電腦版 重點文章 新巴士出牌 以fb Messenger聯絡本站

[路線消息] 真。城巴早繁路線608開辦消息(8月27日) 看全部

引用: Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-20 16:05
但而家傳聞中出事既位係連12米都行唔到
定係齋行唔到12.8米先

直到現時以我所知嘅資料應該係

城巴入標-->城巴中標-->直行因為燈口問題而唔可以直入總站-->燈口問題因為行人過路問題而冇辦法解決-->要搵替代道路-->替代嗰條道路一係要兜好遠,近嗰條就用唔到大車-->同22一樣決定由運輸署出手改善路口狀況。

所以照依個程序咁落去,最主要嘅問題係運輸署當時批嘅時候冇諗過呢個問題。當然我唔反對城巴係魯莽,佢冇去實地行過先入標,咁但係運輸署亦都有責任要去做檢查,而且運輸署批准得咁營運方當然就係覺得呢個行法係可行又或者運輸署會作出修改。

Advertisement

• 32# 053h4
引用: ma212223 發表於 2018-8-20 16:06
10米6或者12米真係行唔到咩?601 606 619 671同埋九巴九龍灣廠派車都係12米或以下,有咩必要畫條行到12米 ...

12米行到。
但係既然運輸署當時自已批准得嘅,冇可能要巴士公司自己負責。咁現時運輸署亦負擔起呢個責任,不過需要時間去改,咁亦都冇可能要巴士公司係呢段時間入面,自己去搵解決方案去迎合運輸署當時自己做錯嘅嘢。
當然我唔反對對市民嚟講最好嘅方案一定係運輸署同步進行路口改善工程,而城巴派12米嘅巴士行住全日先。咁問題係講真嗰句城巴係咪真係要為運輸署做嘅錯負上全責、自己抽8部12米嘅巴士出嚟行呢?
  • 34# kay
引用: Charon1999 發表於 2018-8-20 16:16
12米行到。
但係既然運輸署當時自已批准得嘅,冇可能要巴士公司自己負責。咁現時運輸署亦負擔起呢個責任 ...

城巴自己8x 12.8換8x 12米無難度,1/5X/10/788/789呢度都唔只8部

不過問題係,以往招標路線,好似290,未入標前兩巴都有人試車試路線
今次係咪有人試都唔試,定一心想用12.8黎打敗九巴贏條線返黎?

引用: Charon1999 發表於 2018-8-20 16:16
12米行到。
但係既然運輸署當時自已批准得嘅,冇可能要巴士公司自己負責。咁現時運輸署亦負擔起呢個責任 ...

以啟德個客量,全部由12米行都唔會唔夠載,亦有一大堆長途線可以食哂堆12米8
引用: kay 發表於 2018-8-20 16:21
城巴自己8x 12.8換8x 12米無難度,1/5X/10/788/789呢度都唔只8部

不過問題係,以往招標路線,好似290,未入 ...

所以我都唔反對城巴係魯莽
但又倒返轉頭諗,唔好話城巴內部職員先,就算係我哋當時都係預計可以將個燈口改成容許巴士直去,咁問題係最終正如其他版友所講,因為要遷就返個行人過路設施所以唔可以咁做。

當然我最有興趣知嘅,係運輸署當時批份標書嘅時候有冇睇清楚。如果當時城巴交個方案係直去之後轉入盛德街總站,咁完全係運輸署嘅失當;如果城巴當時已經係轉入炮仗街過嘅話咁,就係城巴需要負上一定程度嘅責任;如果入嘅時候根本冇提及行咩路入去,只係就咁紙上談兵話會開回程,咁雙方都要負番一定程度嘅責任。

所以我唔會話佢完全0責任,問題係當大部分責任都落去運輸署嘅時候,其實公司係咪真係有必要為運輸署嘅錯而作出咁多讓步呢?
咁搞法 以後大家淨係會喺標書度吹到天花龍鳳入標 然後就減服務……

• 38# 053h4
引用: 巴士的膠 發表於 2018-8-20 16:24
以啟德個客量,全部由12米行都唔會唔夠載,亦有一大堆長途線可以食哂堆12米8 ...

之前都有人提及過,最主要係同20跳飛機
而20嘅客量,改出12米有少許尷尬

都係嗰句,對市民嚟講,最理想嘅做法一定係派住12米行住先,然後當工程完成再改番用12.8米嘅車行。
咁問題係既然協調出嚟嘅結果,係運輸署覺得咁樣係可行嘅,咁都冇嘢好講嘅,就算真係要怪都係怪運輸署把關不力

再加上大部份責任喺運輸署身上,我又真係唔係太覺得巴士公司需要為運輸署嘅錯而負上大部分嘅責任。
好坦白咁講,你估我唔想佢一開就開全日咩

開完之後我仲要等一個月大致上穩定咗先至可以去take data,如果佢而家咁樣開兩班車,我一個月之後仲要排到邊日我有day off先至可以去,如果一個唔好彩撞正成十月先開我仲要避開exam period,避完之後可能仲要再避埋聖誕假,以免因為聖誕節多人放假而影響條數,結果拖到一月大家開工我就嚟開學嘅時候先再得閒搞。

問心嗰句我最想就係佢六月尾嗰陣開,然後7月尾食埋嗰班放緊暑假嘅巴膠,一次過做高條數咁擺條靚一靚嘅data上去。

問題理想歸理想、現實歸現實。現實喺回程嘅道路的確容納唔到12.8米嘅巴士行,運輸署亦都需要時間去做工程,咁唯一辦法就係等犯咗失誤嘅運輸署去解決呢個問題 ie等。

1 ..2345.. 22下一頁
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區