SE7378 發表於 2015-1-18 21:29

西貢區域性重組建議

建議內容 :

A、過海線

1. 694 (調景嶺站 <-> 小西灣邨)
    來回改經新都城 , 不經寶仁樓 ;
    並增設694P , 寶林 -> 西灣河(太康街),
    經康翠、馬游塘、寶達、啟田、北角及鰂魚涌 ,
    於07:45開出 , 以加強山上往東區的巴士服務。

B、觀塘、黃大仙及區內接駁線

i、主要建議 :

Before (KMB) :
   91M/P : 12
   93A : 7
   95M : 4
   98A : 16
   296M : 4
   Total : 43

After (KMB) :
   91M/P : 14
   93A : 8
   95M : 8
   98A : 14
   296M : 2/0
   Subtotal : 46 (+3) / 44 (+1)

1. 91M改為康盛花園 <-> 西貢 ,
    經寶林、坑口山、科大(南)、大埔仔及西貢公路 ,
    加車2輛 , 以增設康翠、寶林前往西貢市中心的特快服務。

2. 91P改為寶林 <-> 鑽石山站 ,
    維持繁忙時段 , 寶林、坑口來往井欄樹的巴士服務 ,
    同時舒緩專線小巴11/11M在該兩個時段的運載壓力。

3. 93A (寶林 <-> 觀塘碼頭)
    來回改經秀明道及聯合醫院 , 不經曉光街(曉麗苑) ,
    繁時與95M梅花間竹各開10分鐘一班 ,
    非繁則與95M梅花間竹各開15/20分鐘一班 ,
    並增設上秀茂坪往觀塘之分段收費$4.3 , 加車1輛 ,
    以支解13M , 放車給觀塘區巴士路線加強服務。

4. 95M改為翠林 <-> 德福花園 ,
    經康盛花園總站、曉麗苑、觀塘道及商貿區西部 ,
    加車4輛 , 並加強全日班次為10/15/20分鐘一班 ,
    與93A梅花間竹各開班次 , 並調整全程收費為$5.1 ,
    另設創紀之城往翠林之分段收費$4.9 ,
    以協助93A支解13M , 放車給觀塘區巴士路線加強服務 ,
    同時補償93K/98A改動中 , 山上來往觀塘道的服務空缺。

5. 98A改經新都城及將軍澳隧道 ,
    不經山上及寶達 , 減車2輛 ,
    並增設茵怡花園往坑口(北)之分段收費$5.1 ,
    以及取消98A隧道特別班次 ,
    以協助坑口、景林及寶林的乘客提速車程。

6. 296M改為只於上課日期間提供服務 ,
    只提供07:00、07:30及15:40、16:10的班次 ,
    以釋放資源 , 理順西貢區的巴士服務。

7. 792M改為調景嶺站 <-> 西貢 ,
    經尚德、市中心、坑口站、影業路及科大(北) ,
    與小巴11M/101M共同分擔客源。

ii、配合296M建議之改動 :

8. 小巴108A改道 , 坑口(北) <-> 彩明 ,
    路線次序改為坑口<>將軍澳站<>尚德<>彩明。

9. 小巴115開辦 , 彩明 <-> 康盛花園 ,
    由馬亞木營運 , 收費$4.4。

C、西九龍及油尖旺區路線

I、 主要建議 (包括796C、796P及796X) :

Before (KMB) :
   93K : 12
   95 : 12
   98C/S : 17
   98D/P : 26
   296C : 10
   296D : 9
   Total : 86

After (KMB) :
   93C : 11
   93X : 11
   98C/S : 15
   98D/P : 24
   296C : 11
   296D : 11
   Subtotal : 81 (-3)

1. 93K改為93C , 寶林 <-> 長沙灣 (甘泉街) ,
    經康翠、馬游塘、寶達、觀塘繞道、旺角及深水埗 ,
    全程收費$9.6 , 另設采頤花園往長沙灣分段收費$6.1 ,
    安達臣道往寶林分段收費$5.1 , 繁時大約10分鐘一班 ,
    非繁及假日全日則大約20分鐘一班 , 用車11輛 ,
    並增設與11/14/15/21之間的車費轉乘優惠 ,
    以補償因93K/98C的改動 , 山上來往旺角及土瓜灣的空缺。

