最後熱狗 發表於 2013-11-25 17:21

西貢區過海巴士重組

由於運輸處於30/11取消692,而補常方法又處理不當,所以建議重組

開辦九/成聯營692X日出康城-中環(與621合拼,星期一至六服務)
1.日出大道迴旋處$13.4
2.地鐵車廠
3.百勝角
4.清水灣半島
5.煜明苑
6.明德邨
7.厚德商場
8.培成路
9.厚德邨
10.頌明苑
11.偉樂街$10.5
12.茶果嶺
13.油麗邨
14.東區海底隧道
15.景隆街$5.7
16.馬師道
17.史釗域道
18.柯布連道
19.分域街
20.海富中心
21.皇后像廣場
22.中環(交易廣場)

班次:07:00,07:15,07:30,07:45,08:00,08:15

行程時間:43 mins

中環-日出康城
1.中環(交易廣場)$13.4
2.大會堂
3.政府總部
4.香港演藝學院
5.入境事務大樓
6.灣仔碼頭
7.維多利亞公園
8.興發街
9.東區海底隧道$5.7
10.藍田站
11.麗港城
12.麗港中心
13.景榕樓$4.9
14.厚德邨
15.厚德商場
16.培成路
17.坑口(北)
18.煜明苑
19.蓬萊路
20.百勝角
21.石角路
22.日出大道迴旋處

班次:17:30,17:45,18:00,18:20,18:40,19:00

行程時間:46 mins

690去程加停廣明苑,唐明街
回程加停尚德廣場,廣明苑,欣明苑
取消景榕樓,景林邨分站

取消692P

694去程加停康怡廣場
回程加停太古城中心 (太古城道)

歡迎討論:handshake

ma212223 發表於 2013-11-25 18:58

回復 1# 的帖子

690停尚德等同送死喺692取消個post已經講過
694係靠西灣河筲箕灣特快食糊喺692取消個post同有關606x個post講過

621麗港城唔俾延長亦好似都已經喺40重組講過

你係咪想將軍澳除咗MTR同N691無過海線?你係咪想俾麗港城議員ban

零分重作:L

最後熱狗 發表於 2013-11-25 19:07

回復 2# 的帖子

你同我見解唔同je

JX9097 發表於 2013-11-25 23:24

想問一問,690咁改法
同放棄寶林+景林有乜分別?
(睇閣下"建議",690最多都只係停到茵怡花園)

明明尚德就係唔需要過海巴士服務
點解個個都好似"皇帝唔急太監急"咁款
一定要將條690改入去尚德去服務佢哋?

同時,寶林/景林又有邊忽得罪你,要抽走條過海線?
再者,621會唔會放棄條過海專線?

ANDY5520 發表於 2013-11-26 10:38

其實692取消後,運吉比嘅BBI之中,只有798<->690同694<-->2,2X,720是有用嘅,296M果個就真係多餘...
另外回正題,日出康城有鐵出北角,轉一程車可以打贏咗樓主條692X啦...
而且收費太貴,除咗做早下繁之外無需求...
拉埋621咪打劫麗港城資源,乜樓主以為果區區議員會比621你來實現692X咩?

比我來重組嘅話,方案就係:
1.廢除296M線象徵式錦嘅BBI,因為唔會有人會特登坐296M轉690,所以可以Cut走個BBI,由綠小108M線同15A線代替,吸引人坐小巴轉鐵
2.694個BBI收費於轉2,2X,720時由建議嘅1.5上升至4-5蚊左右,以免要付比692更高嘅收費來轉車
3.690往中環於藍田的分段由11.8下降至9.8,以更平嘅分段吸客,以及分流619/601早下繁的過海需求

lrt505 發表於 2013-11-29 20:34

若621在繁忙時間獨立出來,就像現時62X/259D的服務方式,也值得考慮。
但問題是運吉會否以「港鐵步行」作為理由又ban了這些建議?

EH2674 發表於 2013-11-29 23:07

一句你同我見解唔同者,已足以證明呢篇文無討論空間,此Post已完

巴士迷A號 發表於 2013-11-30 15:59

621客量其實有幾多?(本人未見識過)

如果真係好低,同641玩合拼又有冇得搞? (中環香港站 - 啟德 啟晴邨)

1488 發表於 2013-11-30 23:13

原帖由 巴士迷A號 於 2013-11-30 15:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
可坐滿

S315E 發表於 2013-12-1 10:32

原帖由 巴士迷A號 於 2013-11-30 15:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果真係好低,同641玩合拼又有冇得搞? (中環香港站 - 啟德 啟晴邨)
麗港城過海係坐滿+少少企

回程可以去到銅鑼灣下層重有大量空氣…合併好似有人提出過,不過你麗港城行出啲又有地鐵又有大量過海巴就唔好夾硬要人陪兜

頁: [1] 2
查看完整版本: 西貢區過海巴士重組