hkitalk.net 香港交通資訊網

標題: 屯馬尖東限速 往烏溪沙方向 [打印本頁]

作者: laikingho    時間: 2022-5-3 19:17
標題: 屯馬尖東限速 往烏溪沙方向
     本人發現,柯士甸往尖東站行車時間比之前慢大約10秒,請問是否有新限速 ?
作者: rickywk    時間: 2022-5-3 21:03
全條豚馬線隧道段加入大量限速(仲痴線過東鐵),包括大欖隧道南北行+15-30秒,荃灣西來往美孚加大約5秒,南昌來往柯士甸加5秒,柯士甸往尖東(單向)+10秒。

仲有朗屏往屯門方向加入新限速+5秒

仲未諗到點解會狂震,所以減速,多謝乘搭黨鐵

作者: HU6455    時間: 2022-5-3 21:05
rickywk 發表於 2022-5-3 21:03
全條豚馬線隧道段加入大量限速(仲痴線過東鐵),包括大欖隧道南北行+15-30秒,荃灣西來往美孚加大約5秒,南 ...

限速,係依家港鐵解決一切問題既方法
作者: AVBWU291    時間: 2022-5-3 21:53
呢個TSR都有接近一個月了
作者: laikingho    時間: 2022-5-4 08:57
全條豚馬線隧道段加入大量限速(仲痴線過東鐵),包括大欖隧道南北行+15-30秒,荃灣西來往美孚加大約5秒,南 ...

但如何全程行車時間,係繁時,唔覺有增加,原因係邊度?
作者: laikingho    時間: 2022-5-4 08:59

但我見平日天水圍至兆康限速沒在,是不是拿嚟追時間?
作者: Kelvin15190    時間: 2022-5-4 11:46

我想應該是路軌的問題。這點之前講西鐵段臨時限速時,有網友提到

作者: rickywk    時間: 2022-5-4 20:33
laikingho 發表於 2022-5-4 08:57
但如何全程行車時間,係繁時,唔覺有增加,原因係邊度?

獅子山開快咗,同埋天水圍落屯門都開快咗,加埋將dwell時間再cut。
非繁時仲勉強得,但下繁就會出現塞車

作者: rickywk    時間: 2022-5-10 22:01
美孚至荃灣西又順滑返,但而家東鐵極速仲快過豚馬,真係好野
作者: rickywk    時間: 2022-5-10 22:11
laikingho 發表於 2022-5-4 08:59
但我見平日天水圍至兆康限速沒在,是不是拿嚟追時間?

假日仲係跑緊100

作者: RyanPun    時間: 2022-5-10 22:16
rickywk 發表於 2022-5-4 20:33
獅子山開快咗,同埋天水圍落屯門都開快咗,加埋將dwell時間再cut。
...

感覺好似開到最盡追時間,尤其第五波後、耳鳴情況特別明顯,之前都冇咁強..

作者: laikingho    時間: 2022-5-11 16:54
RyanPun 發表於 2022-5-10 22:16
感覺好似開到最盡追時間,尤其第五波後、耳鳴情況特別明顯,之前都冇咁強..
...

該段平均快在約10秒.平均4:10-4:20之內

作者: Ricky403    時間: 2022-5-12 18:44
rickywk 發表於 2022-5-4 20:33
...

講起下繁,唔洗TSR,落大雨已經夠玩謝
074前面班012嚴重遲到,走咗去後面仲隔4+分鐘,結果074南昌硬食兩班東涌綫北行,開走嗰陣已經塞爆哂
美孚人龍排到超過月台一半,而且應該會更加長
作者: rickywk    時間: 2022-5-12 20:29
今日謝晒皮,南昌等咗兩班
作者: rickywk    時間: 2022-5-16 20:25
今日下繁滿到散晒,TO唔理係唔係仲上緊客都照關門係乜野心態,夾到客又會彈門,仲一彈就彈三次,你倒不如等多十秒先關仲好啦
作者: RyanPun    時間: 2022-5-16 20:39
rickywk 發表於 2022-5-12 20:29
今日謝晒皮,南昌等咗兩班

