yuiok158 發表於 2014-9-14 15:43

來往四順交通改善建議

1. 專線小巴60
為改善秀茂坪繁忙時間無法登車情況,建議繁忙時間開辦60X線,從60抽調三分一車輛行走
來回程不經秀明道,取道秀茂坪道行走,以加快回車
全程$4.7
興田往啟田$3.1

2. 隧巴619
為使無法登上專線小巴48的乘客提供其他選擇,建議619往順利方向加停牛頭角總站,並不停振華苑站

3. 九巴26M
建議26M改為彩雲<>觀塘(循環線),停站位置如下
1. 彩雲
2. 彩虹鐵路站
3. 啟業邨
4. 九龍灣鐵路站
5. 牛頭角下邨
6. 觀塘道休憩處
7. 創紀之城
8. 物華街
9. 和樂邨
10. 聯合醫院
11. 順利邨公園
12. 白虹樓
13. 彩虹鐵路站
14. 聖若瑟小學
15. 豐盛街
16. 彩雲
全程行車里數9.5公里,全程行車時間45分鐘
班次: 每日0530-2330 30分鐘一班
減價至$4.5

4. 九巴23
減班,提早尾班車時間
新班次: 每日0610-2150 20分鐘一班

5. 九巴14B及23M
14B及23M交換總站
23M加密班次,繁忙時間班次加密至7-10分鐘一班(由23及26M抽調)

提過好多次,但呢一次建議係3條線都留低,但23M做主線

歡迎狠批

S3V1742C 發表於 2014-9-14 17:45

leeallen 發表於 2014-9-17 03:30

除60X外, 完全睇唔出有幾改善

JX9097 發表於 2014-9-18 11:42

綠小60X可以考慮
不過秀茂坪道要不設站直出藍田先work

619入一入牛頭角總站隨時唔見10分鐘
對於過海客而言,真係改善?

26M兜到嘔
(尤其是彩雲方向,要落山要u-turn番上去)
而且落山方向改經外圍,對於四順而言只少咗條線

23唔太可能會改到
因為始終收費上係最平
最多只可以繼續減班(例如晚間2100後變30分鐘)

23M拉番落山係好事
(因為樂華根本唔需要佢)
但始終牛頭角搭綠小48快得多
決定牛頭角段點都冇乜客

leeallen 發表於 2014-9-19 01:08

原帖由 JX9097 於 2014-9-18 11:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
綠小60X可以考慮
不過秀茂坪道要不設站直出藍田先work

619入一入牛頭角總站隨時唔見10分鐘
對於過海客而言,真係改善?

26M兜到嘔
(尤其是彩雲方向,要落山要u-turn番上去)
而且落山方向改經外圍,對於四順而言只少咗 ...

樂華都唔係完全唔需要23M, 裕民坊繁時都見到好多人22M客見23M到都會上

EX-TL 發表於 2014-9-19 03:34

回復 5# 的帖子

上面話23M拉落山係好事, 當然要延長14B上樂華才成事.

LM1933@641 發表於 2014-9-19 12:18

我都有諗過建議繁時分拆 GMB 60,但需要以下條件配合才能有效
1) 60X 秀茂坪道不設站
2) 60X 只供往順天/順安/順利(往順利方向)及藍田(往藍田方向)乘客乘搭,60 只供往秀茂坪乘客乘搭
簡單黎講,藍田開出分秀茂坪線及順利線,順利開出分秀茂坪線及藍田線,60 秀茂坪落客後繼續接載乘客往順利/藍田
3) 60X 照收$4.2,否則因快唔到幾多,所有乘客只會等慢線,未能達分流作用
4) 早上60派車11部,建議 60用6部,60X 用 5部

leeallen 發表於 2014-9-19 23:22

原帖由 EX-TL 於 2014-9-19 03:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
上面話23M拉落山係好事, 當然要延長14B上樂華才成事.

14B同23M掉總站咪只係左手交右手一齊hea hea吓
14B唔好改,上左樂華一樣唔會多幾多客,觀塘樂華送晒畀22M/619

23M 不如咁做喇
http://goo.gl/maps/Ne236
全長 14.4公里, 半程 7.2公里, 參考42M路程, 可以$4.7價都唔駛加

啟德有車去觀塘同聯合唔駛行,23M又可以唔駛只做單邊客,
牛上客又唔係多送埋畀48/619, 又唔駛尐人牛頭角道兩邊走
48假日唔想做megabox, 四順客一袋二袋唔想行又有得揀
又可留番尐位畀安基苑48排隊客, 佢哋唔駛排到面都嚡
樂華去聯合協和又有28B, 獨食位冇重疊資源唔會嘥
一個字講晒:皆大歡喜

S3BL100 發表於 2014-9-20 00:06

原帖由 leeallen 於 2014-9-19 23:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

14B同23M掉總站咪只係左手交右手一齊hea hea吓
14B唔好改,上左樂華一樣唔會多幾多客,觀塘樂華送晒畀22M/619

23M 不如咁做喇
http://goo.gl/maps/Ne236
全長 14.4公里, 半程 7.2公里, 參考42M路程, 可以$4.7價都唔駛 ...

