RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-27 23:54

101 111 走線微調方案

101 堅尼地城方向

方案一
(原線)
伊利沙伯大廈
灣景中心大廈
菲林明道
太古廣場
(原線)

方案二
(原線)
伊利沙伯大廈
舊灣仔警署
盧押道
分域街
(原線)

方案三
(原線)
伊利沙伯大廈
舊灣仔警署
分域街
海富中心
(原線)

111 上環方向

方案一
(原線)
伊利沙伯大廈
舊灣仔警署
盧押道
分域街
(原線)

方案二
(原線)
伊利沙伯大廈
舊灣仔警署
分域街
海富中心
皇后像廣場
砵典乍街
租庇利街
永和街
港澳碼頭

104 縮短則參考 deal5354 版友方案

Ravenclaw 發表於 2015-12-29 23:50

其實,我一直都體到621呢樣野,而且我覺得系好野黎,特別系早繁,只系我唔明點解巴士公司唔想咁做,可能因為怕18P客量下降(灣北往中西區流水)...

但講真,621行法早繁隨時仲快...

反而104就千萬跟621行法,因為一來104的班次會殺左18P,二來令104系西環客量提高,增加縮線難度...

至於你個方案,101與111西行唔同行法我唔贊成的,呢個系special case,個logic如下:

因為101同111系班次相約的路線,而且客量高企(特別系灣仔道),是但一條行海皮會導致另一條立即超出負荷,理由系班次相約但門口落車...

因為巴士公司想用101做流水,令111須要跟101行,以免是但一條出事...

早繁因為紅隧囗根本唔會上到101/111,去內街,一系112+歩行,一系舊灣灣警+歩行,起碼焗到人行路...

如果跟你方法改101/111,變相焗唔到紅土人上101,咁111就爆燈架啦...

RobynnNKendyFan 發表於 2015-12-29 23:53

Ravenclaw 發表於 2015-12-29 23:50
其實,我一直都體到621呢樣野,而且我覺得系好野黎,特別系早繁,只系我唔明點解巴士公司唔想咁做,可能因 ...

咁如果要改係咪兩條一齊改用 621 行法?

RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-8 01:18

咁改返 111 用埋用 621 行法先
但站位果度我又唔 sure 點擺好

wingho_cwh 發表於 2016-1-10 13:45

其實籠統講,都係將101 111 改成621 104 或301 行法啫。。
101 我無乜意見,因為反正西環紅隧線都係要減班架喇,踢走104 後起碼都要有條無退步既路線頂返個位,亦可以進一步開拓灣北市場,甚或係幫灣北過海線「吊命」,因為火車過海之後104 基本上能否活命都成問題,但如果無左104 而無路線去灣北補位既話,灣北要過海就只能搭火車,但如果將101 改行灣北,就能夠用中環東九/九龍城客黎撐住條線,令灣北不致「無得揀」(因為中環站去九龍城要搭「東西線」,除非兜大圈用南昌站 / 行現有唔多開胃既尖東站轉線,否則最少轉兩次,上環更加係轉硬兩次(或以上) 車,101 如果能夠透過改行灣北keep 到合理車程的話係有優勢,所以係留客角度而言101改線係大勢所趨)
但111 真係唔應該搞﹐因為111 車程短過101,所以用111 集中做灣仔內街客係好事 (假若踢左101 行出面之後111爆煲既話都還可以將111 縮至金鐘再減101車黎大幅加密班次撐住。。但如果新101都爆埋煲既話,即係改線吸客成功,咁就唔該即時搵條104 開刀。。)
不過改完線會有一個盲點位要處理,就係金鐘至灣仔內街返牛頭角觀塘客無左直車,雖然此等乘客唔夠去九龍城多客,但如何處理,一時間真係諗唔到。。係咪真係要整d 類似隔離版100兄所謂既101P/119P 出黎做返批客呢。。

RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-20 20:20

wingho_cwh 發表於 2016-1-10 13:45
其實籠統講,都係將101 111 改成621 104 或301 行法啫。。
101 我無乜意見,因為反正西環紅隧線都係要減班 ...

但東行經灣北好似係咪快唔到幾多?
如果係既話其實有 d 冒險 wo
話晒行灣北即係未來係同沙中線硬撼
頁: [1]
查看完整版本: 101 111 走線微調方案