2. 95改為93X , 寶林 <-> 紅磡站 ,
    經康翠、馬游塘、寶達、觀塘繞道、啟德隧道及佐敦 ,
    全程收費$9.9 , 另設九龍佑寧堂往紅磡站分段收費$6.4 ,
    安達臣道往寶林分段收費$5.1 , 繁時大約8分鐘一班 ,
    非繁及假日全日則大約15分鐘一班 , 用車11輛 ,
    以增強山上來往佐敦及尖沙咀的巴士服務。

3. 98C (坑口(北) <-> 美孚)
    來回改經新都城及將軍澳隧道 ,
    不經山上 , 並減車2輛 ;
    98S則改為峻瀅 <-> 美孚 ,
    厚德邨後直出隧道 , 不經新都城 ,
    以增強坑口、寶林來往旺角及深水埗的巴士服務。

4. 98D非繁班次調整至全日大約12分鐘一班 ,
    減車2輛 , 取消康城站特別班次 ,
    並將尖東特快班次編入98P ;
    98P則改為坑口(北) -> 尖沙咀東 ,
    取消回程班次 , 並改為坑口直出 ,
    於07:30、07:40、07:50及08:00開出。

5. 296C改為將軍澳工業邨 <-> 長沙灣 (甘泉街) ,
    經康城、清水灣半島、尚德、觀塘繞道及九龍城天橋 ,
    往工業邨方向並改經長沙灣道 , 不經荔枝角道 ,
    全程收費增至$9.9 , 另設唐明街往長沙灣之分段收費$8.3 ,
    采頤花園往長沙灣分段收費$7.0 , 以及唐明苑往工業邨分段收費$5.1 ,
    繁時大約10分鐘一班 , 非繁及假日全日則大約20分鐘一班 ,
    並加車1輛 , 以增強康城、尚德來往旺角及深水埗的巴士服務。

6. 296D改為將軍澳工業邨 <-> 九龍站 ,
    經康城、清水灣半島、尚德及觀塘繞道 ,
    全程收費維持$9.4 , 繁時大約8分鐘一班 ,
    非繁及假日全日則大約15/20分鐘一班 , 並加車2輛 ,
    以增強康城、尚德來往佐敦及尖沙咀的巴士服務。

7. 796C改為怡明邨 <-> 蘇屋 ,
    不經清水灣半島及彩明街 ,
    往怡明邨方向改為逆向經景嶺路 ,
    全程收費維持$7.9。

8. 796P改為天晉(2期) -> 九龍站 ,
    不經康城及清水灣半島 , 全程收費維持$7.5。

9. 796X來回不經彩明街 ,
    往康城站方向並改為逆向經景嶺路 ,
    請參照新796C往怡明邨方向之行法。

ii、配合93K/95/98C/98S建議之改動 :

1. 1A總站縮短至麗港城。

2. 9改為安達臣(南) <-> 佐敦 (渡華路) ,
    並來回改經秀明道及順利直出 , 不經新蒲崗。

3. 13D (寶達 <-> 維港灣) ,
    來回改經全段曉光街、樂華及彩福 ,
    不經秀明道、牛頭角道及淘大花園。

D、東九龍機場線

Before (CTB) :
      A22 : 9
      A29 : 5
      E22 : 15
      E22A : 8
      E22P : 6
      E22X : 6
      E23 : 16
      Total : 53 / 65

After (CTB) :
      A22 : 8
      A29 : 9
      E22 : 10
      E22A : 9
      E22B : 8
      E22X : 6
      E23 : 13
      Subtotal : 57 (+4) / 63 (-2)

1. A22改為藍田(廣田邨) <‐> 機場(地面運輸中心) ,
    經高俊苑、油塘、油麗邨、藍田站及觀塘繞道 ,
    調整全日班次至約20分鐘一班 , 減車1輛。

2. A29往機場方向改為有限度地加停觀塘道車站 ,
    只停創紀之城 (11X車站)、牛頭角下邨、九龍灣站及啟泰苑 ,
    龍翔道來回車站則改為只停鑽石山站(來回程)、
    黃大仙中心(去程)/黃大仙站(回程)及永光書院(去程)/天馬苑(回程) ,
    並加密全日班次至大約20分鐘一班 , 加車4輛。

