~誰@359~ 發表於 2014-11-14 12:41

如果98S只係快98C幾分鐘,所以寶林就可以行山路
咁坑口朋友坐98S咪又一樣快得98C幾分鐘
咁點解會係爆條坑口直出既線,而唔係將成條98S併返入98C幫佢加四班車?

同樣,如果下繁98S開20-25分鐘,所以完全夾唔到時間搭
咁點解又要爆條開20分鐘咁疏既直入坑口線?
唔通咁樣西九同旺角條路就會忽然暢通,可以夾到時間等車?

SE7378 發表於 2014-11-14 22:35

其實我覺得將軍澳<-->西九龍巴士線要搞重組有D麻煩 ,
首先講坑口/寶林條98C , 因為要上山經寶琳路 ,
所以若想將98C改行隧道的同時 , 亦要顧及山上的客 ;
然而 , 尚德/將南條296C及796C最難搞 ,
除左尚德/將南車程速度會互相衝突、296C要經埋觀塘道之外 ,
亦都因為296C及796C的營辦商唔同 , 咁樣容易發生利益衝突 ,
所以我覺得若果要搞將南(796C全日 , 296C取消) ,
TD就應該要俾九新兩巴作利益交換(心目中係俾九巴做大296D)。

講返正題 ,
師兄個建議有兩個壞處 , 第一就係93C/98C個度 ,
小弟覺得你將這個部分的建議太過複雜化 ,
其實只需拆93C上山/98C坑口寶林行隧道就得 ,
同埋你咁樣改 , 對寶林個D想有旺角特快的客不公平 ,
仲有 , 入康城都係合理 , 但入工業邨就顯得太過有信心......
第二係296C/796C個度 , 麻煩處就係296C要經埋觀塘道 ,
做埋觀塘 <--> 深水埗的客 , 如果咁決斷取消296C ,
區議會就有好大機會反對......

JX9097 發表於 2014-11-17 20:52

原帖由 SE7378 於 2014-11-14 22:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
講返正題 ,
師兄個建議有兩個壞處 , 第一就係93C/98C個度 ,
小弟覺得你將這個部分的建議太過複雜化 ,
其實只需拆93C上山/98C坑口寶林行隧道就得 ,
同埋你咁樣改 , 對寶林個D想有旺角特快的客不公平 ,
仲有 , 入康城都係合理 , 但入工業邨就顯得太過有信心......
第二係296C/796C個度 , 麻煩處就係296C要經埋觀塘道 ,
做埋觀塘 <--> 深水埗的客 , 如果咁決斷取消296C ,
區議會就有好大機會反對....

93C若果只做山上/秀茂坪
非繁唔知會唔會唔夠客
再加上若果條新98C去到寶仁樓先屈番入隧道其實會更慢
所以先建議寶林條線上山

新98C拉入去工業邨只係因為康城總站位置不佳
好似796X咁兜一大個圈去領都一帶再出番清水灣半島方向的話
不如索性放工業邨,做埋上下繁好過

觀塘深水埗其實巴士點都冇肉食
因為不論價錢速度都一定輸畀紅小/港鐵
若果真係要開條新線唔係唔得
(反正九巴做少咗條296C,批車可以改為開呢條線)
只不過係咪真係撐得住?小弟有保留

或者忽發奇想,可唔可以將13D改一改,順手試下做大佢
13D去到采頤之後不停站直飛亞皆老街至太平道/旺角鐵路站
入完大角咀沿海旁上海麗邨/東京街,同時加價去到$7.2
咁樣九巴就唔需要再為咗1A而陰乾13D
(至於秀茂坪去亞皆老街,大可以加13D/16轉乘)

castanopsis 發表於 2014-11-20 20:02

原帖由 ~誰@359~ 於 2014-11-14 12:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果98S只係快98C幾分鐘,所以寶林就可以行山路
咁坑口朋友坐98S咪又一樣快得98C幾分鐘
咁點解會係爆條坑口直出既線,而唔係將成條98S併返入98C幫佢加四班車?

