JF759 發表於 2015-5-17 21:48

建議開辦落馬洲至尖東特快路線B68X

新手發帖,歡迎狠評

建議內容如下:開辦落馬洲至尖東特快路線:
路線編號:B68X

落馬洲站開:

1. 落馬洲鐵路站總站
2. 落馬洲
--新田公路特快--
3. 大欖隧道(落客站)
4. 大欖隧道
--三號幹線特快--
5. 九龍鐵路站
6. 柯士甸道
7. 廣東道總站
8. 北京道
9. 尖東站
10. 尖東(麼地道)總站

途經道路

收費:
全程收費:$33.8 (開線頭半年優惠價 $28.8)
大欖隧道往尖東(麼地道) $18.4

轉乘優惠:免費轉乘所有途徑大欖隧道九巴路線(不包括通宵及龍運路線)

班次:
定點班次
06:30
07:30
08:30
09:30
10:30
17:30
18:30
19:30
20:30
21:30
22:30
23:30

反應好再考慮轉全日同埋加開回程班次

開辦目的:仿效高鐵路線(特平版),開拓新客源,舒緩其他過境路線擠逼情況......

GK3258 發表於 2015-5-17 23:50

真係實行到既唔錯
不過區會未必支持,始終條線唔係服務居民
宣傳亦唔易,大陸人唔知條線既就無客
最後收費應該可以再稍為提升

hon_son_wilson 發表於 2015-5-18 00:16

回復 1# 的帖子

敢問樓主,九龍南來往深圳(福田口岸),以下3條路線邊條快d?
1) B68X
2) 東鐵落馬州-尖東/柯士甸
3) 將來高鐵西九龍-福田/深圳北比較
我諗一定唔係1),咁B68X係唔係真係有競爭力呢?
參考機場線,A21行晒成條彌敦道,B68X淨做圓方+廣東道+尖東,客源會否過少?
欖隧口岸線可以先到荃灣+青衣,做欖隧轉乘客試下水溫先。

castanopsis 發表於 2015-5-18 02:45

原帖由 hon_son_wilson 於 2015-5-18 00:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
敢問樓主,九龍南來往深圳(福田口岸),以下3條路線邊條快d?
1) B68X
2) 東鐵落馬州-尖東/柯士甸
3) 將來高鐵西九龍-福田/深圳北比較
我諗一定唔係1),咁B68X係唔係真係有競爭力呢?
參考機場線,A21行晒成條彌敦道,B68X淨做圓 ...
我又覺得條線幾有吸引力
直達廣東道,2/3已經做唔到
而B68X全線飛公路,時間上相信唔會慢得過東鐵
以價錢角度考量,條線會平過港鐵,更加平過高鐵
玩埋欖隧轉乘,應該夠客開

你話A21要食埋旺角先夠客
實情係A21客源完全唔同,無得比較
B線唔少客係即日來回掃貨客,目的地係購物熱點,開去廣東道正正可以食正班客
A線......你會唔會一落機即刻去掃貨?

最重要既係,條線開咗,可以直接送班大陸人去廣東道
唔使逼晒落元朗屯門、東鐵阻礙正常居民出入新界
宜家條成條東鐵都逼滿大陸人同佢地既戰利品,見到真係眼冤

hellomato 發表於 2015-5-19 00:26

歡迎新人。跟樓上不少師兄一樣,感覺建議不俗。
此線定位相當清晰,不過60分鐘一班似乎有點疏,畢竟落馬洲站對岸(福田口岸)有深圳地鐵。一個不小心miss一班車,等待的時間已經足夠乘客搭東鐵+西鐵到達尖沙嘴了。我想20/30分鐘的班次比較合理。
此外樓主建議兩味單向服務。上午出尖沙嘴還可以理解,但下午呢?正如樓上師兄的話說,新線既可以幫港鐵清即日來回的自由行旅客,又可以利用纜隧轉乘做深圳過境客,潛力相當巨大。所以我想一開線就是來回程,應該問題不大。
車源方面,可以跟「被西鐵打殘」的268B進行重組:用新線取代268B星期日及公眾假期的服務。
建議收$28.8/$33.8應該okay,因為隔離條佐敦至皇崗線收緊$33(八達通價)/$36(現金價);另外268B+B1 BBI 合共收$27.4。假如將新線定位為假期線,收貴一點也是正常。
惟開辦此線最大的阻力卻是在政治層面——大概會有人指責新線「助長水貨客肆虐」,並趁機搞事......

頁: [1]
查看完整版本: 建議開辦落馬洲至尖東特快路線B68X