3. E22來回改道 , 藍田(北) <-> 機場博覽館 ,
    改經協和街、樂華邨、三彩及坪石 , 不經觀塘道 ,
    並調整非繁班次至約20/25分鐘一班 , 減車5輛。

4. E22A改為寶林 <-> 機場博覽館 ,
    理順將軍澳南區內行車路線 , 不經康翠 ,
    往博覽館方向並改為有限度地加停觀塘道車站 ,
    只停創紀之城 (11X車站)、牛頭角下邨、九龍灣站及啟泰苑 ,
    龍翔道來回車站則改為只停鑽石山站(來回程)、
    黃大仙中心(去程)/黃大仙站(回程)及永光書院(去程)/天馬苑(回程) ,
    並加密全日班次至大約20/30分鐘一班 , 加車1輛。
    (註 : E22A將南車站均跟從新796X線。)

5. E22B開辦 , 寶林 <-> 機場博覽館 ,
    經康翠、秀茂坪、四順、彩雲、坪石及龍翔道 ,
    全日約30分鐘一班 , 收費$24 , 用車8輛。

6. E22P取消服務。

7. E22X往博覽館方向改為過麗港城商場後 ,
    不停站直達青嶼收費廣場 ;
    往油塘方向並改為過青嶼收費廣場後 ,
    不停站直達容鳳書紀念中心。

8. E23改為慈雲山(北) <-> 機場(地面運輸中心),
    經慈雲山(中)、富山、鳳德道、新蒲崗及土瓜灣(下路) ,
    並改為由木廠街/馬頭角道進出下路 , 不經浙江街/新柳街 ,
    並調整非繁全日班次至大約15/20分鐘一班 , 減車3輛。

註 : Google Maps 有誤 , 所有E線去程均行經暢連路、暢達路及機場北交匯處前往終點站。

( 全文完 , 歡迎討論及給予意見。)

JX9097 發表於 2015-1-19 00:42

91M點解拉入去西貢?
西貢有冇需要四條線(792M,新91M,小巴12,小巴101M)來往將軍澳?
至於接駁港鐵,現時都有小巴1系出彩虹,紅小出彩虹至觀塘沿線,101M出坑口,792M出調景嶺/將軍澳
仲可唔可以客納到新91M?

93A地圖應該錯咗(對比樓主文字)
同埋,何解無啦啦將93A同95M秀茂坪區走線調轉?用意何在?

98A寶林直出問題在於對坑口而言都係太慢
(因為102系寶順路已經出九龍)
當年將軍澳支線通車應該留低298
清水灣道沿線+坑口,直出九龍,總站同時改入觀塘
老老實實,依家夜晚10M好多時都係車等人
新98A有冇足夠客量真係一個問題

93C去到太子行長沙灣道好正路
偏偏樓主就建議踩上大埔道,然後經蝴蝶谷落山放甘泉街
呢樣嘢真係R爆頭都諗唔明
一上一落真係慳到時間?唔知
不過深水埗/長沙灣/荔枝角就真係多謝哂
同時對於美孚一帶而言,總站位既唔就腳,一開就上山落山亦唔順路

98D特車(即樓主建議之98P)大cut班
坑口依家有唔少人放棄主線,特登上特車直出
依家cut到得番四班咁大把,坑口人真係多謝哂
相信有唔少人會選擇用腳投票,行去港鐵站

296C/296D係咪賺得太多?
樓主無啦啦抽哂入去工業邨
大大話話來回都成八至十公里
乜依家d油唔使錢咩?
康城大大個港鐵站喺樓下,何解要企喺巴士站呼吸「既環保又新鮮嘅空氣」?

樓主知唔知1A有幾油水?
其中一段大油水正正就係秀茂坪上落山
依家呢批客倒哂落去小巴度
(相信冇人會刻意等新93A/新95M,樓主仲建議支解埋13M tim...)
小巴佬真係多謝都冇時間講,做客就到冇停手
同時,1A抽走之後,秀茂坪至九龍灣/牛頭角搭乜?
唔通等條廿分鐘先有車嘅11C?定係落一半山去曉麗苑等新95M?

新E22藍田開又重覆93C錯誤
無啦啦走落山入一入麗港城,係都要塞入去觀塘站迴旋處
跟住無啦啦又上番山出坪石
乜樓主好鍾意玩過山車?

觀塘道抽走A22,E22
換嚟嘅只係有限度停站嘅A29,E22A
樓主估下區議員會唔會咁順攤?

