PB602 發表於 2013-12-31 00:47

再談102重組構思

背景及考慮因素

過海線元老102線雖然客量驚人,但路線設計過時,等於將九龍6號線駁上港島2號線,理念停留喺40年前大流水概念。

小弟多年前曾經提出過一個102線重組建議,以港、九特快線模式完全取代現有102。不過由於改動驚人,今日睇番難免有好多問題,當年拙文可參考 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=355992

構思呢個重組前,我心中有以下幾個問題:

問題一:話說新巴喺東區經營特快線多年,略有成績。現今筲箕灣太古城一帶有720往中環,720A往金鐘,2X往灣仔銅鑼灣,其實係咪都養得起一條全日特快線去紅隧口、油麻地、旺角同深水埗?

問題二:118唔經北角後,歌頓道一帶似乎留有缺口,110係咪真係可以解決問題?

問題三:110路線設計怪異,又要兜耀東又要兜太古城,上完東廊又落番北角,係咪可以有更合理行車路線?

問題四:太古坊商業地位日漸重要,來往太古坊及隧道口,繁忙時間先有幾班快車乘搭,係咪合理?

針對以上幾個問題,構思呢個重組時我有以下思路:

1) 102大流水設計雖然過時,但由於路線歷史悠久,為免乘客混亂,決定保留路線,但會抽走一半派車去另設新線。

2) 110尖沙咀行車路線完全失敗,客量稀疏,係時候同尖沙咀講拜拜。另外耀東同太古城不可並存,要用兩條線去分別服務呢兩個地方。

3) 既然會保留102,即係沿線無人會因改動而無車坐,咁設計特快線時就應該集中服務乘客最密集區域,用最少派車,最直接路線去服務最多乘客。

4) 整個計劃要提高效益,喺唔會增加原有用車數目情況下,可以提高整體乘客數目,特別係希望吸引鐵路乘客。

建議詳情

路線 102 / 102P 筲箕灣 至 美孚
為確保沿線居民唔會因為路線重組而無車坐,102路線將維持不變,但派車數目減少一半至14部,班次由3至10分鐘一班削減至10至12分鐘一班,而原有102P服務則維持不變。

新線 102X 筲箕灣 至 長沙灣廣場 (筲箕灣、愛秩序灣、太古城特快過海)
由筲箕灣開出後,沿102路線往西灣河,然後跟720路線往太古城,再經東區走廊直達紅隧,之後沿102路線往長沙灣廣場
服務時間為06:35至23:35,全程行車時間約60分鐘,班次為每10至12分鐘一班,於筲箕灣同102相間開出
本線由城巴同埋九巴聯營,由原102線調派12部巴士行走

路線 110 更改為新線 112X 耀東 至 長沙灣廣場(耀東、太古坊、北角、炮台山特快過海)
往九龍路線:由耀東開出後,沿2A路線往炮台山,再經清風街天橋及維園道直達紅隧,之後沿102路線往長沙灣
往港島路線:由長沙灣開出後,沿102路線往紅隧,再經維園道、電氣道、渣華道、北角政府合署、英皇道,之後沿2A路線往耀東
服務時間為06:35至23:35,全程行車時間約60分鐘,班次為每10至12分鐘一班,希望同102相間開出
本線由新巴同埋九巴聯營,由原110線調派10部巴士行走,另由102線(九巴)及其他路線(新巴)合共調派2部巴士行走

路線102、102P、102X、112、112X、118及118P乘客可於紅隧口補差價互相轉乘。

綜合以上三線,由筲箕灣起至炮台山為止一帶電車路沿線,大概可以維持每5-6分鐘一班車去油麻地、旺角至長沙灣一帶,而耀東及太古城則可望有更快捷更頻密過海巴士服務。由於102減班,而102X同埋112X只到長沙灣,因此筲箕灣至炮台山一帶往美孚服務會較受影響,但由於呢段路乘客需求唔高,因此調整班次亦屬合理改動。