我大約6點3何文田上車、打算試下經紅磡過海,落到月台睇著走咗班,點知唔夠一分鐘嚟下班,仲要出埋等候信號PA、隔咗幾分鐘先開車,出到露天都仲要停多次,睇嚟下繁東鐵同屯馬啲班次有排玩。

作者: Ricky403    時間: 2022-5-27 19:02
今日發現屯馬綫又多咗架加班車871
約18:40尖東起載,車上面無乜人
其實啲特車不如改做大圍廠出第一城側線掉頭起載,好似上繁早段嗰兩班中途起載咁
反正下繁每班車本身都相隔3.5分鐘,夠攝架不載客入去
作者: rickywk    時間: 2022-5-27 21:54
美孚出站又有返TSR,爽

下繁再攝加班車係南昌已經留後得幾緊要,18:30打後南昌等兩班已經係基本盤,等夠三班都唔係未試過。

另外,大欖北行TSR再增加,全程行車時間已經增加到6分到6分17秒,東鐵提速,西鐵減速,仲話延長同加站
作者: Ricky403    時間: 2022-5-28 12:00
rickywk 發表於 2022-5-27 21:54

下繁再攝加班車係南昌已經留後得幾緊要,18:30打後南昌等兩班已經係基本盤,等夠三 ...

問題係尖東開啲中途起載又成日唔等東涌綫轉車客上哂先走,結果去到美孚都係上唔滿
之後東涌綫啲轉車客又要夾硬塞上架正班 (但其實肯逼係上到車)
咁多次074或其他非表定尖東起載車都要食得哂足一班東涌綫轉車客,先至可能上得滿
如果TC唔做野,不如將啲特車拉番長喺第一城開好過,起碼可以疏導埋鑽石山、何文田同紅磡班轉車客
作者: 巴士的膠    時間: 2022-5-28 23:23
Ricky403 發表於 2022-5-28 12:00
問題係尖東開啲中途起載又成日唔等東涌綫轉車客上哂先走,結果去到美孚都係上唔滿
之後東涌綫啲轉車客又 ...

攝得咁多班同搵幾抽車開多組第一城—天水圍短途無分別。
作者: Ricky403    時間: 2022-5-28 23:53
巴士的膠 發表於 2022-5-28 23:23
攝得咁多班同搵幾抽車開多組第一城—天水圍短途無分別。

常規情況唔太會整天水圍清客掉頭啦
西行多數都會開到入屯門,但可以中途起載
加埋屯馬綫最多人嘅時段都只係長15-30分鐘,攝兩三架點都夠
作者: laikingho    時間: 2022-5-30 11:13

下繁再攝加班車係南昌已經留後得幾緊要,18:30打後南昌等兩班已經係基本盤,等夠三 ...

咁搞法全程行車時間唔夠行。
作者: laikingho    時間: 2022-5-30 11:18

咁請問有什麼路段取消在限速取代?

作者: rickywk    時間: 2022-5-30 20:48
laikingho 發表於 2022-5-30 11:18
咁請問有什麼路段取消在限速取代?

無,只係狂cut dwell,特別下繁將屯門站dwell縮短做數。

往屯門入朗屏站前個TSR以往係晚11至朝7先有,而家玩到24小時都TSR,加埋大欖、美孚,邊夠時間跑

作者: laikingho    時間: 2022-5-31 10:37
rickywk 發表於 2022-5-30 20:48
無,只係狂cut dwell,特別下繁將屯門站dwell縮短做數。

往屯門入朗屏站前個TSR以往係晚11至朝7先有,而 ...

我自己少搭都感覺到

作者: laikingho    時間: 2022-5-31 10:39
rickywk 發表於 2022-5-30 20:48

往屯門入朗屏站前個TSR以往係晚11至朝7先有,而 ...

咁請問天水圍至兆康有沒放全速?

