hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A43 行車
開啟左側

A43 行車

smartie 發表於 2007-5-13 22:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想請問大家呢

A43由機場地面運輸中心出發往粉嶺(聯和墟)方向,由機場到青馬收費廣場要大約行車幾耐,以及由青馬收費廣場去上水東鐵站要行車幾耐?

唔該^^
skyt 發表於 2007-5-13 22:33 | 顯示全部樓層
機場至青馬收費廣場 15-20 分鐘
青馬收費廣場至上水 30-35 分鐘

benchan120 發表於 2007-5-15 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 skyt 於 2007-5-13 22:33 發表
機場至青馬收費廣場 15-20 分鐘
青馬收費廣場只至上水 30-35 分鐘

應該唔駛半個鐘GA..
上次有人係機場問個司機幾耐去到上水..
佢話八個字...就真係八個字就去到上水LA
應該五個字就到上水LU
chicken 發表於 2007-5-15 13:47 | 顯示全部樓層

去上水巴士站八個字難左d bor....去到古洞都ok ge
真係要到上水巴士站,應要45mins左右
雞...
 樓主| smartie 發表於 2007-5-15 15:43 | 顯示全部樓層
其實呢,我每日下午五點半係國泰城走,要六點半返到上水東鐵站…

如果我係國泰城對面坐任何一條龍運E車 e.g. E34, E41, E42...到青馬收費廣場轉A43到上水,趕唔趕到A43於1740 在機場開個班?

同埋呢,如果我搭E34去到大欖隧道轉279X去上水,邊個方法快d,同埋細d機會送車尾?

thx
TP人 發表於 2007-5-15 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 smartie 於 15/5/2007 15:43 發表
其實呢,我每日下午五點半係國泰城走,要六點半返到上水東鐵站…

如果我係國泰城對面坐任何一條龍運E車 e.g. E34, E41, E42...到青馬收費廣場轉A43到上水,趕唔趕到A43於1740 在機場開個班?

黃昏時間由國泰城至青馬收費廣場都要要半小時,
皆因兜入駿坪路同埋達東路慢慢上客同停燈位 (達東路) 都已經浪費唔少時間

而 A 車一般由客運大樓往青馬收費廣場平均約廿分鐘,
所以只有 17:29 離開國泰城,
用一分鐘急步過天橋,
又剛剛有 E 車埋站先至有機會於青馬收費廣場遇到 17:40 機場開的 A43
否則都係「窄窄地」

P.S. 有無考慮過冠忠車?

創出自己一片天空  重新領回自我國度
 樓主| smartie 發表於 2007-5-15 17:15 | 顯示全部樓層

原來係咁
本身我新去國泰做,好多野都未識
冠忠車既情況係點?
TP人 發表於 2007-5-15 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 smartie 於 15/5/2007 17:15 發表
原來係咁
本身我新去國泰做,好多野都未識
冠忠車既情況係點?

冠忠車始終係員工車,
所以有關資料不太方便在這裡公開講,
不過國泰的內聯網內有一欄「赤立角交通」,
列出來往港九新界的冠忠車的資料
包括開車時間,收費,上車地點等等
可以自己睇睇

創出自己一片天空  重新領回自我國度
68A 發表於 2007-5-15 17:44 | 顯示全部樓層