S3BL100 發表於 2013-12-31 01:30

回復 1# 的帖子

諗到有以下幾個問題

1. 銅鑼灣景隆街/維園係102客倉,減到10-12分一班真係會倒客落地鐵…
好似102呢類情況,拆完線,應該係短線盡可能維持返接近原有班次(拉疏約1-2分),
長線快超過20分鐘,可以拉疏超過一半,去到平均10分一班都得

2. 你的102X同112X會唔夠時間行,以而家102下繁一單行車時間100-110分計,
到時一單都要75-80分,12架車只能做到12-13分一班。
以我自己隔離帖評估,102X派17架車先可以做到8-10分一班,仲要大部分時間10分鐘一班

另外,而家102官方派車33架,無28架咁少,所以其實仲有想像空間

PB602 發表於 2013-12-31 01:56

回復 2# 的帖子

1. 景隆街同興發街係一個問題,不過呢兩度好多客其實係去紅隧口,仲有106,唔一定要坐102。
2. 我建議102X由太古城上東廊,而且縮短去長沙灣,行車時間應該比你嘅版本為短,用車較少。
3. 如果102有33架派車,又想行車時間預鬆少少的話,我會派19架去102, 14架去102X ,另外由112抽多2架車去112X(因為北角炮台山一帶會食112客),咁呢三條線都可以做到10分鐘一班。

我個人認為筲箕灣同太古城去旺角其實係重大市場,目前只因102路線太長先令客源有所局限,所以我寧願損失部分景隆街同興發街客源都仍然會留車俾102X,令102X至少維持10分鐘一班。

縱觀本板102改特快大多數建議都係健威上橋搏食埋太古坊客(我以前都係),但憑720經驗睇我覺得可以再進取少少由太古城上橋,咁先可以突顯特快形象同地鐵交鋒。

S3BL100 發表於 2013-12-31 02:23

原帖由 PB602 於 2013-12-31 01:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. 景隆街同興發街係一個問題,不過呢兩度好多客其實係去紅隧口,仲有106,唔一定要坐102。
2. 我建議102X由太古城上東廊,而且縮短去長沙灣,行車時間應該比你嘅版本為短,用車較少。
3. 如果102有33架派車,又想行車時間預鬆少少的話,我會派19架去102, 14架去102X ,另外由112抽多2架車去112X(因為北角炮台山一帶會食112客),咁呢三條線都可以做到10分鐘一班。

我個人認為筲箕灣同太古城去旺角其實係重大市場,目前只因102路線太長先令客源有所局限,所以我寧願損失部分景隆街同興發街客源都仍然會留車俾102X,令102X至少維持10分鐘一班。

縱觀本板102改特快大多數建議都係健威上橋搏食埋太古坊客(我以前都係),但憑720經驗睇我覺得可以再進取少少由太古城上橋,咁先可以突顯特快形象同地鐵交鋒。

如果開齊102X同112X的話,102根本無需要去埋筲箕灣,不如縮去北角減少行車時間同穩定班次。
景隆街雖然唔少人去紅隧口,但係景隆街旺角西九大幅減班的risk太大,因為景隆街長做長有

大部分102X提速健康都係健威上橋,正正就係因為太古坊尾站幾有戰略意義,
不過我會比較擔心只做筲箕灣至太古城的102X會唔會夠客,暫時我覺得
紅隧特快線比起港島內陸東廊特快遲一個出入口上東廊會穩陣少少
(例如118柴斜 vs 8P環翠/788柴灣東、102健威 vs 720太古城)

PB602 發表於 2013-12-31 08:53

回復 4# 的帖子

S3BL100兄所提出嘅兩個問題相當有啟發性,嘗試分析一下:

