hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 900 加班服務
開啟左側

[路線消息] 900 加班服務

61233 發表於 2022-1-3 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層

今日搭900 8點果班,eta顯示同上一架差8分鐘到,最後遲左成5-10分鐘,時間delay都算,最後派v6b,一到瀝和路又爆哂,同首日一樣,最後上左少少走,個個上哂後面架280x, 瀝源飛站,幾時先加强到同982x果啲密
dennis28a 發表於 2021-12-29 19:56 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2021-12-29 01:09
其實星期六日一齊開好過擠牙膏
班客真係未必記得邊日有車
900牌面唔差好多位都有雙向客

當年我講過,結果咪比人淋幾盤冷水。307 星期日入大埔其實賺到笑。

問題係 900 被運吉視為白石角人出城返工用,
一直以黎青沙西隧線都比東鐵過海魔咒緊鎖住。
惡意回復是不道德的行為。
gk9112 發表於 2021-12-29 11:06 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-12-29 09:18
今朝搭8點果班(v6b),比平時早左10min左右到wo che,但已經企人,仲要上到頂哂閘,不過好在瀝源只得1-2個人 ...

可能呢兩個星期長假同學校假期d人比平時遲左搭車啫, 正常返之後上段繁忙時間應該會平均返d人
東邪 GK 9112
61233 發表於 2021-12-29 09:18 | 顯示全部樓層

今朝搭8點果班(v6b),比平時早左10min左右到wo che,但已經企人,仲要上到頂哂閘,不過好在瀝源只得1-2個人上,希望朝早全線派v6x,見到v6b真係唔洗期望有位坐
之後過左西九之後落左啲,但仲好逼,有啲人上左樓上搵位都唔夠位
ksmbh 發表於 2021-12-29 01:09 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-12-28 22:27
本身係更進取,但而家 900 星期六咁既客量,
其實係幾麻麻,半年內仲有一大難關要過,隨時連星期日都唔洗 ...

其實星期六日一齊開好過擠牙膏
班客真係未必記得邊日有車
900牌面唔差好多位都有雙向客
行咁多放假有郊遊客既地方
星期日都有科學園,轉船客
西九去新界東客等等
八百米 發表於 2021-12-29 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-12-29 00:21
287x都叫密..lol 日頭成10-15min,下繁先有8 min,同埋我諗如果過海啲人可能會揀返182,或學我大圍非巴膠 ...

非繁10至15分鐘喺青沙缐甚至九記其他線絕對見得人,,我經常在非繁時由老家顯徑過海都會視乎287x同182邊架快有車決定行去田心上287X定去新翠坐182,多數都係坐287x(因為密車D),如夾啱280X有車便可極速到西隧口轉960/961,夾唔到索性坐到佐敦轉地鐵過中環
61233 發表於 2021-12-29 00:21 | 顯示全部樓層

tt777 發表於 2021-12-29 00:00
依家九巴有咗條900仲點會想做大條982X同城巴share。
況且982X不少地方有條班次密嘅287X,當然推你上青沙轉 ...

287x都叫密..lol 日頭成10-15min,下繁先有8 min,同埋我諗如果過海啲人可能會揀返182,或學我大圍非巴膠友人咁MTR>紅隧>104
不過聯營真係問題多...最近有唔少過海線都係獨營先全日到...

另外更重要係...白石角同源和路係好多年都冇過海線,唔少人都係習慣駁mtr,唔計280x果啲,更何謂依家真係住沙田的人唔知沙田出tst有架叫280x的物體! 而馬鞍山果啲係一發展就有車,佢地自然習慣搭巴士,就算開新線會更自然去試同搭。
但900都係啲好新的野,知名度唔高,真係好需要時間草客
tt777 發表於 2021-12-29 00:00 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-12-28 23:47
其實佢係有潛力,如做科學園客果啲,同埋本身可以試埋假日果啲...我見681果啲下午都可以滿哂上大老山,我 ...

依家九巴有咗條900仲點會想做大條982X同城巴share。
況且982X不少地方有條班次密嘅287X,當然推你上青沙轉900,去程走咗可以轉280X到西隧轉960/961/968.....
基本上286X/287X沿線都係推你上青沙轉900,900回程青沙轉車站報站會sell轉車去大圍、美林、顯徑、博康。
放心,唔夠客嘅話九巴遲早好似286C/934/936咁玩洗腦式報站宣傳。
城巴想做只能靠做大條989/986

八百米 發表於 2021-12-28 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-12-28 22:27
其實係幾麻麻,半年內仲有一大難關要過,隨時連星期日都唔洗 ...

咁自半全日後都只係做過一個星期六而已,剛過去的星期六係聖誕節假期無服務。進取是要想法增加路缐的滲透率和知名度。前面有板友講過好多方法如BBI、車箱廣播宣傳、西九文化區、上下繁反方向做科學園上班客、假日服務等等。目標應定在要令900成為白石角甚至沙田往返西九及港島的氣候,
61233 發表於 2021-12-28 23:47 | 顯示全部樓層

其實佢係有潛力,如做科學園客果啲,同埋本身可以試埋假日果啲...我見681果啲下午都可以滿哂上大老山,我諗900應該唔會話比之前星期六更差
只可以話左九巴太保守...
另外都想回應返上面,講起980x,不得不提982x,佢都係車海級,而且我見佢班班都full哂架12.8,咁佢又可唔可以學980x咁一齊做大?