hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 900 加班服務
開啟左側

[路線消息] 900 加班服務

八百米 發表於 2022-1-3 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-1-3 16:15
另外,源禾路果種好明顯係未發揮潛力, 似當年982X只有2-4班車没有很多人在田心村等車的情況

城巴嗰四條暫時得933同989旺場,而900加個D班次還是冷場,拉匀計可能不相伯仲
RyanPun 發表於 2022-1-3 16:32 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-1-3 13:41
我覺得900博緊加班,
你睇返新東西隧線,只有900上午繁忙時段班次和下午繁忙時段一樣,
其餘幾條線都係上繁 ...

沙田已經唔多12.8,本來嗰22部V6X,比人偷剩7部加900嗰4部,現實唔夠分大車,就一定用盡方法谷爆部車,我覺得好合理。唔通唔夠12.8分仲放咁多大車行大線話比人聽仲有空位剩咩,你話好似89D/40X咁爆到入馬鞍山就另計。而且900一直叫緊加班同真正全日,我係九巴都會有大食大,加上沙田廠揸住九記條命根900,我就唔信高層會亂咁嚟喇。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
drbean7218 發表於 2022-1-3 16:20 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-1-3 15:42
睇巴典980X上午有2班加班車,下午加班車cut淨3班。上繁班次總數(12)仍比下繁(11)多 ...

巴典都唔update。

980X 開車時間如下:

朝早 - 共11班車
正班: 10班
加班車: 1班 (烏鐵開0725, 新巴)

放工 - 共12班車
正班: 8班
加班車: 4班 (金鐘開1748(九巴), 1757(新巴) & 1813(新巴), 皇后像開1750(新巴))

S3bl430 發表於 2022-1-3 16:15 | 顯示全部樓層

八百米 發表於 2022-1-3 15:26
同意!同埋難得投到條獨贏缐,有得做大條缐點解唔去做呢? 成日搞到源禾路班客喺上唔到車嘅邊緣,又點儲 ...

另外,源禾路果種好明顯係未發揮潛力, 似當年982X只有2-4班車没有很多人在田心村等車的情況

想當年......未有985而982X只有4班車,當時部車過新明樓後已經貼窗口式頂閘,當年985只有4-6班車,大把顯徑客為左有得坐行去雲疊花園等985,顯慶客夾硬都要迫上985,而且會等到最後一班車才會放棄等車

條線夠吸引的話,自然會有人去等...

比d耐性等下啦,
當年982X/985都係1年加2班,
900作為親生仔算加班加得快,而我相信佢好快會加班

題外話...
依家900周一至周五每個方向開14/15班,
而城巴開果4條港島東線依家都係每日每個方向15班
九巴一條過海線頂善巴4條線
錯字連篇
S3bl430 發表於 2022-1-3 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2022-1-3 15:22
980X 下午繁忙時段多過上午繁忙時段2班車。

如果睇返980X+981P放工時間表, 就會明白點解九巴只出1架980X ...

睇巴典980X上午有2班加班車,下午加班車cut淨3班。上繁班次總數(12)仍比下繁(11)多
八百米 發表於 2022-1-3 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2022-1-3 13:36
咁對客嚟講280再西隧轉都還吸引,但落到西隧點都有幾成機會落咗去對家袋,在九巴層面點都哽唔落呢啖氣, ...

同意!同埋難得投到條獨贏缐,有得做大條缐點解唔去做呢? 成日搞到源禾路班客喺上唔到車嘅邊緣,又點儲客呢?
drbean7218 發表於 2022-1-3 15:22 | 顯示全部樓層

我覺得900博緊加班,
你睇返新東西隧線,只有900上午繁忙時段班次和下午繁忙時段一樣,

980X 下午繁忙時段多過上午繁忙時段1班車。

如果睇返980X+981P放工時間表, 就會明白點解九巴只出1架980X加班車。

因為除了17:53班980X外, 其餘九巴980X回程班次前面都有981P九巴班次行先。它個算盤當了981P輔助980X, 等乘客返到富安先轉車/返到馬鞍山先算。

1805 981P 3車
1809 980X 4車
1825 981P 5車
1825 980X 6車
1845 981P 7車
1849 980X 尾車
61233 發表於 2022-1-3 15:10 | 顯示全部樓層
我覺得900博緊加班,

不過900上繁班次都係少過其他線
980x/981p做緊8-12min,10班車,982x做緊5-10min,包埋水泉澳有成22班車,但900得6班...最好同返mos果啲一樣先..
S3bl430 發表於 2022-1-3 13:41 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2022-1-3 13:36
咁對客嚟講280再西隧轉都還吸引,但落到西隧點都有幾成機會落咗去對家袋,在九巴層面點都哽唔落呢啖氣, ...

我覺得900博緊加班,
其餘幾條線都係上繁班次多於下繁
錯字連篇
RyanPun 發表於 2022-1-3 13:36 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-1-3 13:08
咁源禾路客上唔到900,仍然有280X+西隧線的選項包底...

咁對客嚟講280再西隧轉都還吸引,但落到西隧點都有幾成機會落咗去對家袋,在九巴層面點都哽唔落呢啖氣,有能力用12.8又可以清到源禾路客變雙贏,咁點解唔賺盡哂啲客同錢留喺900。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