1)102定線問題

如果102縮短至北角的話,北角以東將無直車去美孚,咁樣建議下之102X同112X都無好可能要延長去美孚以換取議員Buy In,如此一來用車未必可以節省。

我個人同意其實北角以東定線相當慢,只係此計劃傾向循步漸進,完全保留102定線去避免混亂。當然如果重組後乘客對快線反應理想,大可以參考5 / 5B / 5X 經驗,慢慢做大特快線,再陰乾102或者同112再重組。

2)過海特快 VS 內陸特快

同意你嘅理念(過海線應比內陸線遲一個出口上橋),執行上則視乎觀點與角度。建議中嘅102X如果同2X及720P比,其實都遲咗一個位上橋。簡單講102X等於720+720P,112X等於722+18。

另外東廊咁多個出入口之中,太古城呢個位有少少特別,因為太古城絕大部份樓宇都遠離英皇道及康山道,所以取道太古城定民康街其實係客源取捨(太古城 VS 康山 + 太古坊),而唔單止係快慢取捨。

為解決110改道後要解決太古城過海車問題,再加上個人睇好太古城過海潛力,所以我建議102X由太古城上東廊呢個「非主流建議」。

S3BL100 發表於 2013-12-31 13:03

原帖由 PB602 於 2013-12-31 08:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1)102定線問題

如果102縮短至北角的話,北角以東將無直車去美孚,咁樣建議下之102X同112X都無好可能要延長去美孚以換取議員Buy In,如此一來用車未必可以節省。

我個人同意其實北角以東定線相當慢,只係此計劃傾向循步漸進,完全保留102定線去避免混亂。當然如果重組後乘客對快線反應理想,大可以參考5 / 5B / 5X 經驗,慢慢做大特快線,再陰乾102或者同112再重組。

問題係到時慢線102班次減到同快線差唔多,乘客見到慢線都唔會上,反而就苦左北角至銅鑼灣一段的乘客,
而102而家使用率最高的都係近隧道口果幾個站,又真係無理由拉疏得咁緊要,慢線班次拉疏兩分鐘已經係極限。

另外,擺長沙灣廣場唔見得比起擺美孚慳到行車時間

2)過海特快 VS 內陸特快

同意你嘅理念(過海線應比內陸線遲一個出口上橋),執行上則視乎觀點與角度。建議中嘅102X如果同2X及720P比,其實都遲咗一個位上橋。簡單講102X等於720+720P,112X等於722+18。

另外東廊咁多個出入口之中,太古城呢個位有少少特別,因為太古城絕大部份樓宇都遠離英皇道及康山道,所以取道太古城定民康街其實係客源取捨(太古城 VS 康山 + 太古坊),而唔單止係快慢取捨。

為解決110改道後要解決太古城過海車問題,再加上個人睇好太古城過海潛力,所以我建議102X由太古城上東廊呢個「非主流建議」。

又咁講,我好同意耀東同太古城適宜考慮分開兩條線去做,而你個做法亦幾有創意。

而我覺得最大問題係,110而家已經生米煮成熟飯,要北角人放走糖水道上橋,
甚至放棄尖沙咀線換旺角深水步特快,難度似乎比以前更大。

而清風街/維園道上落,亦唔見得對耀東邨好吸引。

比較返我隔離篇文入面建議同你唔同的部分:
102X:健康村上橋,17架車
102:縮短至鰂魚涌海澤街,22架車
110:太古城尖咀循環,經北角,6架車
112X:北角經清風街/維園道,擺蘇屋,平均12架車
呢部分總共57架車,但其中有6架係要透過117改去尖咀、118減班來抽調,
而耀東呢,我係拆112A拉108落山,變成糖水道上落橋的新線去處理的,呢部分暫時唔計

如果based on你的諗法,我諗我可能會對你的方案作如下修改:

102X:筲箕灣經太古城上東廊,總站擺美孚,預計呢條線需求最少,派12架車,12/15分一班
112X:蘇屋 - 筲箕灣,經糖水道上橋,經鰂魚涌、康山、耀東,派17架車,10分一班
102:縮短至北角百福道,22架車,5-8分一班
110:留條賤命,太古城北角尖沙咀,6架車,20分一班,可能變成九城聯營