作者: rickywk    時間: 2022-6-6 21:27
今晚由於長沙灣一帶嚴重塞車,班客倒晒落地底,加上下繁無雨落情況下豚馬依然用雨天low brake profile模式,班次被拉疏去到4-5分一班,美孚一段要暫停落豚馬往屯門月台扶手電梯減少乘客聚集
作者: Ricky403    時間: 2022-6-9 19:24
屯馬綫其實開3.5分鐘一班係夠載,問題係中途站做唔到穩定每3.5分鐘開出一班,TC好似除咗全線落0.6 brake rate之外就唔做野咁款,要TO自己執生
作者: AVBWU291    時間: 2022-6-9 19:29
低 break rate 好似唔係 TC 落,而係 signalling system 自己落
作者: tonyng    時間: 2022-6-9 22:06
AVBWU291 發表於 2022-6-9 19:29
低 break rate 好似唔係 TC 落,而係 signalling system 自己落

好似屯馬咁(尤其是馬鐵段),TCap成日同上面報落雨,上面落 brake rate command,見停雨又要報上去抆走個 brake rate command。如果停雨冇人報咁點算?咪全日繼續慢慢碌入站。
作者: KTLA257-282    時間: 2022-6-9 23:09
tonyng 發表於 2022-6-9 22:06
好似屯馬咁(尤其是馬鐵段),TCap成日同上面報落雨,上面落 brake rate command,見停雨又要報上去抆走 ...

冇錯, 而家基本上Tcap報某個位置落雨,就成個露天段都落 brake rate 3。
顯徑至烏溪沙 同 錦上路至屯門

比起東鐵仲勁既brake rate 3, 埋站好似蟻行咁

細心留意, 而家一brake rate 之後, 屯馬好多車入到地底都依然食著Brake rate 3,
不妨留意落雨天d車入地底會唔會覺得明顯慢 (隨機出現)

作者: Ricky403    時間: 2022-6-10 10:14
KTLA257-282 發表於 2022-6-9 23:09
冇錯, 而家基本上Tcap報某個位置落雨,就成個露天段都落 brake rate 3。
顯徑至烏溪沙 同 錦上路至屯門

入地底段第一個站本身係會
不過問題係露天段太長,而且就算晴天都成日唔夠時間跑
作者: NWCSS679    時間: 2022-6-10 13:21
Ricky403 發表於 2022-6-10 10:14
入地底段第一個站本身係會
不過問題係露天段太長,而且就算晴天都成日唔夠時間跑 ...

唔止第一個站
好似呢幾日長期落雨咁,有某d車係全程完全keep著brake rate
繁忙時間拉龍既其中一個原因

奇怪,以前西鐵都冇呢個問題,而家屯馬就算埋站都分幾種brake
就算最正常果種都硬係入站冇之前咁快

作者: laikingho    時間: 2022-6-10 16:07
NWCSS679 發表於 2022-6-10 13:21
唔止第一個站
好似呢幾日長期落雨咁,有某d車係全程完全keep著brake rate

之前屯門至兆康都最快都要2:01,現在起碼2:05秒

作者: Ricky403    時間: 2022-6-10 18:03
NWCSS679 發表於 2022-6-10 13:21
唔止第一個站

最近搭好少見入到隧道段仲用緊低減速率模式
尋日搭中超逼嗰班加減速都正常,不過係C車,車頭尾又唔show車序唔知搞乜
作者: NWCSS679    時間: 2022-6-10 18:34
Ricky403 發表於 2022-6-10 18:03
最近搭好少見入到隧道段仲用緊低減速率模式
尋日搭中超逼嗰班加減速都正常,不過係C車,車頭尾又唔show車 ...

不過要睇揸車果個會唔會sense到個brake有問題
遇到隧道段有brake rate情況,call番上occ
佢地打番command就可以解番

作者: Ricky403    時間: 2022-6-21 19:29
今日壞埋大西北段供電
作者: Ricky403    時間: 2022-6-22 19:51
呈翔西行壞車,大塞車
屯馬綫比平時應該多咗一兩成客
出埋加班車都只係僅僅夠載
作者: JZ3968    時間: 2022-6-22 22:37
頭先八點幾見到有車序280, 係咪特別班次? 平時有無的?
作者: Ricky403    時間: 2022-6-23 13:18
JZ3968 發表於 2022-6-22 22:37
頭先八點幾見到有車序280, 係咪特別班次? 平時有無的?