同樣,如果下繁98S開20-25分鐘,所以完全夾唔到時間搭
咁點解又 ...
粗略估計一下行車時間(來往將隧九龍入口):
寶林——跟98S走線——8-10分鐘(上繁會塞車)
寶林——跟98C走線——15分鐘(多客要20分鐘)
坑口——跟98S走線—— 15分鐘
坑口——跟98C走線——20-25分鐘(下繁98P正常要近30分鐘)
坑口——跟樓主建議——5-8分鐘
康城——跟98S走線——30分鐘(跟樓主咁行坑口節省5分鐘)
康城——跟98C,落到坑口跟98S走線——<35分鐘
康城——樓主建議——15-18分鐘

點解要坑口直出?
原因好簡單,因為寶林直出比行山快幾分鐘,而坑口直出係比行山快近20分鐘,就算塞完車都快到近15分鐘

而建議個方案一方面可以令巴士喺坑口的吸引力大升,另一方面可以喺康城保持到競爭力
唔好以為康城有條鐵巴士無可能贏,所以走去主動放棄
康城大部分人從棟樓行去地鐵月台等到地鐵開車個時間其實好長
撞唔中班康城車,個時間隨時係20分鐘
樓主個建議從樓下搭到將隧九龍入口只係稍多於15分鐘,就算疏都仲好有吸引力
反而如果康城繼續用現有98S甚至98S+98C走線處理,真係30分鐘都上唔到將隧口

班次方面,我覺得下繁應該夠客keep到12/15分鐘一班,至少唔使好似98S咁20分鐘過外
而非繁大可以貼張班次到站表出嚟

另一個角度去看,用翻個上面個表
如果要所有人20分鐘之內送到上將隧口
除左樓主個方案,其實無其他選擇

castanopsis 發表於 2014-11-20 20:11

原帖由 CTB690 於 2014-11-13 17:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主,你個建議剩係個班次區議會都可以ban你,同埋我真係好想知道咩諗法,厚德既線就一定要行隧道,寶林既線就想條條都推哂上山,即係係唔係厚德就一定要特快,寶林就唔洗特快? ...
數下堆全日線先
寶林直出有98D,297,798,694,690
坑口直出有A29,A29,A29,A29,A29
仲要只係30分鐘一班機場線
唔奢望寶林直出o既幾條線可以變為坑口直出,因為寶林真係有客支持住堆線
但係喺寶林無損失的情況下,開一條坑口直出唔過分掛?

3ASV174 發表於 2014-11-21 01:50

原帖由 castanopsis 於 2014-11-20 20:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

坑口——跟98C走線——20-25分鐘(下繁98P正常要近30分鐘)
... 點解寶林跟 98C 走線只係慢 98S 走線 5-7 分鐘,
但坑口跟 98C 走線會慢 98S 走線 10-15 分鐘呢?

同埋點解成日只數上山繁忙時間多客慢幾多幾多,但上繁隧道塞車多出o個 10 分鐘車程又唔列埋出黎呢?

~誰@359~ 發表於 2014-11-21 13:39

原帖由 castanopsis 於 2014-11-20 20:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

... 我唔打算同你比較時間,只係覺得個Logic好錯

點解寶林同坑口+康城朋友,坐98S同樣只係快98C幾分鐘但就要推寶林朋友去98C,而坑口+康城自己establish一條線?
點解唔係調返轉,推坑口+康城落98C,然後寶林自己keep條隧道線呢?

點解寶林同坑口+康城朋友,下繁同樣係夾唔到98S時間
但就要推寶林朋友去98C,而坑口+康城自己establish一條線,仲要同98S一樣咁疏?