當然唔少得112縮短之類,而拆112A拉108落山,提供土瓜灣北角特快之類,可以另行再議。

102X開咁疏,一來唔係好夠車,二來係因為人口基數似乎唔係太夠,同埋條線唔會做到兩繁雙向多客,
預計上繁北行可以再開密少少,但係之後係會拎返幾架車去102加強返炮台山的服務。
(所以我一路比較傾向102X健康村上東廊,假假地有個太古坊)

而放棄健康村上橋,改行糖水道,一來係因為糖水道上橋係既有事實(我個版本仲有條「新線」108),
二來係因為北角已經無左112,比較返我個版本仲砌到條清風街上橋的112X炮台山旺角特快,
似乎有需要俾返北角少少甜頭,俾北角可以雙向特快過海往返九龍西,谷北角旺角客落去呢條112X上面。
換句話說,因為耀東同太古城分開左兩條九西特快線做,已經無剩餘資源
做多條北角九西特快的同時,耀東過海又唔會太慢,所以耀東要經糖水道上東廊,做埋北角。

當然,如果呢幾招可以殺到尖咀線的話,110的車就可以還返俾各線加班/回復原有班次。

wln162 發表於 2014-1-13 23:49

102線行車時間冗長,早已為民眾詬病.本人曾在西灣河乘坐此路線到油麻地,時間約40分鐘.將部份班次改道東區走廊,和增設往耀東班次,相信可吸引乘客,並減少與鐵路重疊.建議修訂為全日7或8分鐘一班,將餘下車輛撥到102P和分拆新線:
102A: 往來太子(旺角警署)至耀東,取道海底隧道至民康街一段東區走廊,為耀東,太古坊一帶提供直達旺角服務,
服務時間:06:20~10:00,15:20~19:40,每20分鐘一班;
102X: 往來美孚至筲箕灣,取道海底隧道至太古城一段東區走廊,不停愛秩序灣,提供較便捷服務,
服務時間:06:20~10:00,16:40~21:00,每15~20分鐘一班.
至於維園至北角一段,可抽調少部份112線繁忙時間班次,離開海底隧道後直接往維園.

neoplan720p 發表於 2014-1-14 23:04

意見就不談了,無論是PB602兄定S3BL100兄,都有可取之處。
我只是想說,現在要重組,比以前更難了,特別而家110搞到到喉唔到肺咁,變相要搞102拆線,其實難左唔少。

S3BL100 發表於 2014-1-15 01:36

原帖由 neoplan720p 於 2014-1-14 23:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
意見就不談了,無論是PB602兄定S3BL100兄,都有可取之處。
我只是想說,現在要重組,比以前更難了,特別而家110搞到到喉唔到肺咁,變相要搞102拆線,其實難左唔少。 ...

我又覺得102拆線難度高左,唔係因為110搞到咁個款,更重要係因為118無趁機減車…
當然,110改左之後,客量上升,甚至尖沙咀回程都多左人搭,去程仲做埋人流唔差的佐敦。
太古城同耀東係既得利益者,要成條摺左已經無可能,唯今之計係盡量減車(所以我提過110縮上耀東同埋減到20分一班),
嘔車俾112拆線,一條縮落天后,一條清風街/維園道過北角,
俾北角炮台山叫兩飛,而拆出來呢條112X唔需要開到好密

而且傳聞係旺角段彌敦道南行無quota剩,所以就咁將條110改去旺角可能已經唔work。
你見我隔離篇文都要打117主意,改去尖咀:L

我估計118減4架車就夠102拆線,問題係118減車,就要106拆106X西灣河上橋,
俾柴灣小西灣有多個唔係太慢的方法入紅隧,等118專心做紅隧口加西九,唔使食埋紅磡土瓜灣果份
頁: [1]
查看完整版本: 再談102重組構思