p9939962003 發表於 2014-6-21 17:01

探討開辦296D之特別班次的可能性

原因 :
另一條來往將軍澳同尖沙咀的巴士路線98D在上班日的晚上9至10點的班次
經常出現頂閘的情況.
同時在該時間內由勞資審裁處到九龍灣國際展貿中心上車的乖客
隨時要等侯極長的時間才能上車,即使有車來到也因為頂閘而可能未能上車

根據小弟的觀察,晚上9至10點的班次的98D絕大部份乘客都是在寶儉樓的分站下車
而296D本身在上班日晚上9至10點的班次客量不多.
由於296D在將軍澳隧道至彌敦道的走線跟98D是一樣的,
而巴士在唐明街時是可行駛寶康路再行駛到寶儉樓的車站(296M往康盛花園就是這樣行走)
因此,小弟認為可以利用296D在晚上9至10點的班次行駛至寶林
以分流在98D在該時段的乘客

特別班次資料 :

特別班次路線為296S,來往寶林至九龍鐵路站

服務班次為固定班次,為1815/1830/2100/2120/2140/2200,一共6班
於星期一至星期六提供服務,並取代296D於以上時間的服務

走線 :

往寶林方向 :

1.九龍鐵路站
2.柯士甸道
3.新港中心
4.尖沙咀海防道
5.栢麗購物大道
6.柯士甸道
7.勞資審裁處
8.衛理道
9.紅磡山谷道
10.九龍灣國際展貿中心
11.唐明苑
12.尚智樓(只供落客)
13.廣明苑(只供落客)
14.茵怡花園(只供落客)
15.寶儉樓(只供落客)
16.新都城二期(只供落客)
17.寶林(只供落客)

往九龍鐵路站方向 :

1.寶林
2.新都城
3.梁潔華小學
4.茵怡花園
5.寶康公園
6.唐明街
7.九龍灣國際展貿中心
8.九龍佑寧堂
9.尖沙咀德成街
10.金巴利道
11.尖沙咀中間道
12.九龍公園徑
13.中港城
14.柯士甸鐵路站
15.佐敦道
16.九龍鐵路站

全程車費 : $9.0

根本唔明H_ D______巴士板的板主諗咩
板規講得唔清唔楚但要鎖小弟的文

kuro 發表於 2014-6-21 17:17

Snowbb 發表於 2014-6-21 17:20

原帖由 kuro 於 2014-6-21 17:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
寶林班客搭98D直入吾好?
你認為寶林客會同你兜尚德咩?
98P改去西九龍高鐵站好過啦
98P仲兜過296S:L

p9939962003 發表於 2014-6-21 17:32

唔係話直入吾好,再者小弟都唔係話要兩條巴士線合併
只係將296D起個別時段的班次拉長到寶林
98D起個D時段等車時間隨時仲耐過兜尚德,即使兜尚德時間都唔會多過93K

之前小弟經常要10點上98D回家,不過個陣時98D經常頂閘
小弟的建議,目的就是比寶林客除左98D同93K之外
多一個可行的選擇

ma212223 發表於 2014-6-21 18:13

回復 4# 的帖子

如果296D拉得嘅話
部分時間拉去坑口分流坑口客,等寶林客多啲位會好過拉296D去寶琳

castanopsis 發表於 2014-6-21 19:25

296D六點幾都要由特班取代?
本身296D這個時段好似要頂閘....
定係18:15 18:30 兩班車係加班車,296D照開?

我經常係唔同時間坐98D,一星期點都有幾次
又唔覺得98D好唔夠班次
該時段中98D開5-8分鐘一班
如果開足班次,其實係大致應付到客流
98D頂閘的原因通常有兩個:
1. 脫班
98D成20分鐘無車到係不時出現
就算科學館/新世界等車都一樣有機會等好耐
值得投訴下

2. 司機碌車/巴士性能太差,導致中途站脫班
這個情況在98D好常見,因為98D用車太舊又多人碌車,無計
不過如果司機碌車/巴士性能差,好多時頂完一班之後好快第二班到提供大量吉位
而且就算開特車都無用,因為9成9只會拖係後面成為第三卡

就算真係開足5-8分鐘一班都頂閘
我覺得更加直接的方式是減296D做20分鐘一班
然後直接加密98D班次
而非拉條296S入去寶林

kuro 發表於 2014-6-22 10:59

反緋聞報導 發表於 2014-6-27 18:35

將南始終係新巴地頭,296D拉咗入彩明(實為健明),新巴仲唔嘈到拆天?

296D有唐明街往尚德之分段收費,但係作不時之需(需要時拉去坑口)。倒不如98D、296D再作分工,98D專服務寶林,然後拉上去翠林、康盛,取代98P上午去程服務,但98P並保留下午回程服務。而98D日出康城特車則更改編號為97D。而296D則延長至坑口但先經尚德,發揮分段收費之應有作用。

kuro 發表於 2014-6-27 23:58

GK3258 發表於 2014-6-28 01:56

原帖由 kuro 於 2014-6-27 23:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
296D拉去坑口冇乜用
98D有坑口直出特班 依家講緊回程唔係去程
頁: [1]
查看完整版本: 探討開辦296D之特別班次的可能性