hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 歷史一刻 雙層巴士上昂坪
開啟左側

[即日快報] 歷史一刻 雙層巴士上昂坪

hkitalk.media 發表於 2019-5-31 12:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

嶼巴今早安排一部 E400 雙層巴士 AD11 (VU4736) 進行試路,我們的板友紀錄了巴士成功駛抵昂平的歷史一刻。

相片由 Singularity Studios  提供

000 e4.png
https://linktr.ee/hkitalk
 樓主| hkitalk.media 發表於 2019-5-31 12:05 | 顯示全部樓層

https://linktr.ee/hkitalk
ma2 發表於 2019-5-31 14:35 | 顯示全部樓層
車廂內好像有巴迷跟車。。
Choi 發表於 2019-6-2 01:01 來自手機 | 顯示全部樓層

唔通矮過雞車就可以上到?
hellomato 發表於 2019-6-2 11:21 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2019-6-2 01:01
唔通矮過雞車就可以上到?

當年雞車真係容易翻車,以羌山道嘅斜度開上去真係牙煙

睇下嶼巴下一步會不會將矮E400開入大澳
我是一部小小MMC~~~~
EX-TL 發表於 2019-6-2 13:04 | 顯示全部樓層
昂坪都掂, 大澳應該得嘅, 唔知有冇順便試埋行21?

嶼南沿路樹枝事前cut晒?
solomon 發表於 2019-6-2 13:48 | 顯示全部樓層

其實羌山道由石壁至深屈路口一段,雖然有幾個灣位較細,但其實整段都算直,而且路面唔算窄,加上少車行,只是改善路面不平,有預算嘅拉直灣位,其實行雙層都係時間問題,我記得該段應該做改善工程好耐,估計試路應該都做好晒工程才試。

至於深屈道至昂坪,當年改善工程大刀闊斧地搞,條路有埋行人路非常闊落,當年標準係能夠俾大車行走,以前路口轉小型巴士,從此能一車到尾,也是大佛建成後,能接待咁多人嘅原因。

所以羌山道水塘呢一段搞惦改善,試雙層係預咗嘅,反正3M路況都差唔多,基本上唔覺邊個位真係行唔到。依,咁11米mmc又如何?個人覺得係爭樹嘅高度!單層車都12米,所以長度應該唔係問題,有RAS個轉向接近短車,滿載上到伯公坳而無水滾,上昂坪真係可以一試。嶼巴黃老闆,近年都成日開創歷史,11米車.......

當年如果唔係佢部雙層猛男試唔到,今日佢應該唔使頭痕,猛男可以提供2.5米較窄車身,有RAS,甚至矮車身,合作多年維修零件一早齊備,成本效益高。其實如果試不設企位,個結果又會點?不過貝澳至梅窩啲灣位先至係考驗嚟!

至於雙層落大澳,就真係路況複雜許多,灣多又窄又曲線大,要好似東涌道咁大改善先可以。咁如果今次試路成功,雙層巴士上到昂坪,多咗車可以派落大澳,爭在人手。

試路成件事都真係一次提升,成功嘅話,嶼南有更多低地台服務,有足夠座位應付,又唔使試唔同單層車,去應付未來唔同需要,穩定成個服務水平,不過唔知條數係咪咁易計,好在嶼巴有B線拉上補下,嶼南服務又真係因為咁,而有動力有資源去改善。