ky927 發表於 2016-10-10 22:31

948系列重組建議

為配合948全日服務,建議將現時948系列服務時間及走線稍作重組,並增948C開拓鰂魚涌服務。

948    長宏<>銅鑼灣(天后)
948C長宏<>鰂魚涌
948P長安>銅鑼灣(天后)
948S青衣碼頭>銅鑼灣(天后)[經涌美路]
948X長宏<>銅鑼灣(天后)

青衣開
途經:長宏總站CX,長亨邨商場CX,青衣西路C,長安總站CP,楓樹窩體育館CP,青衣邨宜業樓CP,綠悠雅苑CP,翠怡花園CPS,青梅樓CS,康富樓CS,康豐樓CS,康祥樓CS,青盛CSX苑,長青總站CSX,青槐樓CSX,青桃樓CSX,(青衣大橋,葵青路,青葵公路,西九龍公路)#,西區海底隧道,信德中心,海港政府大樓,三號碼頭,郵政總局,力寶中心,盧押道,菲林明道,史釗域道,灣仔消防局,百德新街,維多利亞公園,天后總站。

948C過西區海隧後:信德中心,三號碼頭,(龍和道,會議道)#,灣仔碼頭,東區走廊,北角消防局,北角官立小學,新威園。

以上為948之停站路線,於分站後之字母為輔助線之停站

C=948C
P=948P
S=948S
X=948X
#=不停站之道路

天后開:
按現有948回程路線

鰂魚涌開(948C):
英皇道(鰂魚涌,北角官立小學,模範邨,健威花園,新都城大廈,長康街,炮台山地鐵站,清風街),中央圖書館,怡和街,堅拿道巴士專線,天樂里,[馬師道天橋,鴻興道,會議道,港灣道,龍和道]#,香港機鐵站,4號幹線後依948原線返長宏。

服務時間
青衣開
948 :0830-2100 30mins@
948P:0720-0810 10mins@ (6)
948S:0725-0815 10mins@ (6)
948X:0725-0815 10mins@ (6)
948C:0720,0740
港島開
948:
1000-170030mins@
1715-1900   15mins@
1920-000020mins@
948C:1800-1900 20mins@

948C $18

GU9338 發表於 2016-10-11 11:39

天降幾部車做 948C ? 似乎資源用多唔少

同埋 948C 回程行法咁奇怪 ?
係灣仔咁樣屈黎屈去好晒時間 ,
分分鐘 960B 已經入西隧 948C 仲係銅鑼灣/灣仔漫遊緊 ...

同埋 948C 欠建議收費

AVD1 發表於 2016-10-11 15:46

講真個句,資源其實起將來真係唔會冇,兩條鐵路線通車之後兩間巴士公司肯定會有車多出黎,
某程度上起個段時候搞點對點去疏導部份坐長途 o既港鐵客,唔係唔可行。

ky927 發表於 2016-10-11 23:40

放工時間東廊同告士打道都係塞車黑點。所以刻意回程唔上東廊,反而行怡和街做尾站,希望吸引肯俾貴少少嘅銅鑼灣客上948C。
至於兜入天樂里再入馬師道天橋都唔想用杜老誌道出告士打道因為都係避塞車。

不停站式行海傍及龍和道未必日日都快但應該穩定啲。而且擺一個站係香港站吸引班唔想行出電車路嘅客。

已加車費

GU9338 發表於 2016-10-12 00:27

ky927 發表於 2016-10-11 23:40
放工時間東廊同告士打道都係塞車黑點。所以刻意回程唔上東廊,反而行怡和街做尾站,希望吸引肯俾貴少少嘅 ...

放工時間東行塞過西行 ,
西行唔算太慢 , 無記錯 960B 講緊 15-20 分鐘到中環 , 你定線既 948C 天后都未必去到

做銅鑼灣特快唔係唔得 , 但我會懷疑咁樣「避塞車」既效果會唔會好

其實同樣要入內街既 968X 下繁入座率都係麻麻

kay 發表於 2016-10-12 19:58

放工時間6點幾西行舊灣仔警署前一般都唔塞

unknown000hk 發表於 2016-10-14 17:40

GU9338 發表於 2016-10-12 00:27
放工時間東行塞過西行 ,
西行唔算太慢 , 無記錯 960B 講緊 15-20 分鐘到中環 , 你定線既 948C 天后都未 ...
960B平均要30分鐘先到中環,時間最快既行法係新都城大廈至西隧之間唔停站,清風街上橋跟619行內告士打道直至中環上林士街天橋再入西隧
頁: [1]
查看完整版本: 948系列重組建議