠載,應該係TD指令該些路線加強班次,並不是用專利巴士服務改善

好奇怪,成個建議似乎忽略一樣好重要既野
就係該些地區既居民屬於收入較高既一 ...
208之所以客量低都係因為收得太貴,收平D可以吸納番唔少客,而且重組後班次係密咗(208/7 5-10分鐘聯合班次),自然會多咗人搭。
雖然何文田山好多高尚住宅區,但係我早前睇過一份調查就係話窩山既平均年齡都好高,反映咗好多老人家係果度住;至於何文田山方面,我相信唔會個個都識得渣車,有唔少人都係要搭車落街買餸,74S只有頭班車同埋21:00後班次比較少人,其他時段都好多人搭佢上山,至少何文田街百佳果度都係大客倉之一,足以打爆一架74S小巴。
雖然208A係服務窩山同埋何文田山,但係我相信主要客源同依家7號車既客源差唔多,分別不大。
我整個建議係想整個平價巴士服務窩打老道來往尖沙咀一帶,同時將服務範圍擴展至窩山同埋何文田山一帶,208搞半特快,針對7號維景酒店打後巴士站(來回都係)客量偏低問題。

cong 發表於 2012-7-11 23:54

jpoon 發表於 2012-7-12 01:19

先唔講其他野,印象中何文田山道有兩個急彎位,我諗巴士未必行到

ASV63 發表於 2012-7-12 08:25

原帖由 jpoon 於 12/7/2012 01:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
先唔講其他野,印象中何文田山道有兩個急彎位,我諗巴士未必行到
其實每日都有陽光巴士行經何文田山道
我覺得巴士只能夠由何文田街上何文田山道,相反方向就算貨車都要偷位轉

你搭過幾多次 7 仔? 請解釋一下點解尖碼方向兜完樂富可以最少坐滿窗口位甚至坐滿, 而下繁樂富方向過勝利道後仲有半車客

由細搭到大,有一次我約4:00由樂富總站搭7號返屋企見到一開始連飛4站,萬基大廈前都係得10個人左右。
點解下繁樂富方向過勝利道後仲有半車客?
原因好簡單,因為7號曾經有一段時間成日脫班,所以特別多人返樂富,但係如果班次正常咁計就唔同講法啦!
正常嚟講勝利道/九龍維景酒店兩個站可以落大半車客。
我諗當時九巴轉一部單層既原因就係運輸署只留意九龍維景酒店打後既客量,以偏概全,認為"7號客量偏低"

cong 發表於 2012-7-12 13:36

ASV63 發表於 2012-7-12 14:29

原帖由 cong 於 12/7/2012 13:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

學生哥, 咪以為自己返學放學既時段先係最多人啦; 同埋我係講緊樂富方向, 唔係由樂富開出囉 :L
我當然知啦!(我唔係返樂富架)
當假日幾時都係咁多人既時候,好少人真係返樂富。
而且咁,我成份建議都只係要7仔/208減班開新線208A,最多佢地等耐少少,不過好處就係就有得全日定點
頁: [1] 2
查看完整版本: 重組7/208,新線208A