可能係加班車未編個序落去
同埋呢個序一定係D379/D380做
作者: rickywk    時間: 2022-6-24 20:37
震動限速短期內都唔會取消
作者: Ricky403    時間: 2022-7-11 19:21
星期五晚同今晚屯馬綫服務都唔穩定
六點起個別班次去到中間遲2-3分鐘,南昌都唔少客上唔到即班,美孚郁啲排半個月台
作者: rickywk    時間: 2022-7-14 23:30
Ricky403 發表於 2022-7-11 19:21
星期五晚同今晚屯馬綫服務都唔穩定
六點起個別班次去到中間遲2-3分鐘,南昌都唔少客上唔到即班,美孚郁啲排 ...

美孚最近下繁經常要停部份扶手電梯去防止太多乘客等車,而大欖TSR最近有少少鬆動,但依然跑唔返5分15秒呢個120 target speed

作者: Ricky403    時間: 2022-7-14 23:42
rickywk 發表於 2022-7-14 23:30
美孚最近下繁經常要停部份扶手電梯去防止太多乘客等車,而大欖TSR最近有少少鬆動,但依然跑唔返5分15秒呢 ...

屯馬綫下繁呢個星期好幾日都散得相當緊要
到咗七點半南昌上行仲甩緊班,三班車隔4-4.5分鐘之後繼續隔3.5分鐘咁樣
美孚都仲係上到接近企滿...
唔知幾時肯改時間表啦
作者: laikingho    時間: 2022-7-15 15:59
美孚最近下繁經常要停部份扶手電梯去防止太多乘客等車,而大欖TSR最近有少少鬆動,但依然跑唔返5分15秒呢 ...

大欖來回方向都係?
     自申:我有向交通投訴組度投訴

作者: rickywk    時間: 2022-7-15 21:50
laikingho 發表於 2022-7-15 15:59
大欖來回方向都係?
     自申:我有向交通投訴組度投訴

係,行程時間係唔會呃人,未有TSR前,北行荃灣西關門至錦上路開門最快5分15秒(target 130),平日繁時5分30秒(target 120),非繁時5分45秒(target 110)。

早一兩個月落TSR後,全日一律6分(浮動target,但同整體target 100嘅行程時間相約)。

呢一個星期大約跑5分50秒

黨鐵、運吉話震動無影響班次,無對行車安全有影響,但被投訴嘅列車、路段越來越多,繁忙時間表嘅dwell已經cut無可cut(錦上路玩到一打開門已經播PA準備關門),黨鐵不停諗計再磨軌,亦落咗指令唔比再飛130,最多係120

作者: AVBWU291    時間: 2022-7-15 22:17
rickywk 發表於 2022-7-15 21:50
係,行程時間係唔會呃人,未有TSR前,北行荃灣西關門至錦上路開門最快5分15秒(target 130),平日繁時5分30 ...

你肯定北行最快 5:15?我搭過幾次唔使 5 分鐘喎,西鐵通車初期玩定速都 5 分鐘內,試搭日做到 4:56(由板友 tonyng 提供)

作者: Ricky403    時間: 2022-7-15 22:26
AVBWU291 發表於 2022-7-15 22:17
你肯定北行最快 5:15?我搭過幾次唔使 5 分鐘喎,西鐵通車初期玩定速都 5 分鐘內,試搭日做到 4:56(由板 ...

ng sir之前咪認證咗5:15大約係target 130 +1/-10用嘅run time
當然你可以question屯馬綫ATO仲係咪行緊+1/-10
作者: rickywk    時間: 2022-7-15 22:37
AVBWU291 發表於 2022-7-15 22:17
你肯定北行最快 5:15?我搭過幾次唔使 5 分鐘喎,西鐵通車初期玩定速都 5 分鐘內,試搭日做到 4:56(由板 ...

