cheungtszfung 發表於 2013-5-20 00:09

調整82K路線及班次

由於82K客量長期偏低,但由於利用該線前往威爾斯醫院及番返學時間仍有一定需求(即係已成社會責任線),建議作以下修改

82K 美林至威爾斯醫院 (循環線)
路線: 現時82K路線至聖羅撒書院分站後轉入威爾斯醫院分站,右轉銀城街返回原有路線往美林

分站:
1 美林巴士總站
2 大圍街市
3 田心村
4 雲叠花園
5 隆亨邨
6 新翠邨
7 大圍鐵路站
8 車公廟
9 秦石邨石瑩樓
10 新田圍邨
11 富圍樓
12 秦石邨石瑩樓
13 秦石邨
14 乙明邨街
15 沙角邨
16 崗背街休憩花園
17 李嘉誠專科診所
18 聖羅撒書院
19 威爾斯醫院
20 聖羅撒書院
21 多石
22 沙田圍新村
23 博康邨
24 乙明邨街
25 秦石邨
26 秦石邨石瑩樓
27 新田圍邨
28 富圍樓
29 秦石邨石瑩樓
30 車公廟
31 新翠邨新明樓
32 隆亨邨
33 顯耀邨
34 名城
35 海福花園
36 美林巴士總站

星期一至五(學校假期除外)班次
0600-0800 30
0800-1500 60
1500-1700 30
1700-2100 60

星期六日、公眾假期及學校假期班次
0600-2100 60

用車
一正 ASC
一蛇 ADS
食飯時間由他線柯打(可由現時80M柯打取代或改80蛇車柯打)

車費維持$5.3

GU9338 發表於 2013-5-23 21:31

一小時一班 :L
老人家分分鐘唔知要企一粒鐘 , 又開唔到小巴線取代 , 咁不如直接取消條線好過啦

joesiu27 發表於 2013-5-24 00:24

路線正確
但班次非常有問題
點可以用沙頭角的社會責任式
去話82K都係社會責任式?
如果真係咁行, 我寧願開綠小

cheungtszfung 發表於 2013-5-24 13:58

原帖由 GU9338 於 2013-5-23 21:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一小時一班 :L
老人家分分鐘唔知要企一粒鐘 , 又開唔到小巴線取代 , 咁不如直接取消條線好過啦

原帖由 joesiu27 於 2013-5-24 00:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
路線正確
但班次非常有問題
點可以用沙頭角的社會責任式
去話82K都係社會責任式?
如果真係咁行, 我寧願開綠小
咁大家都知取消或者轉綠小最好...
但問題係早年話取消或轉兩味係都被區議會同區內學校反對,以前試過投標轉綠小無小巴公司肯投:L (最近有文章話有公司考慮投,但暫未成事)
取消到的話82K就唔會吊到今時今日,我返學坐果時仲係15-25分一班年代(唔記得5正定5正1蛇,全吉蘭掛牌年代接近10年前),而家已經得30-35分一班
有B2文章話區議會開會,九巴代表都好明白咁講係區議會阻止取消變成社會責任,而時最反對82K取消就係新田圍個區議員

而家82K客源主要靠學生同老人客
所以點解我提議時留番返放學30分一班,其餘時間單純保留基本服務(係因為條線根本取消唔到)
而82K最大獨市客源係大圍<>新田圍,如果有係非繁係大圍街市站睇下,呢班老人客往往會問等80K/88K的客,問82K走左未,如果話啱啱走佢地都唔會等,即係話呢班客量到底幾多都心裡有數

另一個客源係威爾斯覆診客,由於現時威爾斯專科門診已經得番星期一至五,所以六都開60分一班
而老人家去醫院覆診有個特點,就係約4點佢地都係2點就到,即係無論30定60分都分別唔大,差在等的地方(現時好多專科門診都開始引入一個政策,就係唔容許早到早睇,即係約1545就算1400到唔會早有得睇,要去到起碼1530先有得睇)

都係果句,大家都知取消左82K或者變綠小最好,問題係得咩?

Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-24 14:15

其實呢
重點係應該點樣將82K有所謂既社會責任路線改返做一條正常既路線...
咁斬腳指避沙蟲都冇用

cheungtszfung 發表於 2013-5-24 17:32

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-24 14:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實呢
重點係應該點樣將82K有所謂既社會責任路線改返做一條正常既路線...
咁斬腳指避沙蟲都冇用
要做到閣下提出呢點,等同將成條82K取消開條新線做全新客源無分別(同40改行龍翔道做特快一樣)

因為現時82K客源無一程過替代路線得以下:
大圍<>沙角/多石
大圍<>新田圍
美林<>廣源
田心<>沙角/多石 (呢個都有爭議,804都做到部分功能)
新田圍<>威爾斯

但而家82K客量已經話左俾大家知到底可唔可以支持到一條路線係非繁有合理班次(即係最疏班次係30分鐘)
基本上除左新田圍<>威爾斯外都係純住宅區往返住宅區,返番學時間以外客量會奇低

情況同現時九龍區條2D一樣

Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-25 00:55

原帖由 cheungtszfung 於 2013-5-24 17:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

要做到閣下提出呢點,等同將成條82K取消開條新線做全新客源無分別(同40改行龍翔道做特快一樣)

因為現時82K客源無一程過替代路線得以下:
大圍沙角/多石
大圍新田圍
美林廣源
田心沙角/多石 (呢個都有爭議,804都做到部 ... 咁又唔係咁講
飛起某D地方又唔代表同將82K取消開條新線做全新客

而家82K既情況係衰在太兜,疏同貴
就lee個情況其實可以咁改
http://goo.gl/maps/bwW99
唔做隆亨同行第一城外圍
其實現時82K既主要客源都已經同上面兩個地方冇咩關係
而家咁兜法只不過晒時間同升高左個價

唔入隆亨可以快6-7分鐘有多
有利82K做返好四美/大圍<>新田圍/沙角
唔入一城希望做到山上比其他方法更快落到沙角/新田圍一帶

票價方面可以落返$5一程
更重要既係若果可以加返分段既話其實可以好唔少