hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20/9起新巴18、18P、590、城巴592、隧巴103P、973調整服 ...
開啟左側

[路線消息] 20/9起新巴18、18P、590、城巴592、隧巴103P、973調整服務

kay 發表於 2021-9-11 18:38 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-9-11 18:32
咁佢其實都冇停晒成條薄扶林道

大站特快係合理
新線無必要站站停

不過好似30X咁
剩係幾個唔停算

有D站本身都可能有潛力
例如華富道,余振強,蒲飛路,何東夫人堂
X970飛晒

4個站每個站上兩個都多8個

依家過左田灣都坐唔滿窗口位上公路
條線改過一兩次無得再話九龍路段問題
港島有客唔做先係最大問題
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-11 19:16 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-9-11 18:45
97真係得番繁時留得過,但90非繁兜上去又唔著數,咁唯有97非繁和假日長期開30分燒錢算啦。

其實90非繁和 ...

香隧轉車站
加埋海怡無晒590 590A

依家條底線唔同左

不過有D野,對人既,難搞就真
海怡咩都無晒
都仲可以叫人去搭90

西邨無左90,東邨無左97
叫人行去邊搭巴士
唔轉車既話

當年路線圖係合併開15
分返兩條就30
而且理論上可以撤出中環(做唔做到就後話)

40/40M本身都相似
合併開15
早年都表示過兩條各減30聯合15

路線圖D野唔WORK
就用另一方法去做路線圖既野

係D地區人士以為死BAN爛BAN可以維持現狀
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-11 21:04 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2021-9-11 21:02
南區地鐵搶極都仲嘔到堆人,西區真係冇眼睇

條鐵只係鴨脷洲同黃竹坑先有
唔似西區電車路同半山都覆蓋

成個南區起晒鐵就會係西區翻版
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-11 21:15 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2021-9-11 21:09
呢點唔太認同,當初未有地鐵時590/M590係好客過590A, 因為服務範圍一向比較奇怪,所以我認為通咗鐵後應 ...

590A係因為590特快下要生條短線
但就正正執左條A仔後
出現左服務真空

呢D野地區都有責任
行錯一步之後就兜都兜唔返

人地落閘不退讓
就算鬧其他區佬唔配合都無用

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-11 21:25 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2021-9-11 21:21
但係你真心覺得合併完之後非繁嘅客量可以夠客開到15分一班?
592非繁長期多人都有時開15分一班。 ...

當年劇本比到15
但今時今日應該都唔得
問題係非繁有D時段太過肉酸
但利東嘔唔到客開25分一班
如果90上利東
就兩邊既客都無晒

問題係西邨兜利東
西邨搭定唔搭

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-11 21:41 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2021-9-11 21:32
嗰個Page做啲嘢有啲我都唔認同,但係喺90/590/590A呢件事上面我認為佢哋冇做錯。
睇過佢哋嘅建議,90部份 ...

但人地一早落左閘呢
無諗過最壞情況係呢件事既死因

如果當日590A留
迫巴士公司搞瓜90

海怡就少D機會雙失

佢地可能真係無做錯
但海怡雙失原因就係呢步錯左LAW

做唔到想要既結果
比人翻舊帳踢爆做錯野
仲要比人踢爆既留言有人支持
咪要急急腳刪COMMENT
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-11 23:43 | 顯示全部樓層

StanleyVillage 發表於 2021-9-11 22:01
嗰個page個講法好似一向都係要90落海怡做先決條件,先至肯摺590A
90同590A服務完全同質,人地要架平車殺架 ...

我話迫巴士公司搞瓜90姐地區會肯咩
我認有D位幽默左

仲有,我睇返佢地既文
佢地無提過要90拉去海怡先CUT 590A

仲要當年你衝出黎回我(其實..我知你係邊個)
話地區唔犧牲590A
其他線會攬炒

今日就話拉90代590A又咩回事?

(如果你認為我講野唔岩,可以提供證據)

但講幾多野無用
海怡雙失已成定局

但如果今日海怡手上個條叫590A
我就唔信咁易取消啦

識得講590A代90收貴左
但90代590A,海怡當然想GA,平左麻
諗深層,人地憑咩要益你

有PLAN A無PLAN B係地區一向問題

90入海怡FB都講左幾年啦
RPP一粒字都無提(90合併都唔夠膽提)
開頭都有D居民留下COMMENT支持
但搞搞下變聲大大無貨賣
得返堆巴迷係度講
如果海怡真係齊心唔搭鐵
590維持一日6000幾人搭
人地點會CUT你線?
592仲可以KEEP到就證明唔會多客都會搞你
由1300人去到450人,450人有咩牙力大家心照

雖然我都覺得執左佢會影響人
灣仔北一程飛返去大把位揀以後無得咁坐
其實我都羨慕下繁590有位揀,70入境處下繁只有企位

灣仔北真心590快過MTR
但呢個位有咩野可以逆轉?
叫地底既人上返黎搭車又叫得幾多個

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-11 23:50 | 顯示全部樓層
hkwp 發表於 2021-9-11 23:05
同呢度好多版友師兄講18 18P重組轉眼都差唔多八年啦,好似每一次重組都係越行越差…

由2015年開始講18唔應 ...

今日18P西區東行嘔唔到客

好似18X
西區客無多無少
多左既客靠上環班米飯班主

都好難怪善巴放棄18P

18P 18X一向西行好客過東行
東行問題係兩線係西區磨足4個字
唔知點解特別趕客

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-12 08:49 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2021-9-12 00:53
依家90、97各自20分班,好個2017個offer,又唔使兜利東。

97非繁跌到25

另外97上繁都減過幾次班
2017個陣上繁3減到8
2018 8減到10
2020 10減到12/13

其實當年南港島線通左
有聽過唔少垃圾方案想推

不過多年驗證
當年唔減足
依家要減突

但如果要開死因庭
點解巴士搞成咁
唯一原因係D客走晒去MTR
其他原因都唔會導致呢個結果

地區又無能力叫班人搭返巴士
反對重組無效
叫人寫信去運輸主任/1823/TCU
效果又有幾多?

大家都識講,好多時,反對,照落實
做得呢步即係政府角度無問題
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-12 23:45 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2021-9-12 23:13
18P想嘔客
反正都前面個截都出唔到客
唔差在碌晒成條德輔道西先出港澳碼頭入繞道做循環線原線返西環

長者可以收貴

2蚊同3蚊已經差50%

最好就係搭18X上環有落位位4.6

當年嫌18慢又無客要改
今日就拎黎做長者流水

反而係巴士公司心水清
知道邊D人搭巴士
呢班人對價格唔敏感
反而越貴就越上,因為上車比2蚊