西鐵未直通運轉前都係最盡5分15秒,有次南昌、美孚彈門,再o喺荃灣西處理乘客不適train hold超過一分鐘,最尾跑盡都係5分15秒。

而家一大堆TSR後,連5分30秒都跑唔到

作者: AVBWU291    時間: 2022-7-16 08:45
Ricky403 發表於 2022-7-15 22:26
ng sir之前咪認證咗5:15大約係target 130 +1/-10用嘅run time
當然你可以question屯馬綫ATO仲係咪行緊+1/ ...

你知唔知 +1/-10 係乜嘢...

講到明 定速,就唔會 +1/-10 啦

作者: AVBWU291    時間: 2022-7-16 08:47
rickywk 發表於 2022-7-15 22:37
西鐵未直通運轉前都係最盡5分15秒,有次南昌、美孚彈門,再o喺荃灣西處理乘客不適train hold超過一分鐘, ...

西鐵年代通車後冇耐,時間表一鬆,已經唔會跑超過 120,遲極都唔會上。屯馬綫開始,先變做 130,加上成日脫班,咪多咗好多機會跑到上 130 囉。

作者: laikingho    時間: 2022-7-16 09:38
rickywk 發表於 2022-7-15 21:50
係,行程時間係唔會呃人,未有TSR前,北行荃灣西關門至錦上路開門最快5分15秒(target 130),平日繁時5分30 ...

120km都好,好過行100km

作者: rickywk    時間: 2022-7-16 10:06
AVBWU291 發表於 2022-7-16 08:47
西鐵年代通車後冇耐,時間表一鬆,已經唔會跑超過 120,遲極都唔會上。屯馬綫開始,先變做 130,加上成日 ...

唔係,果時已經8卡

2019年我嘅post:

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1114342-2-1.html

作者: AVBWU291    時間: 2022-7-16 10:14
rickywk 發表於 2022-7-16 10:06
唔係,果時已經8卡

2019年我嘅post:

我指緊恆常 130,佢跑到 130 係要改電腦畀佢追,屯馬綫後只要遲到就會上 130

作者: Ricky403    時間: 2022-7-16 20:16
AVBWU291 發表於 2022-7-16 08:45
你知唔知 +1/-10 係乜嘢...

講到明 定速,就唔會 +1/-10 啦

所以咪問你搭嗰幾次係定速抑或+1/-10
就我所知用得+1/-10嘅話~5:15呢個時間已經係極限
除非夾硬抆走/提高荃灣西/錦上路出入站限速
作者: AVBWU291    時間: 2022-7-16 22:56
Ricky403 發表於 2022-7-16 20:16
所以咪問你搭嗰幾次係定速抑或+1/-10
就我所知用得+1/-10嘅話~5:15呢個時間已經係極限
除非夾硬抆走 ...

追緊時間仲玩慳電

作者: rickywk    時間: 2022-7-18 20:06
今日下繁又散晒,玩442陣式,美孚班客隨時等足半個鐘先等到尖東起載車先迫到入
作者: Ricky403    時間: 2022-7-19 12:12
rickywk 發表於 2022-7-18 20:06
今日下繁又散晒,玩442陣式,美孚班客隨時等足半個鐘先等到尖東起載車先迫到入 ...

呢排都無邊日唔散,班班車都準時或遲<1分鐘咁進入紅磡以西路段
睇黎係時候再研究改時間表同加班啦
作者: rickywk    時間: 2022-7-19 20:20
Ricky403 發表於 2022-7-19 12:12
呢排都無邊日唔散,班班車都準時或遲

馬鐵段太多"永久"TSR

作者: Ricky403    時間: 2022-7-20 19:39
rickywk 發表於 2022-7-19 20:20
馬鐵段太多"永久"TSR

呢兩日又無乜事
可能東段人流回落令dwell減少
074後面啲班次叫追得番時間
012就通常都遲㗎啦,好少準時
作者: rickywk    時間: 2022-7-22 20:07
今日大欖隧道有機件故障,有臨時TSR,荃灣西dwell加長,甚至出現極慢速碌車
作者: Ricky403    時間: 2022-7-23 10:56
rickywk 發表於 2022-7-22 20:07
今日大欖隧道有機件故障,有臨時TSR,荃灣西dwell加長,甚至出現極慢速碌車 ...

