EX-TL 發表於 2013-5-14 20:50

開辦九巴1T 中秀茂坪-基堤道(循環線)

全城引頸以待的九巴40(荃灣如心廣場-麗港城)提速方案雖已獲得通過,
但因麗港城往返太子道西/界限街的替代交通服務仍然膠著, 為免拖延計劃
如期在本年第二季實行, 如小巴69營辦商仍未能在本月內承諾延長路線,
則建議運輸署先行讓九巴開辦臨時路線1T服務該區乘客, 隨後可按實際需求,
對1T提出其他可行性方案(如增加班次, 削減服務等).

1T路線詳情如下:

1T 中秀茂坪-基堤道(循環線)

開出時間
每日早上6:00至晚上11:00

班次
20分鐘一班 (星期一至五上午及下午繁忙時段)
30分鐘一班 (星期一至五非繁忙時段及星期六.日.公眾假期全日)

車費
全程$7.2 (不設分段收費及八達通轉乘優惠)

行車路線
秀明道, 曉光街, 秀茂坪道, 天橋, LT3路, 將軍澳道, 天橋, 觀塘繞道, 偉發道,
偉業街, 茶果嶺道, 偉發道, 觀塘繞道, 太子道東, 太子道西, 基堤道, 界限街,
太子道西, 太子道東, 觀塘繞道, 偉業街, 茶果嶺道, 偉發道, 觀塘繞道, 天橋,
將軍澳道, 秀茂坪道, 曉光街, 秀明道.

停站位置
中秀茂坪總站, 秀茂坪邨秀安樓, 秀茂坪邨秀明樓, 上秀茂坪, 麗港城第四期,
麗港中心, 麗港城商場, 麗港公園, 采頤花園, 譽.港灣, 富豪東方酒店,
福佬村道, 喇沙利道, 聖德肋撒堂, 基堤道, 明愛賓館, 碧華花園, 聖德肋撒醫院,
獅子石道, 富豪東方酒店, 譽.港灣, 麗港城第四期, 麗港中心, 麗港城商場,
麗港公園, 曉光街, 上秀茂坪, 秀茂坪邨秀明樓, 秀茂坪邨秀富樓, 中秀茂坪總站.

利弊
利用跟現行40路線差不多的1A抽調車輛, 行走20/30分鐘一班的臨時班次,
對曉麗苑至裕民坊沿線乘客或會造成影響, 但與此同時, 40提速途經龍翔道,
往返荃灣將更便利, 在此消彼長下, 方案應能獲得接納. (1T或可由40提速剩下
的車輛行走)

麗港城往返太子道西.界限街的臨時服務, 乘客可以低於小巴的價錢, 特快往返
目的地, 臨時線的未來路向則取決於實際需求, 按運輸署的規定於某時候取消,
或演化成其他角色(如改為永久路線, 取代小巴路線等).

希望1T有如T39(屯門悅湖山莊-東涌站)預期般營辦.

不建議1T往返太子鐵路站或旺角東鐵路站, 原因會增加行車時間, 影響班次穩定,
目的旨在填補因40提速後, 麗港城往返太子道西.界限街的公共交通空白.

延長6D入觀塘, 或11D入麗港城需要加價和加車行走, 對乘客和巴士公司而言
均沒有好處, 故不可行.

歡迎討論:)

kay 發表於 2013-5-14 21:11

如果基堤道方案有肉食,小巴應該早就延長左
人地計過數話去基堤道無得賺,九巴仲會唔會咁傻...

ma212223 發表於 2013-5-14 21:53

倒不如1T改永久叫1B,出太子站,班次加至每20分鐘一班
慢慢做大1B,13D同9,取代好慢嘅1A

EX-TL 發表於 2013-5-14 22:25

回復 2# 的帖子

話明臨時線, 冇肉食都要硬食架啦, 40提速未實行係因為麗港城<>太子道西.界限街呢度戟住左,
俾一個咁冇肉食o既地方, 阻住舊肥肉等開餐, 係不智行為.

