hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員爭取港珠澳線,但要求行大老山? ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 大埔區議員爭取港珠澳線,但要求行大老山?

Sino 發表於 2019-4-3 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實議員們知唔知大埔出九龍嘅道路網點規劃?
最順勢應該係經青沙去青馬喎
行大欖出青衣都無要行大老山咁過份喎?

圖片自區議員FB
238X 發表於 2019-4-3 23:45 | 顯示全部樓層
咁 FB 有無人恥笑佢哋?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
英雄 發表於 2019-4-3 23:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2019-4-4 00:59 | 顯示全部樓層

世界級……

1. 一條只做運頭塘、火車站、廣福邨的線,連直達去大區如觀塘,都無全日線,何德何能可以有條只去港豬噢,唔去埋機場的線?

2. 新城市已經有A41去港豬噢,要你條新線黎托?

3. 停完新城市,再返去大老山,再駁去青馬,咩玩法?

玩google map 畫線,都唔會畫到條咁世界級的路線。

真係好波。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kitarolo 發表於 2019-4-4 01:08 | 顯示全部樓層

大老山同停沙田就擺明無得兜

但A47X經達運路進出公路未必
係壞事,不過要睇12.8米過唔過到。
Neutroginger 發表於 2019-4-4 01:24 | 顯示全部樓層
其實佢地係咪寫__ 錯左
係行城隧, 而唔係大佬山?
JH_LE4612 發表於 2019-4-4 07:08 來自手機 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-4-3 23:45
咁 FB 有無人恥笑佢哋?

聽聞 block 左大部分。

選舉年,政綱果然任人吹。
lsc04d11 發表於 2019-4-4 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層
人地可能真心幫恆大爭取呢? 仲有馬鞍山,科學園,天平,清河 既不介意轉車客 爭取。。  我個point of view 唔想拉a47x入港珠澳 又唔想入科學園 但又自知唔夠客 諗住搵呢條線頂下 (或者可能佢地會加要求a41唔入沙田市呢) 等龍運收沙市客大埔價
10598C 發表於 2019-4-4 07:27 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-4-4 00:59
世界級……

1. 一條只做運頭塘、火車站、廣福邨的線,連直達去大區如觀塘,都無全日線,何德何能可以有條 ...

人地要方便乘客係大老山隧道口轉車吖嘛

行完新城市經沙瀝公路轉落大老山,之後落龍翔道入港珠澳

仲可以避免為城隧、新城市樽頸位、獅隧增加車流架~
AVW28 發表於 2019-4-4 07:52 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-4-4 07:23
人地可能真心幫恆大爭取呢? 仲有馬鞍山,科學園,天平,清河 既不介意轉車客 爭取。。  我個point of view ...

想A41唔入沙中?我諗好難喇!(難度係仲難過cut乙明,even A42開左都係)因為A41係1998年7月新機場*啟用時開辦,
開辦時已經係途經沙中兼做尾站,
價錢又收得合理,所以先受歡迎,
沙中一帶亦成為了A41既客倉。
就算沙中拉走左A41,咁帝都酒店既客又如何處理?
人地去機場原本出門口行幾步就有車搭(唔好同我講E42,E42同一個站去機場比A41用多起碼20分鐘)。

*解釋返先,不過先講明,我無心年齡歧視,所以唔好X我。
新機場即是現時位於赤鱲角既香港國際機場,這是相對啟德而言而已。
因為我用「新機場」呢個字眼怕千禧年後出世既版友未必明白,
所以先作進一步解釋。
另外,如果對香港歷史有一些認識(尤其交通史方面),
應該都知道新機場和舊機場係咩黎。

回正題:與其爭取開新線,點解唔考慮拉A47X入港珠澳口岸呢?
其實如果班議員做下功課,就唔洗比人笑。

LL3850