下繁南昌西行又好似無乜事咁
074後繼續每班車隔~3.5分鐘,美孚都上得哂
荃灣西落到大量位企,但唔覺班車有hold
作者: laikingho    時間: 2022-7-23 15:20
今日大欖隧道有機件故障,有臨時TSR,荃灣西dwell加長,甚至出現極慢速碌車 ...

我都覺,用在6:32連開門,錦上路至荃西。

作者: rickywk    時間: 2022-7-23 15:33
Ricky403 發表於 2022-7-23 10:56
下繁南昌西行又好似無乜事咁
074後繼續每班車隔~3.5分鐘,美孚都上得哂
荃灣西落到大量位企,但唔覺班車 ...

朝早南行入隧道用20-30km/h入,慢到可以望清楚洗車機

作者: laikingho    時間: 2022-7-23 15:40

已經向交通投訴組投訴

作者: Ricky403    時間: 2022-7-23 17:52
rickywk 發表於 2022-7-23 15:33
朝早南行入隧道用20-30km/h入,慢到可以望清楚洗車機

咁我咪算好彩
九點前後荃灣西南行照樣除三餘1到站
唔講我仲以為啲車準時
同埋唔怪得去到十點半都仲係隔6分鐘
嗰時仲心諗乜屯馬綫上繁又再延長咗
作者: laikingho    時間: 2022-7-23 20:56

現在坐緊,荃西至錦上路都要5:45
作者: rickywk    時間: 2022-7-24 17:53
laikingho 發表於 2022-7-23 20:56
現在坐緊,荃西至錦上路都要5:45

已經快咗15秒

作者: rickywk    時間: 2022-8-10 20:36

Yeah,今日下繁四班東涌線先有兩班豚馬線,南昌、美孚、荃灣西全部留後,站務只係食花生,完全無特別要求OCC作調動

另外,大欖TSR又再次增加,行車時間非繁+low brake profile玩到6:10,繁時都要6:00

作者: AVBWU291    時間: 2022-8-10 20:59
rickywk 發表於 2022-8-10 20:36
Yeah,今日下繁四班東涌線先有兩班豚馬線,南昌、美孚、荃灣西全部留後,站務只係食花生,完全無特別要求OC ...

幾多點呀,我6:50左右南昌上行,完全冇事喎。

作者: rickywk    時間: 2022-8-10 21:17
AVBWU291 發表於 2022-8-10 20:59
幾多點呀,我6:50左右南昌上行,完全冇事喎。

~18:20,車序10到南昌已經6紅2黃,仲要原本3分鐘最尾4分半先龜速到站

作者: laikingho    時間: 2022-8-11 09:46
Yeah,今日下繁四班東涌線先有兩班豚馬線,南昌、美孚、荃灣西全部留後,站務只係食花生,完全無特別要求OC ...

已經向交通投訴組投訴

作者: rickywk    時間: 2022-8-11 20:08
今晚又係咁,但好過擒日少少,同一時間唔係好似擒日嘅車序10,係63埋站,雖然又係不停3分鐘,但本身南昌站月台乘客無擒日積聚咁多,只係少量留後。

下一班11基本上上晒,仲留到幾多門神位比美孚,起碼唔駛等到6點8班尖東起載車
作者: teddybus    時間: 2022-8-11 21:27
啲人當正呢度係佢個豚馬blog,仲好學唔學,走去同個水水一樣,搵站務員隨便叫控制中心塞幾架車喺中間,爭在未話要喺月台裝sensor,一過人流就自己出車或者將準備埋站嘅車加減速咁解咋
作者: Ricky403    時間: 2022-8-12 10:45
rickywk 發表於 2022-8-11 20:08
今晚又係咁,但好過擒日少少,同一時間唔係好似擒日嘅車序10,係63埋站,雖然又係不停3分鐘,但本身南昌站 ...

