adv_106 發表於 2013-3-23 05:56

B1A 青衣鐵路站﹣落馬洲鐵路站 (經城隧)

現時港人北上頻繁,經羅湖/落馬洲來往中港兩地工幹的人愈來愈多,而九巴B1及279X線的成功,可見過境接駁的路線係大有潛力。
現建議九巴開辦B1A線,來往青衣站及落馬洲站,為了達到覆蓋荃葵青的效果,
本線會同時透過城門隧道轉乘計劃與九巴路線設立轉乘優惠。
此路線也提供城門隧道單向特快往青衣北的服務,可替49X分流部分青衣北客源。

九巴B1A線:

由青衣鐵路站開出:
(1) 青衣鐵路站總站
(2) 長安邨安湄樓
(3) 城門隧道轉車站
(4) 洲頭村
(5) 下灣漁民新村
(6) 落馬洲鐵路站總站

班次:0600-2100 (15/20)

由落馬洲鐵路站開出:
(1) 落馬洲鐵路站總站
(2) 下灣漁民新村
(3) 洲頭村
(4) 城門隧道轉車站
(5) 灝景灣
(6) 青衣鐵路站總站

班次:0700-2230 (15/20)

全程收費:$21

轉乘優惠:(落馬洲方向)
(1) 40X/43X/46X/47X/48X/49X -> B1A,第二程需付$13.3

轉乘優惠:(青衣方向)
(1) 40X/43X/46X/47X/48X/49X/73X/278X-> B1A,第二程免費
(2) B1A-> 40X/43X/46X/47X/48X/49X/73X/278X,第二程免費

派車:預計派車7-8輛,可考慮在B1,279X及部分城隧線抽調車輛!

LRT751 發表於 2013-3-23 19:38

建議行大欖隧道仲好

eg9515 發表於 2013-3-23 22:14

可以假日試辦經大隧版的 B1A。

hon_son_wilson 發表於 2013-3-23 23:19

行城隧可供荃葵青客轉乘,行大欖隧道可供荃葵青、西九龍、港島客轉乘,大欖隧道效益大d、廣d喎~

流星☆雨 發表於 2013-3-24 03:52

如果想cover荃葵青
其實做葵<->荃<->欖隧<->關口 都可以
然後再同荃葵青區內線做轉乘
唔一定要用城隧線
城隧線會有幾個小區cover唔到

HF3204@243M 發表於 2013-3-24 11:55

山下已經有 49X 49P
仲整多條線落去,只會令到問題更複雜
仲未計 B1A 係可以學 B1 咁狂加價,到時只會令到山下去城隧被抽水

簡單咁由荃鐵開一條線直接經大欖去落馬洲已經夠

kj9021 發表於 2013-3-24 15:47

原帖由 hon_son_wilson 於 2013-3-23 23:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
行城隧可供荃葵青客轉乘,行大欖隧道可供荃葵青、西九龍、港島客轉乘,大欖隧道效益大d、廣d喎~ 從地理位置以至覆蓋範圍肯定係行大欖優勝同效益大,不過我諗到行城隧其中有一樣“好處”係方便到用現金繳費的乘客都享用到轉乘優惠,包括往青衣方向唔駛轉乘客拍八達通咭。

AVD1 發表於 2013-3-25 10:27

原帖由 HF3204@243M 於 2013-3-24 11:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
山下已經有 49X 49P
仲整多條線落去,只會令到問題更複雜
仲未計 B1A 係可以學 B1 咁狂加價,到時只會令到山下去城隧被抽水

簡單咁由荃鐵開一條線直接經大欖去落馬洲已經夠 ...
但係荃灣早就有條跑狗線, 基本上 B1A 只係可有可無,
反之青衣一條過境線都冇,
某程度上我自己認為荃灣真係經唔經都冇咩所謂,
所以我自己覺得青衣同埋葵涌呢兩個冇過境線服務 o既地區先有得諗下 ~

HF3204@243M 發表於 2013-3-25 21:52

原帖由 AVD1 於 2013-3-25 10:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係荃灣早就有條跑狗線, 基本上 B1A 只係可有可無,
反之青衣一條過境線都冇,
某程度上我自己認為荃灣真係經唔經都冇咩所謂,
所以我自己覺得青衣同埋葵涌呢兩個冇過境線服務 o既地區先有得諗下 ~ ...
似乎版友未試過 "一路向北":lol
唔清楚落馬洲關同皇崗關差幾遠...

AVD1 發表於 2013-3-26 12:35

原帖由 HF3204@243M 於 2013-3-25 21:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

似乎版友未試過 "一路向北":lol
唔清楚落馬洲關同皇崗關差幾遠...
呢個就真係請賜教啦,
我已經有多年冇返過大陸, 同樣地我認為我自己未來幾年都冇咩必要返大陸;
所以對口岸問題有點唔熟悉 ~

落馬洲同皇崗地理位置上其實好近,
我只知一個落馬洲 (講緊大陸個邊) 可以駁龍華線而已 ~
頁: [1] 2
查看完整版本: B1A 青衣鐵路站﹣落馬洲鐵路站 (經城隧)