cong 發表於 2013-8-4 16:11

reason 發表於 2013-8-4 17:52

因應沙中線及觀塘延線落成 區內部分巴士線與鐵路重疊 需要重組
但係明明有地鐵嘅係上路 cut嘅大部分都係下路車咁趣緻

1) 6F冇錯同6C有好多重覆路段
   如果將6C來回改行長沙灣道 令到去荔枝角道一帶嘅步程減少會唔會更可行?
   是關以你6F咁嘅定線要先經咗尖沙咀一段 只會將客仔繼續倒去6C/紅小
   另外咁行亦都cover唔曬佐敦道 話佢食到2E佐敦客似乎講唔去

2) 咁樣行要最少加到$4.9 另外咁行嘅定線亦都係唔吸引
    白田出一出大角咀要行曬大半個長沙灣先到 咁我情願搭87B

3) 好正路嘅做法 又方便到時要cut41/45上嚟少咗好大阻力
   但咁樣似乎冇兼顧到原有南昌搭客 變相要無情情行遠好多
   既然一定要加價 不如經埋南昌一段深旺道 經荔枝角道番總站 扮到有cover到6F
   不過無論係你同我嘅建議都好都係要面對價錢問題 改經何文田最少要同6C嘅$5.5睇齊

4) 每程$5.5大上大落 九巴唔會咁傻自斷米路掛

5) 33嘅收費同12A相比又係點呢?

6) 5P要全日真係冇問題 全日得嚟又要同5號拍住上又好似霸道咗少少
   再講上路條5仔自己都未顧掂 咁改同打劫下路真係冇乜分別
   倒不如唔好搞8A/P 28改番來回經下路會合理少少

7) 呢個14A真係都幾夾硬嚟下

反建議

1) 有關6F,12A,212

開辦]212A 南昌 至 土瓜灣 (anticlockwise) 每 12/15 $ 4.9
經: 南昌, 大角咀道, 海泓道, 加士居道, 紅磡新邨, 土瓜灣, 九龍城, 太子道, 深水埗

[開辦]212C 南昌 至 土瓜灣 (clockwise)每 12/15 $ 4.9
經: 南昌, 九龍城, 土瓜灣, 紅磡新邨, 加士居道天橋, 海泓道, 大角咀, 南昌

212A及212C為雙循環運作, 共用車隊 (16正)

HF3204@243M 發表於 2013-8-4 22:09

41 咁行法,我不如搭東涌線轉西鐵落紅磡算數...

avianwind 發表於 2013-8-5 10:44

12A延至荃威這計劃太巨大了
:funk:

平時綠小2系在界限街也未必可以上車
很多人也焗住等返12A

現在深入葵芳、荃灣、荃威
而且長沙灣工廠區下午也有機會塞車
不太敢保證界限街候車乘客能否上車
:L

unknown000hk 發表於 2013-8-5 17:26

不如將6C取消,新增6<>6F轉乘,將6C其中15架車放落6F度,另外6架車放6

cong 發表於 2013-8-5 23:03

cong 發表於 2013-8-5 23:04

transbus 發表於 2013-8-6 10:50

原帖由 cong 於 2013-8-5 23:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

28 行下路返樂華真係太慢, 趕樂華客去 13X (雖然老九好想,不過實BAN :lol)

依家九巴個款, 似想28東行繼續流水,
秀茂坪人就用傳聞中o既將軍澳山上尖咀線o黎被屈錢,
13x前途唔明朗.

cong 發表於 2013-8-6 23:38

頁: [1]
查看完整版本: 紅磡/土瓜灣/何文田區域性重組-九龍篇(第一版)