deal5354 發表於 2015-12-22 18:46

修改789西行定線

789係柴灣東及小西灣區既特快線, 不過定線東西行差異大,
西行除左金鐘之外與788重疊, 客量一般,
相反東行卻有唔錯既客量, 因此為了方便居民來往灣仔內街,
建議本線為改循環運作, 金鐘樂禮街為循環點折返 !

往金鐘樂禮街:
小西灣道、小西灣邨巴士總站、小西灣道、柴灣道、東區走廊、(原有路線)。

往小西灣藍灣半島則不變!

好處: 進入灣仔內街無需於海皮行一大段路
壞處: 因循環運作, 班次會變得不穩

RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-22 19:29

其實果條叫樂禮街

PS 隔離壇都有人錯呢樣野,其實你地係咪......

kmb71k 發表於 2015-12-22 21:40

去金鐘仲兜入灣仔內街會相當浪費時間及趕客, 對去金鐘的人尤其上班一族極不吸引

Ravenclaw 發表於 2015-12-22 21:53

講過好多次,落客唔該海皮落!!除非你同我講灣仔內街要有車去樂禮街,但我覺得唔需要囉...
仲有,東廊系沒得直接入堅拿道的,唔好再玩google map唔該...

你要明白點解香港島我成日咁強調要分得好清上客同落客線,因為電車路/大路的流量好有限(特別系西行怡和街),所以一定系將所有上客線塞入電車路/大路,然後將所有落客線踢鬼晒出海皮...

大路系得咁多位就咁多位,沒得擴闊,你咩線都塞晒入去電車路,到時飽和左的時候,再想開新線,結果無位,唔通擺內告叫人行出去上車?無人會肯行架...

deal5354 發表於 2015-12-22 22:26

感謝各位網友提醒, 巳修改!

paul2357paul 發表於 2015-12-24 00:44

789係改循環線既不如索性縮至分域街折返仲好過,這更可以解決小西灣去灣仔東部要侷搭8P既問題。:handshake
而金鐘停站既行為就好似780咁樣交番俾788。:handshake

4437 發表於 2015-12-24 05:10

住小西灣返合和嘅人通常會點搭法?轉搭8P,定照樣搭789喺灣仔舊警署行入去?好似好遠路程播。

我覺得比較值得改做循環線:西行改停六國酒店,然後到分域街折返,停莊士敦道修頓球場(同南區線同站),再返回原線。788就改返停金鐘。
咁行法估計慳到唔少時間,亦避咗軒尼詩道東行呢個塞車位。

neoplan720p 發表於 2015-12-24 12:17

所有認為要將789踢出金鐘,然後拉返788入金鐘補位嘅朋友,請認清呢個事實:

點解而家788咁多客,而巴士公司又咁肯擺車落呢條線?

就係因為佢真係快、兼且回車效率高。

小西灣去中環,可以20分鐘搞掂,呢個時間就算有地鐵直達小西灣,都無可能做到。

如果788要兜入金鐘(特別係往中環方向),咁樣一定會浪費照少3-5分鐘。
唔好睇少呢3-5分鐘,當你程車20分鐘搞掂,但要增加5分鐘車程,其實百分比已經好多。

再睇返720,幾年前因為要開條無結果嘅18X,搞到要斬左條720A非繁,然後720焗兜金鐘。
雖然720嘅客量因為無左720A幫手分流,而整體客量無乜改變或者微升,但其實來往中環嘅客,係比起以前飛金鐘嘅時候,少左一截。

畢竟,特快線就算你加佢幾分鐘車程,觀感上已經差好遠。

789基本上維持現狀已經係最好。

kmb71k 發表於 2015-12-24 17:40

4437 發表於 2015-12-24 05:10
我覺得比較值得改做循環線:西行改停六國酒店,然後到分域街折返,停莊士敦道修頓球場(同南區線同站),再返回原線。788就改返停金鐘。
咁行法估計慳到唔少時間,亦避咗軒尼詩道東行呢個塞車位。
睇o黎你都唔知788 789歷史

788因為客量龐大, 所以先至拆條789去金鐘分散客源, 然後788除清晨班次外均全不停金鐘
所以唔應該走番回頭路

Ravenclaw 發表於 2015-12-24 22:06

分域街掉頭?!分域街好順?信唔信架車行外告去到樂禮街掉頭去到分域街,然後你架想入分域街的車仲系內告塞緊入去呀啦...

盧押道分域街呢d出名塞到臭的,打死都唔系果度掉,佔中果時去唔到金鐘就話焗住系果度掉而已...

788,789分工得算好靚架啦,當然788東行飛埋灣碼會更理想,因為788系全香港島唯一一條單靠中上環都可以做得起的全日路線黎...

Overall,其實788/789唔洗點改架啦,你唔會為左令2條線的客量平均少少然後走黎同我講西行788全日飛灣仔吧?雖然788沒灣仔真系得ge...
頁: [1] 2
查看完整版本: 修改789西行定線