本身你呢個時段嘅上一單下行啲班次都好趕,屯門開車之後74-75分鐘就要喺烏溪沙開番上行
雖然中間去到荃灣西/大圍會攝下繁加班車,但係佢地通常準時開,大部分嘅客都係全日序食哂,尤其一落雨屯門>荃灣西比平時行多1分鐘就更加
10自然好容易遲到,其實11、12都係,13開始因為攝多咗班74先至好少少
作者: Ricky403    時間: 2022-8-12 22:49
今晚好似又有開871,六點尾上行過美孚後依然比平時鬆動
作者: laikingho    時間: 2022-8-16 10:55

琴日坐完,下行入隧道前要急煞,100>120>110

作者: KelvinSJ743    時間: 2022-8-16 17:14
作者: laikingho    時間: 2022-8-16 22:08
KelvinSJ743 發表於 2022-8-16 17:14
其實 TML 下繁如果行 52 架會唔會好 D

52列的話當每轉74分鐘計,最密2.8秒一班,但全程要行全速先夠行。
作者: AVBWU291    時間: 2022-8-17 18:32
是日下繁出哂事,run 74 後面嗰班車,喺紅磡站同前車隔 6 分鐘,未到尖東已經紅咗 5 卡。後佢兩班嗰架,同前車隔 10 分鐘。
作者: Ricky403    時間: 2022-8-18 11:07
AVBWU291 發表於 2022-8-17 18:32
是日下繁出哂事,run 74 後面嗰班車,喺紅磡站同前車隔 6 分鐘,未到尖東已經紅咗 5 卡。後佢兩班嗰架,同 ...

下晝一落雨下繁就會散
上一單已經有啲run返唔切烏溪沙開出黎
作者: rickywk    時間: 2022-8-18 22:04
直通運轉後下繁西段經常脫班,但黨鐵完全無意欲改善呢下真心勁,比人鬧到爆先六點幾攝多班車由尖東起載。

而家加埋堆精美嘅TSR,打風落雨更加係迫到上車就你贏
作者: Ricky403    時間: 2022-8-18 22:43
rickywk 發表於 2022-8-18 22:04
直通運轉後下繁西段經常脫班,但黨鐵完全無意欲改善呢下真心勁,比人鬧到爆先六點幾攝多班車由尖東起載。

...

美孚之前玩到要停扶手電梯,再唔開加班車真係日日畀人問候
尤其一班074有時都未必夠,012遲大到嗰陣可以喺南昌已經食飽哂
美孚就要等到012後車先有啲位企下
作者: laikingho    時間: 2022-8-19 09:37
rickywk 發表於 2022-8-18 22:04

...

其實東段唔係逼得好勁,其實可以考慮東涌線同日本火車咁,整唔行全程車,下繁時2加1,2班去烏溪沙,1班去紅磡/尖東/南昌,早繁2加1為天水圍/屯門,2班屯門,1班為天水圍,咁就可以疏道最繁忙車站人流。

作者: Ricky403    時間: 2022-8-19 20:57
今晚七點左右美孚依然留後
似乎自從開始間中出871就多咗人搭屯馬綫
就算星期五又唔落雨
唔出871都會搞到後面幾班車一直清唔哂客
作者: rickywk    時間: 2022-8-19 21:43
laikingho 發表於 2022-8-19 09:37
其實東段唔係逼得好勁,其實可以考慮東涌線同日本火車咁,整唔行全程車,下繁時2加1,2班去烏溪沙,1班去 ...

