s_mopiko 發表於 2012-12-4 15:09

建議更改38, 40 東九龍站頭位置

現時日常往來荃葵至東九龍共有 3 線 (即38,40及42C,不計上下繁40P), 設於東九龍既巴士總站都互相非常接近,大概約每隔600 呎就有一條來往荃葵巴士線設立總站 (即 平田 <-- 600 呎 --> 藍田 <-- 600 呎 -->麗港城 ) ,三線均圍在一個圓圈內。

建議巴士公司將其總站拉遠些,分開一些,如38、42C 可揀一延長至油塘 (或廣田),及另一上秀茂萍 (經德田連德道),藉此拓展更廣區域;而40 就留守麗港城。

請各位賜教及修改。 :loveliness:

AVW21 發表於 2012-12-4 23:51

其實三條路線中客源主要係觀塘打後,上住宅區可能無咩客(需求唔大)。

上秀同油塘都有小巴/區內線線駁落觀塘,所以無咩需要拉上去。

s_mopiko 發表於 2012-12-5 10:49

原帖由 AVW21 於 2012-12-4 23:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實三條路線中客源主要係觀塘打後,上住宅區可能無咩客(需求唔大)。

上秀同油塘都有小巴/區內線線駁落觀塘,所以無咩需要拉上去。

我有接觸過油塘區居民,聽過其實佢地有好多人都要往來荃葵工作,但紅小要收$16.5 一程及只作早、夜幾班車,又貴又疏 (早上班次15分鐘、晚上班次30分鐘),開左一班後都吾知等吾等下一班好,所以佢地寧願選坐港鐵,時間穩定D,相信有車線就會有客,如42C 延長一個藍田交匯處就進入油塘,呢個可較易實行。

EX-TL 發表於 2012-12-5 13:40

回復 3# 的帖子

38, 42C加埋將來40轉特快, 上繁觀塘法院/駿業里上車三線聯合班次會變好密,
如油塘/藍田山上要坐, 正常做法係應該加密區內線做接駁, 因為長途密車線一拉長,
加車數量會即時大增.

現時38已經做緊藍田山上, 40做緊茶果嶺/觀塘商貿區, 如果將42C拉入油塘,
加車數足以讓14B班次提升至個位數字, 只要14B客量可以隨起動九龍東帶動上升,
受惠的油塘居民就唔止去荃葵青, 所以前提係應該幫14B搵新客路(甚至大執條線),
合理地加密班次.

至於13M, 自從搬左去雅麗道, 客量明顯上升, 如趨勢持續, 係有條件繼續加車,
加密班次, 吸引乘客使用轉乘優惠.

AVD1 發表於 2012-12-6 21:33

原帖由 EX-TL 於 2012-12-5 13:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
38, 42C加埋將來40轉特快, 上繁觀塘法院/駿業里上車三線聯合班次會變好密,
如油塘/藍田山上要坐, 正常做法係應該加密區內線做接駁, 因為長途密車線一拉長,
加車數量會即時大增.

現時38已經做緊藍田山上, 40做緊茶果 ...
長途線延長就要用車左大增?
我反而覺得長途線(用車多)嘅線延長先會唔洗加咁多車,
頂多只會拉疏平均兩至三分鐘一班車(車都未必需要加)~

LM1933@641 發表於 2012-12-7 00:43

原帖由 EX-TL 於 2012-12-5 13:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
加車數量會即時大增.

現時38已經做緊藍田山上, 40做緊茶果 ...
延唔延長長途線總站,就要捉下乘客既心理,山上同山下應該分為兩個case
山下既 (e.g. 油塘一帶屋邨) 有MTR,好大機會就走左去搭MTR,免卻搭接駁線及轉乘之間時間
山上既 (e.g. 藍田山、秀茂坪、四順) 就點都要駁車,若時間相若,就會以價錢取決乘搭方法
所以好大機會兩程都會搭返巴士,以享用轉乘優惠

所以要達到最大效益,將42C 延長至油塘係其中一個方法,去吸引d 想有得坐既乘客
另外九巴係識計數既,就應該係加14,15,16 <-> 新界線既轉乘優惠
好似要用16M 轉新界線,除左藍田/油塘開出同經裕民坊堆線,好多都要行,調返轉更加行餐慒
搞到搭40返藍田係厲鬼城行返上去仲方便
可以做到原站轉乘,先可以吸引班乘客使用區內線轉長途線

P.S. 如果14D 可以全日,加埋轉乘落新界線,就可以吸引秀茂坪班乘客搭落彩虹轉車:victory:

cong 發表於 2012-12-7 09:10

AVD1 發表於 2012-12-11 20:02

原帖由 cong 於 2012-12-7 09:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果資源夠既樓主呢個建議係唔錯既, 但依家 38/42c 繁時滿瀉晒, 反而應該全部縮短去 APM 加快回車, 山上乘客全部轉乘搞掂
呢個講 38 就可能係,
但係對於 42C 黎講, 藍田站同 apm 都唔係差得遠,
冇咩必要無啦啦將佢縮去 apm, 同埋始終藍田都係有人坐 ~
頁: [1]
查看完整版本: 建議更改38, 40 東九龍站頭位置