hugo85x 發表於 2016-2-6 01:25

建議開辦過海路線120線

為了方便慈雲山區的居民出入中西區,以及優化東九龍走廊和西區走廊的過海巴士服務,本人建議開辦120線連接慈雲山和中西區
路線如下:
慈雲山中至堅尼地珹
1.慈雲山中
2.慈正邨正暉樓
3.慈正邨正康樓
4.德愛中學
5.慈雲山南
6.慈樂邨樂滿樓
7.鳳鑽苑
8.黃大仙警署
9.衍慶街
10.寧遠街11.富豪東方酒店
12.宋皇臺道
13.北帝街
14.香港盲人輔導會
15.翔龍灣
16.紅磡海底隧道17.伊利莎伯大廈
18.舊灣仔警署
19.分域街
20.皇后像廣場
21.砵典乍街
22.西祥街
23.山市街
24.聯邦新樓
25.加惠民道
26.堅尼地城
分段收費:慈雲山中至富豪東方酒店$9.8
宋皇臺道至紅磡海底隧道$9.3
伊利沙伯大廈至堅尼地城$5.7
時間表:星期一至五
05:10至10:20 2至5分鐘一班車
10:30至23:50 10分鐘一班車
00:00至01:00 20分鐘一班車
星期六、日、公眾假期
06:50至00:30 10分鐘一班車
堅尼地城去慈雲山中
1.堅尼地城
2.西市街
3.爹核士街
4.卑路乍灣公園
5.西祥街
6.歌連臣街
7.皇后大道西
8.山道
9.嘉安街
10.水街
11.砵典乍街
12.皇后象廣場
13.金鐘站
14.熙信大廈
15.入境事務大樓
16.灣仔訓練池
17.紅磡海底隧道
18.馬頭角道
19.亞皆老街球場
20.富豪東方酒店
21.伍華中學
22.泰東樓
23.黃大仙警署
24.富佑大廈
25.蒲慈里
26.蒲蘅里
27.慈雲山南
28.德愛中學
29.慈民邨
30.慈安邨
31.慈正邨正暉樓
32.慈雲山中
分段收費:
堅尼地珹至水街$9.8
砵典乍街至灣仔訓練池$9.3
紅隧至慈雲山中$5.7
時間表:
星期一至五:
0630至1200 5-7分鐘一班
12:15至17:00 15分鐘一班
17:05至20:30 3至5分鐘一班
20:45至00:00 15分鐘一班
星期六、日、公眾假期
06:30至00:00 20分鐘一班

JX9097 發表於 2016-2-6 02:34

停完德愛就唔使特登入慈南總站
咁樣入一入總站隨時唔見3-5分鐘

九龍城之後屈落去翔龍灣
跟手又上東九龍走廊
好似好快,其實慢到爆
(東九龍走廊隨時塞你十幾廿分鐘)
一係全程走上路,一係就走下路
咁樣又上又下,不倫不類

班次方面會唔會密咗些少?
始終條線獨市位就係慈雲山
一落山沿路都有同類路線
未必支持到咁密
(個人覺得繁時開10或者12,非繁開15或者20會較合理)

paul2357paul 發表於 2016-2-6 08:15

JX9097 發表於 2016-2-6 02:34

......
九龍城之後屈落去翔龍灣
跟手又上東九龍走廊
好似好快,其實慢到爆
(東九龍走廊隨時塞你十幾廿分鐘)
一係全程走上路,一係就走下路
咁樣又上又下,不倫不類
......

東九龍走廊南行方向塞車唔係最累事位。
因為通常東九龍走廊南行方向大塞既時候,就連馬頭圍道北段+漆咸道北塞得仲嚴重。

反而九龍城迴旋處塞車先至係最累事位,會使九龍段既走線比5P更衰。
因此就連九龍城既站位都飛哂(即係港島方向寧遠街尾站,九龍方向伍華中學頭站),跟5P飛天橋就差唔多。

冇留意到我早前嘲諷九記冇心機開例如5X咩?
http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=942079

黃大仙區的確是九記冇心機開似樣既九龍特快線既地方。

hellomato 發表於 2016-2-11 13:44

唔駛開新線既,把302拉入堅尼地城兼全日
應該可以做足樓主想做既野——就差行紅隧變行東隧而已

又或者,拉113上慈雲山,順手執埋103、107、108、109等線
(詳見:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=935580)

YY487 發表於 2016-2-11 14:44

alan2011super3 發表於 2016-2-11 18:51

如果能取道斧山及東隧更好
現時302仍未能解決斧山往中西區真空
西區至今仍未有但需要東隧路線

EX-TL 發表於 2016-2-13 11:31

paul2357paul 發表於 2016-2-6 08:15
東九龍走廊南行方向塞車唔係最累事位。
因為通常東九龍走廊南行方向大塞既時候,就連馬頭圍道北段+漆咸道 ...

人地講緊上繁港島方向, 你就講下繁九龍方向.:L

不過你都講得冇錯, 下繁又真係好塞嘅!

的確, 樓主建議兜出馬頭角上橋予人感覺為上而上, 尤其是早繁東橋最塞係落紅隧, 一向都係咁, 啟德機場過海線當年在早繁都專登改行譚公道出上路, 而不經新山道上橋, 就知道早繁行上路快過兜過去上橋.

同時, 2#的觀點與小弟差無幾, 開2-5分鐘一班車, 停完德愛又入番慈南, 停埋慈樂再出鳳鑽苑, 唔止慈南出問題, 咁計法德愛至鳳鑽呢一小段路隨時五部車堆埋一齊.

再者, 條線開咁完, 慈雲山道能唔能夠負荷到呢? 有車淨就開去其他地方, 仲開埋啲同現有路線3B 5C 104 116 302重疊的路線. 仲有, 樓主寫的分段收費真係睇死人, 「至」後面應該寫目的地.

EX-TL 發表於 2016-2-13 11:37

alan2011super3 發表於 2016-2-11 18:51
如果能取道斧山及東隧更好
現時302仍未能解決斧山往中西區真空
西區至今仍未有但需要東隧路線

學三彩要求拉幾班111上富山開, 甚至玩早繁分拆, 1/3彩福-中環, 2/3富山-中環都得, 彩福開停埋彩虹站, 做番原本坪石的功能, 跟手出太子道東, 富山開就停彩虹總站, 繼續行彩虹道出.
頁: [1]
查看完整版本: 建議開辦過海路線120線