680X 發表於 2016-2-29 17:17

690 系列重組

將軍線通車後 , 前往北角時間極快 , 因希望 690 提速

690P 提升全日服務 , 走線如下 :
往中環(交易廣場)
( 原線 )
百德新街
伊利莎伯大廈       
杜老誌道       
柯布連道       
分域街
( 原線 )

往康盛花園
中環(交易廣場)               
域多利皇后街       
德忌利士街       
皇后像廣場               
金鐘鐵路站       
盧押道       
柯布連道
史釗域道       
灣仔消防局       
百德新街       
維多利亞公園
興發街       
東區海底隧道收費廣場       
藍田鐵路站       
觀塘警署       
景林邨景榕樓       
景林邨       
欣景路       
英明苑       
寶林邨寶仁樓       
翠林邨       
康盛花園總站       

繁忙時段班次 : 10/12 mins
非繁忙時段班次 : 15/20 mins

-690 只於兩繁單向服務 , 縮短至北海中心
-690P往中環新增免費轉乘 601/619
- 601 , 619往 九龍轉乘690P須補回差價

wingho_cwh 發表於 2016-3-3 18:37

師兄。。呢個有少少老調重提喎。。唔係想一句完左你個post,但真係好難唔一句就講完喎
1) 減少客源,尤其係行東廊,唔一定能夠吸到中環至銅鑼灣客架,其實只能夠講,現時將軍澳要坐巴士既,已經坐晒入架車裏面,將軍澳過海客好少游離份子架咋。。
2) 南行行東廊全日塞落銅鑼灣同埋北行繁時塞興發街唔係真係咁過癮架咋。。(即係呢,行呢一段仔東廊,繁忙時間會企左係度,非繁忙時間交通暢順既時候又唔會快好多,咁行黎做咩呢。。又唔係多客)
3) 690 轉619 先去到北角同無畀過BBI 無分別,使用呢個BBI 既人除左狂熱巴士迷之外只會係0,如果乜都可以BBI 搞掂既,680 可以即時 bye bye ,連619 都唔使入北角啦,601 一條頂爛個市咪得囉

alan2011super3 發表於 2016-3-3 19:48

其實690最好交廣丶干諾道中以外全跟N691行
服務全將軍澳開源
相信行山出山上客倉一定好支持
又可以稍舒601丶601P擠迫情況

CTB690 發表於 2016-3-3 20:16

alan2011super3 發表於 2016-3-3 19:48
其實690最好交廣丶干諾道中以外全跟N691行
服務全將軍澳開源
相信行山出山上客倉一定好支持

唔好引我笑啦.690全日山下佔42%.山上佔34%.山上係客倉你咁都講得出.同埋601同601p靠觀糖打爆部車就講到寶達全日單靠自己打爆部車.非繁我坐98c係寶達見601 10個人都唔夠
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=image&aid=262203&size=300x300&key=67d138211e72de00&nocache=yes&type=fixnone
頁: [1]
查看完整版本: 690 系列重組