由中秀開出行觀繞收特快價, 只貴1A $0.3, 兜麗港城, 呢度唔求佢會執到d咩客(最好冇客, 好似61U咁安詳地消失).

castanopsis 發表於 2013-5-14 23:37

反正翠屏交通欠佳
可否翠屏開,經麗港城,上官繞再跟98C到深水埗
我覺得應該會有一定客量

JX9097 發表於 2013-5-15 02:46

原帖由 ma212223 於 2013-5-14 21:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
倒不如1T改永久叫1B,出太子站,班次加至每20分鐘一班
慢慢做大1B,13D同9,取代好慢嘅1A

1A咁好搵,你估九巴會唔會放棄條貴嘅流水線
走去做平d嘅流水線?

kay 發表於 2013-5-15 07:29

原帖由 EX-TL 於 2013-5-14 22:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
話明臨時線, 冇肉食都要硬食架啦, 40提速未實行係因為麗港城太子道西.界限街呢度戟住左,
俾一個咁冇肉食o既地方, 阻住舊肥肉等開餐, 係不智行為.

由中秀開出行觀繞收特快價, 只貴1A $0.3, 兜麗港城, 呢度唔求佢會執 ... 但問題係整得條線入麗港城,之後好難cut走

又,小巴公司既底線係,去旺角警署,一係唔去維持現狀
運吉係都唔比人去旺角警署阻鬼住晒姐

JX9097 發表於 2013-5-15 19:29

原帖由 kay 於 2013-5-15 07:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但問題係整得條線入麗港城,之後好難cut走

又,小巴公司既底線係,去旺角警署,一係唔去維持現狀
運吉係都唔比人去旺角警署阻鬼住晒姐

其實唔係太明點解運吉企到咁硬一定要基堤道調頭
老實講,九龍城(太子道)一段根本冇乜客
叫小巴拉去基堤道同喺營辦商身上搶錢冇乜分別
去到警署起碼有個selling point就係出到太子
連埋合理步程內範圍,潛在客源都多好多

238X 發表於 2013-5-15 23:13

原帖由 JX9097 於 15/5/2013 19:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實唔係太明點解運吉企到咁硬一定要基堤道調頭
老實講,九龍城(太子道)一段根本冇乜客
叫小巴拉去基堤道同喺營辦商身上搶錢冇乜分別
去到警署起碼有個selling point就係出到太子
連埋合理步程內範圍,潛在客源都多 ...

警署邊個位先?直接右轉通菜街都仲得,但如果係警署門口,
恐怕唔係運輸署一個人話到事,事關有次星期日我都見好多學車霸住成段路,
有小巴入去恐怕阻住人搵食。

或者不如 69 同 46 / 70 傾下計,
再去遠啲,三間公司合作,有生意大家做、
互相幫輕下 (太子 70A 條龍真係...),
睇下得唔得?

transbus 發表於 2013-5-15 23:31

十幾年講到甩牙,
只要重組1A/13D/13P/13x角色做4條線,
已經解決大部份現有問題.

1A 麗港城開, 經觀塘道旺角尖咀,
去尖東, 唔做秀茂坪同太子, 減班至全日10分鐘, 用16架車, (即減12架)

13D 加經全秀茂坪, 同改經太子道界限街,
照經牛頭角道去旺角大角咀, 大幅加班至全日8-10分鐘, 用16架車, (即加6架)

13P 走線不變, 但係加回程,
只做朝7晚7之間生意, 全日30分鐘一班, 用4架車, (即加4架)

13x 加班至全日9-12分鐘, 用14架車, (即加2架)
但只去麼地道同埋要脫離224x分家,
定線就一係照舊, 一係落觀塘出機隧,
而我情願揀後者去補償和樂村.

舊1A共28架車絕對可以平均分配以上各線,
又做到40提速後, 6D做唔到而遺留o既各種原有直達生意,
仲有增加麗港城出旺角巴士,
觀秀至旺角快速巴士,
同埋東西九日間直達專線,
何樂而不為?

再唔係13P唔搞全日東西線, 維持兩班,
直接基於以上重組, 再加車俾13D同13x各兩架,
加強1A/13D轉乘2A/6D優惠算數, 我諗亦得.

甚至順便可以因為有新1A做麗港城至尖咀, 呃麗港城議員讓車,
同油塘夾份做新219x尖咀快線,
加埋215x極少部份車飛起觀塘市中心提速, 過客過車俾13x落觀塘,
咁就各區都撐得住.
(如果麗港城居民或藍田朋友有反對, 就慢慢傾)

小弟細個時都post過同以上自己提o既相近建議, 不下數次,
奈何冇乜回響. 正負評都幾乎冇..

頁: [1] 2
查看完整版本: 開辦九巴1T 中秀茂坪-基堤道(循環線)