bennyho1004 發表於 2016-8-29 12:46

建議取消74A及重組74X,89系

由於74A,74D客量長期偏低,及89系部分路線以不合時宜因此建議重組
74A,74d取消
增加89XBBI73A/89 BBI 72/72A
74X來回程不經四美街及鑽石山,上下繁不經彩虹村
75X回程加停四美街及志蓮淨苑到鑽石山,取消鳳德商場分站
或可改用85M/82X BBI繁時依rdp加開特車,來回特車改經彩虹道往返土瓜灣,回程不入鑽石山於黃大仙警署後直上大老山
0730,0740,0750,0800,1800,1815,1830,1845,1900

89系
83X依RDP拉長到水泉澳
89B非繁縮短至啟德
89C全日不經石門,延長至馬鞍山市中心及往觀塘加停頌安巴士總站,上下繁所有班次不經彩虹(依277E),取消特車
非繁12
繁時8
89D全日不經亞公角街,廣源,往九龍全日不停彩虹,下繁所有班次不經彩虹(依277E)
非繁12
繁時 6
89P改為X89D
泥涌總站 10.5
西澳
帝琴灣
耀沙路
鳥溪沙路
鳥溪沙站
九龍灣站 6.1
牛頭角下村
觀塘道休憩
創紀之城
觀塘市中心
觀塘遊樂場
藍田站
星期一至五0730,0745,0800

286M改為繁時服務,延長至黃大仙循環(依82X行)及加經彩虹總站,往九龍繞經富安巴士總站
每10-12分鐘一班
85M繁時不經亞公角街及全日加停彩虹總站
班次不變
新增89E 白石角-觀塘翠屏道
白石角 8.6
科城路
科研路
科學園第一期
香港生物科技研究園
水上活動中心
大學站
濱景花園
草地滾球場
小澀源路遊樂場
歷奇單車場
大老山隧道
返回89C原線

89C原線
源康街7.3
第一城寶城街
濱景花園
大學站4.3
水上活動中心
香港生物科技研究園
科學園第一城
科研路
科城路
白石角總站

非繁20-25
繁時15-20

JX9097 發表於 2016-8-29 13:51

淨睇75X路線已經覺得兜
龍翔道(黃大仙)由順住去大老山
(停鳳德都尚算順)
變成屈落去新蒲崗,再返轉頭上鑽石山

黃大仙睇見都已經唔開胃
更莫講九龍城/土瓜灣...

keith2314 發表於 2016-8-29 16:19

迎海其實可以行去烏溪沙站搭89D,X89D開來無用,而且依個走線客量唔會太高(你睇下早繁86P,87E客量先)

bennyho1004 發表於 2016-8-29 16:33

JX9097 發表於 2016-8-29 13:51
淨睇75X路線已經覺得兜
龍翔道(黃大仙)由順住去大老山
(停鳳德都尚算順)

75x主要客源係黃大仙,樂富,鑽石山根本唔係九龍城/土瓜灣,所以問題不大。係既就用85x bbi ,繁時跟rdp開特車。呢條線要改起碼等啟德慢慢發展好再算

kmb71k 發表於 2016-8-29 17:55

改下D時間執下D字又係一篇新文章...

我咪講過好多次囉
要75X回程兜新蒲崗先至上鑽石山會令75X極度趕客, 本身75X已經較兜路

我咪講過好多次囉
成日要白石角/科學園人兜石門第一城先至上公路既兜路又趕客, 根本都唔順路

仲有呢D似曾相識既建議唔好耐唔耐又重貼一次耐唔耐又重貼一次
不斷重覆貼重覆貼真係令人相當煩厭

返學啦, 收心養性啦

kmb71k 發表於 2016-8-29 18:00

bennyho1004 發表於 2016-8-29 16:33
75x主要客源係黃大仙,樂富,鑽石山根本唔係九龍城/土瓜灣,所以問題不大。係既就用85x bbi ,繁時跟rdp開特車。呢條線要改起碼等啟德慢慢發展好再算
問題不大? 你講下笑好
土瓜灣少極都有一堆奉場客
你試下將75X飛走土瓜灣再兜新蒲崗
睇下有幾多大埔人會問候你

不過飛唔飛都已經好兜下
兜埋新蒲崗只會令條線兜路更覺明顯

paul2357paul 發表於 2016-8-30 00:22

問題不大? 你講下笑好
睇下有幾多大埔人會問候你

不過飛唔飛都已經好兜下
兜埋新蒲崗只會令條線兜路更覺明顯

有冇咁誇張?
原來土瓜灣來往大埔班客唔識得善用85X在大隧口轉車?

JX9097 發表於 2016-8-30 03:01

75x主要客源係黃大仙,樂富,鑽石山根本唔係九龍城/土瓜灣,所以問題不大。係既就用85x bbi ,繁時跟rdp ...

即使係樂富/黃大仙,睇見都唔開胃啦下話?咁搞法起碼多10分鐘先上到大老山
84M又唔係密...咁同打劫冇分別

bennyho1004 發表於 2016-8-30 09:24

問題不大? 你講下笑好

本身75x去九龍城,土瓜灣比之前85c仲兜,人人都識用85x轉車,繁時先會有一部分唔想轉車既人用75x.所以咪話繁時開特車,rdp 特車會行彩虹道,意味住黃大仙既人繁時可以用特車 非繁返大埔可以用84m,82x,85m轉車,黃大仙中心同龍翔道差幾遠?

SW2289 發表於 2016-8-31 10:53

區外線入到九龍灣會$6.1?
九巴標準$6.4啦!
泥涌$10.5?
點都上$11.2啦!
樓主請多加研究九巴收費
加上好地地改89P為X89D有何用途?
若89C/D不經第一城、廣源、黃泥頭
你想黃泥頭、廣源人搭乜?
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議取消74A及重組74X,89系