hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴X970更改行車路線
開啟左側

[服務調整] 新巴X970更改行車路線

tridents 發表於 2021-11-30 09:37 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-11-30 09:22
依家X970一車大概50人過海
當位位15.5都有7舊水
又唔係好差既

一程車來回預佢 2.5-3 個鐘, 回程個轉過咗繁忙最高峰時間, 除咗收費貴之外根本唔值做呢條線, 然後南區 78+91+94A+595 日日收唔知幾多班車.

有心搵錢有心服務既, 甩返呢架車早繁 8 點後比返內陸 78 開返 12 分一班, 一轉車 8 個字最少收 $600, 好過做 X970 浪費早繁運載力又搵唔得多錢.
kay 發表於 2021-11-30 09:43 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2021-11-30 09:37
一程車來回預佢 2.5-3 個鐘, 回程個轉過咗繁忙最高峰時間, 除咗收費貴之外根本唔值做呢條線, 然後南區 78+ ...

78朝早最多人個時間一轉車都唔會有200人啦
黃竹坑去華貴呢個方向一向都少人

X970如果一車收到過千蚊可能就好少少

我成日話掟呢班X970上置富
香港仔一班970X唔入置富
呢班X970就會好好睇睇
香港仔亦有一班唔兜置富970X對紅VAN都有D壓力
世界很簡單 人類很複雜
hp8961 發表於 2021-11-30 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層
希望加咗站可以吸多幾個返奧運站嘅客,始終班車從來未試過爆,客量唔差亦唔算好。去旺角快得嗰小小又貴過970系$2.8,都冇咩人會專登喺香港仔/田灣行出大路搭X970,除非佢去完奧運後直插長沙灣工業區/美孚。不過潛在客源始終係個迷,屎水保守性格唔會咁做。
0q9w8e 發表於 2021-11-30 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-11-30 09:22
依家X970一車大概50人過海
當位位15.5都有7舊水
又唔係好差既

仲有利南工業區新樓既
kay 發表於 2021-11-30 11:08 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-11-30 11:04
仲有利南工業區新樓既

要打爆置富有信心保證因為無得揀

香港仔紅VAN跌最多人去左4M轉MTR
以前有D人搭香旺係轉東鐵
世界很簡單 人類很複雜
tridents 發表於 2021-11-30 23:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-30 09:43

X970 來回預佢 2.5 - 3 個鐘才執得 $1000 仲要行山路又要過海, 78 早繁 8 時前已經 Cut 到 15 根本唔夠載, 加多架車行 2 轉亦只係 1.5 個鐘有 200 客收 $700 時間油錢人工仲可以用少一半.

講服務講運載力講對客搭車得益講公司賺錢, 真喺唔覺早繁放落 X970 好有著數好搵錢過放落 78.

呢間公司只看價錢牌行事, 不停去博有一日繁忙時間高收費路線可以打旺架車, 結果就喺不斷浪費繁忙時間運載能力, 而收費平內陸線就打劫走哂堆車一去無回頭.
0q9w8e 發表於 2021-11-30 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-11-30 09:43

你咁樣不如唔好改....
gu9434@24 發表於 2021-11-30 23:55 | 顯示全部樓層
x970最大問題係堆客係未轉出彌敦道前都落得7788

簡單講就係鴨島<>荔枝角客依然都係保鐵為主
dennis28a 發表於 2021-12-1 00:07 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-11-30 23:55
x970最大問題係堆客係未轉出彌敦道前都落得7788

簡單講就係鴨島荔枝角客依然都係保鐵為主

係鴨島保鐵去到深水埗,架車先到奧運,你諗下 X970 有咩客源?
惡意回復是不道德的行為。
gu9434@24 發表於 2021-12-1 00:21 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-12-1 00:07
係鴨島保鐵去到深水埗,架車先到奧運,你諗下 X970 有咩客源?

新巴角度 反正部車過左旺角都係運桔 去完甘泉街又要私番去蘇屋 咁燒油

前面咪盡可能停多幾個站撈下水魚