里奧 發表於 2013-12-16 23:01

279 聯和墟-青衣機鐵站(經青衣南)

概念:
同 276/ 276p 相似,
兩邊相同的目的地, 路線大致相同,
與 279x 的分別是在青衣區內途經青衣南到達青衣機鐵站
(經青康路, 青衣鄉事會路)

目的:
1. 可以令青衣南 (長青, 美景, 藍澄灣) 巿民更方便直接方法往返北區/ 大欖隧道口轉車前往元朗天水圍
青衣南巿民無須再先乘坐 249m/ 小巴先 "落山" 到青衣機鐵站轉乘 279x 再 "上山" 到北區, 省卻時間.

2. 在到達青衣南後亦可以成為輔助路線,
方便青衣南居民有更直接快捷的方法前往青衣機鐵站

路線:
向青衣機鐵站方向   
(到達青衣後)

長康邨康順樓
青盛苑
長青巴士總站
長青邨青槐樓
長青邨青桃樓
青衣工業中心
青衣警署
青衣街巿
青衣運動場
盈翠半島
青衣機鐵站

向聯和墟方向
宏福花園
翠怡花園
青衣工業中心
長青邨青桃樓
美景花園
長青巴士總站
青盛苑
青華苑
(前往北區)

收費:
與279x 相同
往青衣機鐵站青衣區內收費 $4.1

班次:
可以做定點班次, 每20 分鐘一班

大家認為如何???

天空之神 發表於 2013-12-16 23:29

請善用轉乘 , 同時優化 249M 做美景花園逆時針循環線 (可縮短路線及加班)

279X 本身好多都係東涌線轉乘客
你咁做只有趕客一途
(需要個人而言249M 做美景花園逆時針循環線都好趕客 , 但以轉乘線既話 , 相信果班客無所謂)

kl9327 發表於 2013-12-17 01:01

原帖由 天空之神 於 2013-12-16 23:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
請善用轉乘 , 同時優化 249M 做美景花園逆時針循環線 (可縮短路線及加班)

279X 本身好多都係東涌線轉乘客
你咁做只有趕客一途
(需要個人而言249M 做美景花園逆時針循環線都好趕客 , 但以轉乘線既話 , 相信果班客無 ... 根本 249M 宜家咁既行法係浪費時間同油,
起碼有一邊特快服務俾到美景長青果邊既居民。

HF3204@243M 發表於 2013-12-17 09:27

原帖由 里奧 於 2013-12-16 23:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. 可以令青衣南 (長青, 美景, 藍澄灣) 巿民更方便直接方法往返北區/ 大欖隧道口轉車前往元朗天水圍
青衣南巿民無須再先乘坐 249m/ 小巴先 "落山" 到青衣機鐵站轉乘 279x 再 "上山" 到北區, 省卻時間.

2. 在到達青衣南後亦可以成為輔助路線,
方便青衣南居民有更直接快捷的方法前往青衣機鐵站
279X 夠車先算啦
唔好話拆線,連拉長去美景長青都唔夠車

美景同長青其實仲可以搭 249M 上長康,行去青華苑上 279X
咁就唔洗落山

里奧 發表於 2013-12-17 11:30

係有轉乘, 但249m 實在係太浪費時間
講真青衣南, 長青美景藍澄灣,
同青衣機鐵站一啲都唔遠
其實一條路就到, 但就係 249m/ 小巴O既走線永遠都上返山先落返黎
搞到好似呢兩個地方O係好遙遠O既山上...
真係用左唔少時間

其實都見唔少人由長康行去青華苑轉車
冬天都還可以
夏天真係可以幾攞命
就係只差果一點點路 :'( :'( :'(
就要上山落山上山落山....

夠唔夠車用其實我就唔太熟
要請各位大大指教
但如果完全唔搞宜家279x o既班次同用車
每20 分鐘一班車
呢架 279 需要多幾多架車先夠用?
再疏O的, 每30 分鐘一班...
又或者... 宜家好興O既一個鐘一班 :lol :lol :lol
再或者只提供繁忙時間班次?????

多謝各位O既竟見

SSBT 發表於 2013-12-17 21:47

北區總站放上水廣場已經夠晒
又慳時間

里奧 發表於 2013-12-17 23:40

其實我都有考慮過北區以上水廣場做終點站就夠路線可以縮短啲
用車就可以少啲
喺上水站免費轉乘 279X/ 279
但我就諗粉嶺肯唔肯咁樣先?

btw,其實喺呢版 F1 建議過咁多嘅路線
其實有冇一條真係有出現過?
或者有類似嘅出現過?

其實有冇方法令到建議嘅路線真係出現?
去信巴士公司?運輸署?區議員?
頁: [1]
查看完整版本: 279 聯和墟-青衣機鐵站(經青衣南)