我acknowledge 98S上繁四個班次有OK既客量表現(相對296C 796C而言)
但一開始我想表達既係,用98S唔夠快 / 難夾時間去做一個支持坑口直出既理據,其實係站不住腳

castanopsis 發表於 2014-11-21 18:59

原帖由 3ASV174 於 2014-11-21 01:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點解寶林跟 98C 走線只係慢 98S 走線 5-7 分鐘,
但坑口跟 98C 走線會慢 98S 走線 10-15 分鐘呢?

同埋點解成日只數上山繁忙時間多客慢幾多幾多,但上繁隧道塞車多出o個 10 分鐘車程又唔列埋出黎呢? ...
你望清楚個表
上面寫寶林跟98C走線係慢98S走線5-7分鐘,坑口跟98C走線會慢98S走線5-10分鐘
定係你話5-7同5-10好大分別?
我只係計埋喺寶林食多咗一兩枝燈個可能性
98P個時間係下繁我親身試出來,該班車企人入將軍澳,喺落客需時的情況下出現
有問題嗎?

塞車時間,我上面段文字裡面已經加咗,都係一句:自己望清楚少少
坑口唔同寶林,近隧道口好多
就坑口而言,如果用樓主個方案,就算上繁塞車要加10分鐘
仍然會快過98C上山
非繁下繁更加唔使講

castanopsis 發表於 2014-11-21 19:27

原帖由 ~誰@359~ 於 2014-11-21 13:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點解寶林同坑口+康城朋友,坐98S同樣只係
快98C幾分鐘
但就要推寶林朋友去98C,而坑口+康城自己establish一條線?

點解唔係調返轉,推坑口+康城落98C,然後寶林自己keep條隧道線呢?

你試下打開本地圖,從東南向西北掃過去,四個區域依次為——康城、坑口、寶林、山上
點解最東南個區要同最西北個區share一條98C,碌極都未上到公路
而中間個區就直出?
俾你重新設計過堆西九線,梗係東南兩個區group一條線,然後西北兩個區group一條線啦
邊會 [康城、坑口——路經寶林門口——山上] [寶林直出] 咁奇怪?

宜家上山已經趕走咗大部分坑口客
你不如反思下一條「兜完坑口仲要兜寶林然後上山做完康翠秀茂坪先上公路」o既路線
點樣可以吸引康城客搭?

點解寶林同坑口+康城朋友,
下繁同樣係夾唔到98S時間
但就要推寶林朋友去98C,而坑口+康城自己establish一條線,仲要同98S一樣咁疏?

我acknowledge 98S上繁四個班次有OK既客量表現(相對296C 796C而言)
但一開始我想表達既係,用98S唔夠快 / 難夾時間去做一個支持坑口直出既理據,其實係站不住腳

幾時話同98S一樣咁疏.....
望返樓主個建議
98S服務時段相信條線點都做到12/15分鐘一班
非繁夾時間唔難
而最後我想問,98系太慢趕客點解唔係開新線理由?
康城+坑口本身客源唔細,只係走咗落去搭鐵而已
喺直出線好大機會快過港鐵的前設之下
拆條線出嚟我覺得係合理要求

我知你做過98S客量調查,我好佩服你有心機去做
但係你個回文個邏輯真係好亂,不如你先整理下你想表達個內容再講出嚟啦

3ASV174 發表於 2014-11-22 16:55

原帖由 castanopsis 於 2014-11-21 18:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你望清楚個表
上面寫寶林跟98C走線係慢98S走線5-7分鐘,坑口跟98C走線會慢98S走線5-10分鐘
定係你話5-7同5-10好大分別?
我只係計埋喺寶林食多咗一兩枝燈個可能性
98P個時間係下繁我親身試出來,該班車企人入將軍澳,喺落客 ... 睇到你講咩,
我個問題係點解 98C 同 98S 坑口至寶林走線基本上一樣,唔同既一段路 98S 比 98C 更多燈,
但點解寶林食多兩枝燈個時間,你只係加俾 98C?

單係咁就已經唔係一個公平既比較啦。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 將軍澳<-->西九龍路線重組