LF6277 發表於 2014-1-26 16:50

原帖由 kuro 於 2014-1-26 14:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你覺得尚德既人會唔會比你甘改,尚德三線客量已經係邨巴甘,你個方案實ban
要將南隧道通車先有得改lor
296D,296C其實夠客唔洗點改
296C,296D改經調景嶺一定早繁頂閘 ... 係296C取消既前提下
296C車隊可以撥歸296D
尚德維持尾站出之餘
班次仲會大幅改善
參考路線:
http://goo.gl/maps/uJSN3

kuro 發表於 2014-1-26 16:59

SE7378 發表於 2014-1-26 17:45

通知

基於各位師兄的意見,小弟將會發另一新話題,以作出修正。:)

kuro 發表於 2014-1-26 17:52

SE7378 發表於 2014-1-26 21:39

回復 12# 的帖子

I am sorry.:L

LF6277 發表於 2014-1-27 00:39

原帖由 kuro 於 2014-1-26 17:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
296C既定點係九龍灣,九龍城,旺角,長沙灣
296D係以特快來往佐敦至西九龍
你甘改完全趕客,將南對巴士需求好少
新796C已有九龍城,旺角,長沙灣
行繞道快過296C
當然九龍灣係問題

296D都係以特快來往佐敦至西九龍
只不過多左調景嶺

henryfung1515 發表於 2014-1-27 01:52

1.新14X咁改法咪即系同215X爭客
2.14縮去紅磡?九龍灣-紅磡點去佐敦?逼人搭A22?
3.新15個服務性質根本唔同曬,某程度上同2A爭客,又想玩殘2A?另外九龍灣、新蒲崗點去紅磡?
4.215X跟14X咁行常怡道,行車時間會耐左,衣家都唔多夠行車時間,仲要拉長?其實飛走勵業街跟去尖沙咀咁行仲好,行車時間減少仲要繁時唔駛塞
5.如果296C啲車俾曬98C,建議98C拆線。一條行將軍澳隧道-觀塘繞道-龍翔道-呈祥道-美孚-長沙灣道-東京街。另一條跟原線縮短至東京街。2B/2F合拼。
11X咁改法幾好,不過唔好玩大循環,如果唔系好易甩班。奇想>11X/15X合拼,11X延長至平田,行東九龍走廊去紅磡,飛走土瓜灣。

kuro 發表於 2014-1-27 06:57

SE7378 發表於 2014-1-27 14:25

回復 17# 的帖子

1,2,3,5a. OK:handshake
4. 可以修改215X行車時間
5b.11X飛走土瓜灣未必係好事

castanopsis 發表於 2014-1-29 14:18

原帖由 henryfung1515 於 2014-1-27 01:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.新14X咁改法咪即系同215X爭客
2.14縮去紅磡?九龍灣-紅磡點去佐敦?逼人搭A22?
3.新15個服務性質根本唔同曬,某程度上同2A爭客,又想玩殘2A?另外九龍灣、新蒲崗點去紅磡?
4.215X跟14X咁行常怡道,行車時間會耐左,衣家都唔多夠行車時間,仲要拉長?其實飛走勵業街跟去尖沙咀咁行仲好,行車時間減少仲要繁時唔駛塞
5.如果296C啲車俾曬98C,建議98C拆線。一條行將軍澳隧道-觀塘繞道-龍翔道-呈祥道-美孚-長沙灣道-東京街。另一條跟原線縮短至東京街。2B/2F合拼。
11X咁改法幾好,不過唔好玩大循環,如果唔系好易甩班。奇想>11X/15X合拼,11X延長至平田,行東九龍走廊去紅磡,飛走土瓜灣。
1-->14X一向都同215X爭客,樓主改法未必是壞事
2-->世界上有一條路線叫做11,無人逼你搭A22,而至於九龍灣堆客,搭13X行入去不算慢
3-->合理懷疑,新15定位的確不太清晰
4-->無意見
5-->98C拆線都不會這樣去拆,個人意見是等康城發展後 康城>清半>坑口>將隧>觀繞>98C原線,98C放入寶林總站方便寶林人

至於11X我覺得循環線實在不行,一來會如你所講脫班,二來往觀塘方向無人會肯搭回頭車上公路
不過我不認同飛走土瓜灣
這樣做未必對條線有利
因為11X在土瓜灣不是無客,而東九龍走廊一塞車就會慢過入土瓜灣
個人建議11X去程不變,回程九龍城飛橋半特快,觀塘亦也考慮不上觀繞直接觀塘道半特快
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 6/11X/14/14X/15/15X/215X/296C/796C/44S重組建議