咁樣做黨鐵要加TO同埋要安排車站職員幫手清客,會對短棍車後嘅班次唔穩定

作者: laikingho    時間: 2022-8-20 07:28
Ricky403 發表於 2022-8-19 20:57
今晚七點左右美孚依然留後
似乎自從開始間中出871就多咗人搭屯馬綫
就算星期五又唔落雨

871會幾點鐘起載?

作者: Ricky403    時間: 2022-8-21 12:58
屯馬綫星期六都多客,不過係下繁4.7分鐘一班時段
美孚都係企門口勉強上哂,不過車卡通道同部分位置就企得頹鬆動,除開平均只係黃色
作者: KelvinSJ743    時間: 2022-8-24 18:05
作者: arfung    時間: 2022-8-24 19:30
請教,剛剛三號轉八號風球,搭中車序516,車上很少客,錦上路往屯門有位坐 ,是不是加班車中途起載?
作者: rickywk    時間: 2022-8-24 20:04
美孚站六點開始要停晒落豚馬線扶手電梯,南昌都等3班先上到,美孚等到佛誕
作者: Ricky403    時間: 2022-8-24 20:51
打風終於見到七卡紅,不過八卡全紅就仲未見到
但重點係已經開緊3分鐘一班,唔係3.5分鐘一班
作者: arfung    時間: 2022-8-24 21:16
rickywk 發表於 2022-8-24 20:04
美孚站六點開始要停晒落豚馬線扶手電梯,南昌都等3班先上到,美孚等到佛誕 ...

我今晚大約七點前後在荃灣西站上到前文提及車序516的中國製列車往屯門,近車尾疏落地企幾個人。印像中大部分車卡出綠色,得一兩個係黃色。

步行前往車站時,apps見到前幾班車西行大部分車卡都是紅色。其實都估到八號風球之前西行列車一定會好迫,尤其美孚上車最惡劣,荃灣西站有不少人落,反而應該容易一點上車。
作者: rickywk    時間: 2022-8-24 21:26
Ricky403 發表於 2022-8-24 20:51
打風終於見到七卡紅,不過八卡全紅就仲未見到
但重點係已經開緊3分鐘一班,唔係3.5分鐘一班 ...

都唔係真3分鐘,我6點四喺南昌等車,出過3 5 11 16分

作者: rickywk    時間: 2022-8-25 21:02
今朝元朗同錦上路塞都塞唔入,買咗錦上路新盤嘅朋友真係恭喜晒
作者: JZ3968    時間: 2022-9-1 22:39
近兩日朝早搭往屯門方向, 土瓜灣站離站一起步就即刻chok一chok, 想停低咁款, 好多人都企唔穩,
之後先至慢慢加速返, 請問嗰度有咩問題?

作者: Ricky403    時間: 2022-9-2 13:08
JZ3968 發表於 2022-9-1 22:39
近兩日朝早搭往屯門方向, 土瓜灣站離站一起步就即刻chok一chok, 想停低咁款, 好多人都企唔穩,
之後先至慢慢 ...

聽落似個別列車/信號問題
荃灣西下行開車都間中會出現呢個情況
一起步到5 km/h左右突然cut traction,碌多三五米先畀番traction
作者: Ricky403    時間: 2022-9-2 19:54
咁夜都仲甩緊班
8分鐘嗰班食兩班東涌綫上行,南昌開車嗰陣已經企貼門邊
美孚轉車客已經排半個月台,但係唔好意思要等多班
作者: rickywk    時間: 2022-9-2 20:22
Ricky403 發表於 2022-9-2 19:54
咁夜都仲甩緊班
8分鐘嗰班食兩班東涌綫上行,南昌開車嗰陣已經企貼門邊
美孚轉車客已經排半個月台,但係唔 ...

我六點九左右喺大欖隧道出口停車,有抽IKK回廠,應該有乘客嘔吐要清車或者故障要提早回廠。

然後我果班同前車就拉疏到變五分鐘,返廠果run唔知有無補落去。

作者: KelvinSJ743    時間: 2022-9-3 06:16

歡迎光臨 hkitalk.net 香港交通資訊網 (https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/) Powered by Discuz! X3.4