如果想搞的話,應該一次過解決晒觀塘區內線重疊、兜路、U 字走線、可達性低的問題。

23M 咁改唔係唔得,但我寧願食埋半條 28B 啟業至聯合醫院一段,
你咁搞的話,兩條線九龍灣至觀塘係好重疊,但九龍灣站位又唔同,效益不佳。

反而你無認真解決過 28B 的問題,繼續上山再落山先去觀塘,又去唔到其他咩地方,
我覺得無理由繼續拎三彩客咁玩,唔應該而家因為有條線咁行所以唔需要改,
俾我我直頭會拎 23M/28B 做雙循環算數,九龍灣至協和街拉其他線補。
當然 23M 改入啟德的話,28B 仲有其他方法可以重組,但唔係成條留係度獻世…

14B 你又唔拉上去,樂華做左大輸家…
雖然樂華用 23M 的人唔多,但係如果 14B 上去,可以去到更遠,樂華的使用量一定高過 23M,情況會好唔同。

樂華唔搵其他線補位,亦搞到牛頭角站上樂華變真空。
在無其他補償一換一之前,真係無理由咁搞。

leeallen 發表於 2014-9-20 02:46

原帖由 S3BL100 於 2014-9-20 00:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果想搞的話,應該一次過解決晒觀塘區內線重疊、兜路、U 字走線、可達性低的問題。

23M 咁改唔係唔得,但我寧願食埋半條 28B 啟業至聯合醫院一段,
你咁搞的話,兩條線九龍灣至觀塘係好重疊,但九龍灣站位又唔同,效益不佳。 ...

14B上樂華並唔反對,不過23M現時亦係同一原因(牛頭角站上樂華變真空, 其實係有->see
619, 不過單向(除$2客外,其他當單向啦),同貴左, 不過有幾多客有眼見), 要行呢段燒油,
所以至不斷有板友要求23M落山,九巴都未必想14B重蹈覆轍,所以要睇九巴肯唔肯去博樂
華去油塘果面會夠客

23M九龍灣走線可以再改,不過我唔想兜來兜去至用比較直接行法,因為九龍灣至觀塘唔係
主要目標,現時15A都唔係同28B行法一樣,同我想跟部分15A行法因為:一來要打48, 如果
跟28B走法對四順冇乜吸引亦冇意義,二來花園大廈同工業區我諗尐客想要後者多尐,起碼
兩邊主客(返放工)都有一個方向可以行少尐,如果行啟禮道去宏照道,要啟德客陪兜,我覺
得唔值得

少少詳細尐分析重疊部分

協和街/市中心去九龍灣,住宅去工商區,多數都係返工客,落車不同站唔係重點,上車至係,23M改路
後可以多條水,亦可以吸引一班嫌28B太疏既人轉投返巴士,亦比地鐵行少好多,冇壞

宏照道/常悅道去市中心,多數放工客
上繁新23M主要都係載啟德客去九龍灣觀塘返工返學,去市中心客唔會多,唔係目標客,不同站
都冇乜問題
下繁,放工客,客量比上繁冇咁集中,多數人亦比返工時冇咁趕,要做埋宏照道同常悅道呢班
客就要犧牲上繁目標客(啟德至觀塘)時間陪兜,所以佢地可以繼續15A,28B, 而且宏照道距港
鐵同觀塘道亦不遠,九展客亦有其他選擇無須去到呢個位上車

宏照道同常悅道去協和街聯合,工商區去住宅
如果講23M/28B不同站效益不佳,我想到只有呢班客,不過針冇兩頭利,權衡輕重,啟德至觀塘客同呢
班客比,前者較重要,而且另一方面睇,九展行去宏光道比宏照道同常悅道都近,23M行宏光道唔係完全
壞處,再睇多尐,佢地賺左返工多咗選擇,仲未講有車去宏天果邊

MegaBox附近去市中心,放工客同shopping客
跟28B呢個位新23M就冇站,食唔到megabox去四順客,亦係九龍灣兩個可以可以打到48既地方(另一個係宏天),
要行去常悅道不如48,呢個位下繁都集中有唔少客等車,去市中心係其中之一, 14X,15A,101X, 215X, 而且比shuttle
轉港鐵快, 又多一條平線選擇

MegaBox附近去協和街聯合,工商區去住宅,放工客同shopping客
原本坐28B就要行,依家多咗23M又近尐,唔好咩?

睇完晒似乎係28B走線冇新23M咁好, 而且28B亦唔係呢個post討論目標
要建議大攪,我留待更有能力亦更有時間:lol 既ching去想想

頁: [1] 2
查看完整版本: 來往四順交通改善建議