KMBCTB 發表於 2014-2-25 17:30

lsc04d11 發表於 2014-2-25 20:22

你逼旅客坐A線,我冇意見,去外地旅遊,俾多D錢換直達/舒適去到地方都無所謂,況且有D未太明白香港既匯率及生活費用指標。

但…你搞到係來往機場接機/送機既香港人,機場職員,都被逼搭A線,講唔通……

我係屯門人,只睇屯門已經唔得。
博覽館E33P線,每日每方向約十班而已……
機場A33線,每日一班,旅客都搭唔到,都唔會幫到提升A33客量。
E33只到逸東,有屯門公路轉車站都冇用!

ma212223 發表於 2014-2-25 20:33

其實龍運賺過龍,城巴有錢賺
暫時未有足夠理據迫人搭A變相加價

martin2000 發表於 2014-2-25 23:02

而家機場島越來越多人返工, 本身龍運堆E線放工時間喺機場島都可以上到頂閘, 真係唔好cut
其實現時如果目的地有A線既話, 大部份旅客都係使用A線往返機場 (除了觀塘道一帶會多些乘客選擇E22)

反之言, 如果繁忙時間客源集中在某幾個站, 巴士公司應該開設更多如E22P/E22X的特快線直接往返機場島
假如巴士公司怕某幾班的特快線都會影響到A線客量, 絕對可以改派不設行李架的車, 但車務安排會變得複雜:L

kmb71k 發表於 2014-2-26 00:45

其實呢, 我唔識睇佢呢份建議, 我唔知佢想表達D乜, 睇到我一頭霧水:L
有無人可以大約咁解釋下?

ANDY5520 發表於 2014-2-26 10:17

原帖由 kmb71k 於 2014-2-26 00:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實呢, 我唔識睇佢呢份建議, 我唔知佢想表達D乜, 睇到我一頭霧水:L
有無人可以大約咁解釋下?

樓主個重組建議係汁過A、E巴士線站位,龍運同城巴E線同N線一組,再將A線分開一組擺~

lsc04d11 發表於 2014-2-26 19:35

原帖由 ANDY5520 於 26-2-2014 10:17 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

樓主個重組建議係汁過A、E巴士線站位,龍運同城巴E線同N線一組,再將A線分開一組擺~

你有冇睇/諗得簡單左?
如果只係執一執排隊位,我覺得冇問題,除非D叫兩飛既要走好遠。

佢係將某D線完全撒走機場(甚至逸東的那班E線連機場島都唔入),而將所有E線(不包括遷往逸東/東涌站的那些)都搬往博覽館(經機場)

唔去機場既E線(樓主建議)︰
E11,E22, E22A,E32,E33,E42
淨係呢個Point都唔係你講到「執站位」咁簡單……係極極極大型路線重組。
頁: [1]
查看完整版本: 北大嶼山巴士總站重組