E22X改到淨做麗港城/藍田山
唔知到時每班車仲有冇三十人?

基本上樓主建議大部份真係同巴士公司倒米
至於乘客角度亦唔見得有大改善
只可以同樓主講句:零分重作

S3BL100 發表於 2015-1-19 01:02

樓主想將 98A 98C 改快,但原來兩條線山上山下客量比例都係 7:3,
重組完後山上駁腳得返一條唔係行將軍澳道的 95M,仲要減班,
93C 又得返 11 架車,邊度夠載?

kmb71k 發表於 2015-1-19 17:45

694一向都唔多人搭
改兜去新都城甚至加埋P線都唔會有特別大起色

我唔明91M改路意味何在
科大得番91/91P特車/小巴線去九龍駁腳?
小巴公司表示多謝你送客俾佢

將軍澳有乜咁巴閉, 全日3條線來往機場?:L

將軍澳工業邨呢D唔多人搭車既地方, 搵條去地鐵站線做駁腳就夠啦
最盡拉到康城已經夠皮喇
不過呢, 我相信尚德果邊唔會俾你放走296C同296D

呢份建議, 我相信樓主相當唔熟悉將軍澳
見到91M改路加上盲目將路線拉長就已經可以肯定呢份建議係一份垃圾

transbus 發表於 2015-1-19 19:15

覆樓主,又一毀滅秀茂坪成全將軍澳建議。
1。
上秀落山分段,只有93A,冇95M,
歧視窮人山頭?

2。
出機場重新被屈將軍澳價,越窮越見鬼?

3。
9,13D改路要加車,你唔講點處理?
冇咗1A,95,你認為可以夠做秀茂坪生意?

做低秀茂坪咋掛?

我寧願你取消晒1A 11c 11x 13D 13x,
剩12架車俾13M加班,再同所有觀塘巴士搞轉乘,
其他四廿幾架車俾晒你將軍澳又點話?
至少我未必會插得你咁狠!

castanopsis 發表於 2015-1-19 22:42

原帖由 kmb71k 於 2015-1-19 17:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
694一向都唔多人搭
改兜去新都城甚至加埋P線都唔會有特別大起色

咁我又覺得694都仲有少少轉機,樓主個方案好過不變應萬變
至從入咗坑口之後,四點幾五點694可以好穩定地坐滿大半窗口位入將軍澳(未計唔少藍田客)
條線係差,但未至於要放棄
既然新都城條18已經消失,放694入去吸客係德政
只要再加宣傳,唔係無得做

回樓主:
98C拆線我覺得有機會夠客
但最理想我覺得唔係咁拆
建議樓主參考返之前版友JX9097發表個路線建議

而98A拆線,恕我直言,個方案唔可行
98A轉特快然後淨係留93A/95M喺山上等同放棄現時98A所有客源
去同102系/10M爭客

98A最多客係邊兩個位?
一定係山上將軍澳道轉車客 同 坑口-山上流水
93A/95M吸引力同98A始終有一段距離
你直接抽走98A,山上人暴動都似
而98A轉完特快之後93A並無拉落坑口補位
繁時每班60幾人o既流水被犧牲

咁究竟改線爭唔爭得贏?
難矣,98A坑口唔係直出,同102爭一定輸
10M站位就腳,價錢唔貴,98A唔會有優勢
到頭來兩頭不到岸

91M入西貢/792M改道我同其他版友一樣覺得摸不著頭腦
又係,無可能打贏綠小,巴士公司亦唔會做

296M我稍嫌早繁cut得太狠
早繁可以再開多幾班,甚至留成個7:00-8:30
而放學客時間較散,296M可以唔留
108A唔使搞咁多嘢,你個建議會令條線同798大幅重疊
我作為108A多年的搭客
我覺得只要往坑口方向到達尚德後直行唐明街就已經得(skip將中/將廣)
115我無異議

98D特班客量又唔係好差(其實同296D差唔多)
點解要減剩四班?
真係想改善載客率,可以將相對少人的時段改做定點12
減剩四班真係趕客

至於296系同796系,過去好多討論
大部分方案似乎都會較樓主的建議理想

機場線重組,開E22B可以,用A29取代A22觀塘道角色可以
但搵E22A去取代E22就真係....唔得
頁: [1]
查看完整版本: 西貢區域性重組建議